Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın ve çeşitli temasları sırasında yaptığı açıklamaların, Kıbrıs konusundaki Rum tutumunda olumlu yönde bir gelişme olmadığını yeniden gösterdiğini söyledi.

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşması ve New York temaslarında ifade ettiklerini yorumladı.

Taçoy, Rum liderin dünyanın hoşuna gidecek ifadelerin ardından Kıbrıs’ı Yunan egemenliği altına alma amaçlarının önünde asıl engel olarak gördükleri Anavatan Türkiye’ye saldırdığını, Garanti ve İttifak Anlaşması’nın yok edildiği, Ada’da tek bir Türk askerinin kalmayacağı bir çözüm istediğini vurguladığını belirtti.

Böylesi bir çözümün Kıbrıs Türk halkı için yok olmak anlamına geldiğini ve KKTC Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararlara aykırı olduğunu ifade eden Taçoy, Anastasiadis’in bunu bile bile hâlâ garantilerin üstüne yürümesinin KKTC’den yapılan bazı yanlış açıklamaların ve Türkiye’yi çözümsüzlüğün suçlusu ilan etme kararından kaynaklandığını savundu.

Taçoy açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Ancak, Anastasiadis ve herkes bilsin ki; ne Türkiye Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atar, Kıbrıs’taki hak ve hukukunu terk eder; ne de Kıbrıs Türkü intihar anlamına gelecek şekilde Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini geçersiz, etkisiz hale getirecek bir anlaşmaya onay verir.

Rum tarafı barış istiyorsa bir an önce bu söyleminden vazgeçmeli, akıl ve mantık yoluna gelmelidir.

Kıbrıs’ta barışı bozan Türk askeri değil, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hayalleridir. Türk ordusu sadece Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamakla kalmamış, Ada’ya barışın gelmesine, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta demokrasinin yerleşmesine de zemin hazırlamıştır.

Kötü niyeti olmayanlar Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden rahatsız olmaz.”