Ceren ERCİH 

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu,Üretim konusuna değinirken, Gıda Güvenliği Yasası’nın tek başına bir anlamı olmadığını sistemin iki bacaklı bir şekilde yürüdüğünü bir de Hal Yasası olması gerektiğini savundu. Hal Yasası ile birlikte sistemin kendi kendini kontrol edebileceğini söyleyen Sucuoğlu, üretici de kötü bir niyet olmadığını ancak bilgi yetersizliği olduğunu savundu. 

“TEŞHİSİ KOYUYORUZ, TEDAVİ EDEMİYORUZ” 

Pestist, hormon ve ilaç kalıntılarının meyve ve sebze üretiminde halen devam etmekte olduğunu öne süren Sucuoğlu, teşhisin konduğunu ancak tedavi edilmediğini şu sözlerle ifade etti; “Tarlalarda, bahçelerde üretim yapan arkadaşlara bilgiler veriyorlar mı? Belli ki eksiklik var ki devam ediyor. Bu yönde bir yıldır devam eden çalışmalar var ve bazı şeyler tespit ediliyor ama sonuca baktığımızda, sonuç alıcı bir şey yok. Pestisit kalıntıları, hormon, ilaç kalıntıları üç kat yüksek ama bunun önlemini hala daha alamıyoruz. Tespit edilebilen ürünlerde pestisit oranında yüzdelik oranında bir azalma yok. Yani teşhisi koyuyoruz, Tedavi edemiyoruz.” 

“GENÇLERİ EN VERİMLİ DÖNEMLERİNDE KAYBEDİYORUZ” 

Zehirli gıdanın kanser vb. ağır hastalıklara yol açtığını hatırlatan Sucuoğlu, “Her geçen gün artan bir kanser istilası var. Genç insanları en verimli oldukları dönemde kaybediyoruz, tiroit, kalp hastalıkları, hormon hastalıkları, bunlarla geliyor” dedi. 

“ÜRETİCİ SUÇLU DEĞİL” 

Zehirli gıda üretiminde üreticinin suçlu gösterilmemesi gerektiğini savunan Sucuoğlu sorunun bilgisizlikte olduğunu şu sözlerle belirtti; “ Bana göre üretici de suçlu değil. Bana göre deden aldığı bilgi ile devam ediyor. Siz eğer bir insanı eğitmezseniz, bilgi vermezseniz insanlar gördükleri ile devam eder. Burada bir art niyet olduğunu söyleyemeyiz ancak bilgisizlik had safhada. 

“HÜKÜMET KIRIK ZİNCİRİ DÜZELTMELİ” 

Sucuoğlu hükümete düşen görevi ise şu sözlerle aktardı; “Hükümetlere düşen görevde bu kırık zinciri düzeltmek için adım atmalılar. Bir, bir buçuk yıldır maalesef bu konuda elle tutulur bir şey yok ki aynı tempoda bu pestisit oranları yüksek bir şekilde bulunmaya devam ediyor.” 

“TOPALLAYARAK YÜRÜYORUZ” 

Gıda Güvenliğinin iki bacaklı bir yasadan geçmiş olması gerektiğini ancak şu an tek bacağının yürürlükte olduğunu ifade eden Sucuoğlu ‘topallayarak yürüyoruz’ dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Gıda Güvenliği Yasası geçmiştir. Ama bu iki bacağın bir bacağıdır. Topallayarak yürüyoruz. Hal Yasası’nı hala daha geçiremedik. Hal Yasası’nı geçirdiğiniz anda bu ürünlerin hepsi hale gider ve oradan dağılır. Tüm dünya da u böyledir. Kendi kendine kontrol mekanizması doğar. Herkes neyi nerden yiyip içtiğini bilmesi gerekir. Zaten bu sistemi kurduğumuz anda sistem kendi kendini kontrol edecek. “ 

“TOPLUM OLARAK KORKUYORUZ” 

“Bu konu çok tartışılması ve farkındalık yaratması gereken bir konu. Çünkü direk olarak hepimizin sağlığını etkileyen bir konudur. Bunun ne şakası ne de politikası yoktur. Buradaki esas şey bizim sağlığımızdır” diyen Sucuoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “ Hal Yasası’nın çıkması ve işlevsel olarak Gıda Yasası ile birlikte bir bütünlük teşvik etmesi gerekir. Toplum olarak korkuyoruz ve bunu gidermemiz lazım. Bana göre en büyük görevlerimizden birisi beslenmeyi belli bir kalitenin üzerine çıkarmamız gerekiyor.”