Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hımarcılar Hanı’nın (Kumarcılar Hanı) üçüncü etap inşasının mart ayı başı itibarıyla sonlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nın restorasyonuyla ilgili 2011 yılından 7 Mart 2015 tarihine kadar yaklaşık 3 milyon 143 bin TL harcandığını belirtti ve üçüncü etap işleri için 291 bin 950 TL’ye daha ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Faiz Sucuoğlu,  Hımarcılar Hanı kira sözleşmesinin imzalandığı Aziz Kent’in de bakanlığa davet edilerek, kira süresinde kaybedilen 5 yıllık sürenin Mart 2016’da; “Üçüncü etabın bitmesi ön koşulu ile kira süresinin biteceği 2023 yılına bu 5 yılın ilavesi konusunda prensip anlaşmasına varıldığını ve kira süresinin 2028 yılına uzatıldığını” belirtti.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hımarcılar Hanı ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Sucuoğlu, Turizm Bakanlığı olarak Hımarcılar Hanı ile ilgili yaptıkları açıklamanın herhangi bir kişiyi, grubu, şirketi ya da partiyi suçlama amacı içermediğine vurgu yaparak, “Biz kendimizi ne avukat, ne de yargıç yerine koymadık, koymayacağız” dedi.

Hımarcılar Hanı kira sözleşmesinin; “12 Temmuz 2011 tarihinde Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Aziz Kent, Behsat Azizbeyli ve diğerleri” arasında imzalandığını ifade eden Sucuoğlu, kira süresinin de 2023 yılında bitecek şekilde toplam 12 yıl yapıldığını kaydetti.

Birinci etap restorasyonun 487 bin 536,68 TL’ye mal olduğunu ve 21 Aralık 2012 tarihinde tamamlandığını belirten Sucuoğlu, ikinci etap restorasyon işleri için de toplam 1 milyon 740 bin TL harcandığını ve işin 7 Mart 2015’te tamamlandığını işaret etti.

Sucuoğlu, “Daha sonra yapılması zaruri görülen ancak ek işlerin yüzde 20’yi aşacak olması hasebiyle oranını aştığı için Devlet İhale Tüzüğü’nün 3 (2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu Kararı ile 916 bin 39 TL’lik yetki alınarak ek finansman sağlanmıştır” dedi.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, özetle Hımarcılar Hanı’nın restorasyonuyla ilgili 7 Mart 2015 tarihine kadar 3 milyon 143 bin 575.98 TL harcandığını belirterek, şunları kaydetti:

“FARK DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”

“Hımarcılar Hanı’nın restorasyonu tamamlanmadığından üçüncü etap restorasyonu için önceki Bakanlık döneminde maliyet keşif raporları hazırlatılmıştır.

Üçüncü etap restorasyon yapı işleri için KDV dahil toplam 432 bin 483,70 TL, elektrik tesisatı için ise KDV dahil toplam 441 bin 396, 24 TL olmak üzere genel toplam KDV dahil 873 bin 879, 94 TL ihtiyacı olduğu tespiti yapılmıştır.

7 Mart 2015 tarihinde ikinci etap bitirildikten sonra üçüncü etap gerçekleşmemiştir.

Yeni hükümetin kurulmasından sonra üçüncü etap restorasyon ihalesine çıkmadan önce İhale Teknik Şartnameleri yeniden hazırlanması sağlanmıştır.

Devlet İhale Tüzüğü’nün 3 (2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak kapalı zarf usulü ile ihale kutusuna tekliflerin atılması ile ihale edilmiştir. Teklifler tüm başvuran firmalar huzurunda açılmıştır.

İhale sonucunda yapmış olduğumuz çalışmalar üçüncü etap restorasyon yapı işleri için KDV dahil toplam 125 bin 950 TL, elektrik tesisatı işleri için toplam 166 bin TL olmak üzere genel toplam bedeli KDV dahil 291 bin 950 TL olarak tespit edilmiştir.

Üçüncü etapta tespit edilen aradaki farkın 561 bin 929,94 TL olması düşündürücüdür.”

Faiz Sucuoğlu, 7 Mart 2015 tarihinde tamamlanan ikinci etap restorasyon ihalesinde ihale kapsamında bazı işlerin yapılmadığı ayrıca bazı işlerin de eksik yapıldığının tespit edildiğini belirterek, ihale kapsamı dahilindeki bu işlerin tamamlanabilmesi için Mimarlar Odası’ndan rapor istendiğini kaydetti.

Sucuoğlu, Hımarcılar Hanı’nın üçüncü etabı için Aralık 2015’te inşaatın tekrardan başladığını ve mart başı itibarıyla sonlanmasının hedeflendiğinin belirtildiğini belirtti.

Sucuoğlu şöyle devam etti:

“Bu arada sayın Aziz Kent’i Bakanlığımıza davet edip, kira süresinde kaybedilen 5 yıllık sürenin mart 2016’da üçüncü etabın bitmesi ön koşuluyla kira süresinin biteceği 2023 yılına bu 5 yılın ilavesi konusunda prensip anlaşmasına varılmıştır. Böylelikle kira süresi 2028 yılına uzatılmıştır.

Sayıştaylığın incelediği restorasyon çalışmaları dosyası hakkında herhangi bir partiyi, şirketi, grubu yada kişiyi suçlama söz konusu değildir. Sayıştaylığın denetlemesi bitip raporu yazıldıktan sonra yine bu raporu halkımızla paylaşmayı bir görev addediyoruz.”