Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK) örgütlü sendikalar Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ve meslek örgütü Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) TAK’a haber konusunda dayatma yapılması halinde iş bırakma eylemine gidileceğini açıkladı.

Basın-Sen Başkanı Canan Onurer, 3 sendika ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği adına yaptığı ortak açıklamada, “Gazetecilik mesleğinin ayaklar altına alınmasına göz yummayacak, TAK’ın hükümetin yasakçı uygulamalarla, yanlı yayınlar yaptığı bir alan olmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Onurer, “Personelimizin de ortak kararıyla, ileriki zamanda gelecek herhangi bir talimatla ‘haber yapmama’ kararı dayatılması durumunda iş bırakma eylemine gideceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz” ifadesine de yer verdi.

TAK’ta yaşanan sansür olayının kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirten Onurer, Reddediyoruz Platformu’nun tescilli bir kuruluş olmadığı gerekçesiyle haber değeri taşıyan ve binlerce insanın sokakta yürüdüğü bir hareketin haberinin yapılmadığını söyledi.

Onurer, önceden yayınlanan haberin bültenden çekildiğini de söyleyerek, bu davranışın devlet ajansının itibarının zedelenmesine neden olduğunu belirtti.

TAK’ın Kıbrıs Türk basınında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Onurer, ortak açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“TAK Müdürü’nün aldığı talimatla Reddediyoruz Platformu’na ait basın açıklamasının neden yayınlandığına dair personelden izahat istemesine anlam vermekte güçlük çekiyor, bu tavrı kınadığımızı da bildiriyoruz. İfade özgürlüğünün kısıtlanması, kuruma zarar vermekle kalmaz, tüm topluma da zarar verir.”

“MÜDÜRİYETİN VE HÜKÜMETİN YAPTIĞININ FATURASI PERSONELE KESİLEMEZ”

Sendikaların ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin TAK personelinin yanında olduğunu vurgulayan Basın-Sen Başkanı Canan Onurer, “TAK müdüriyetinin ve hükümetin yaptığının faturasının personele kesilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.