Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, geleneksel yemek ve yaşam şeklini savunan Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla başlatılan Cittaslow hareketine üye kabul edilen Lefke Belediyesi'nin Başkanı Aziz Kaya’yı kabul etti.

Turizm Bakanlığı Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, kabulde yaptığı konuşmada Lefke Belediyesi’nin Cittaslow (sakin şehir) üyelik başvurusunun İtalya’daki Cittaslow Merkezi tarafından kabul edildiğini anımsattı.

Kaya, 7 Kasım tarihinde İsveç’in Falkoeping Kasabası’nda yapılacak olan toplantıda Cittaslow bayrağı ve belgesinin Lefke Belediyesi’ne verilmesinin planlandığını da kaydetti.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ise konuşmasında Cittaslow üyeliği için aranan kriterlerden Kuzey Kıbrıs’ta eksik olanların giderilmesi yönünde, kasım ayının üçüncü haftasında Lefke’de bir çalıştay düzenlemeyi düşündüklerini söyledi.

Sucuoğlu, Cittaslow’un günümüzde yaygınlaşmaya başladığını söyleyerek Lefke Belediyesi’ni gösterdikleri başarıdan dolayı tebrik etti.

Kabulde Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş ve işadamı Ali Polatkan hazır bulundu.

CİTTASLOW NEDİR?

Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği. Kelime kökeni İtalyanca "Citta (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, "Sakin Şehir" anlamında kullanılmakta ve “Yavaş Hareketi”nin bir parçası olarak bilinmekte. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanları (Bra - Francesco Guida, Orvieto - Stefano Cimicchi ve Positano - Domenico Marrone, Greve in Chianti-Paulo Saturnuni)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Paolo Saturnuni'nin önderliğinde hareketi oluşturdu. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmekte. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.