İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i II’inci Cumhurbaşkanlığı ofisinde kabul etti. Görüşmede, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Tuğrul Türkeş, KKTC’yi uzun bir süredir ziyaret edememesine rağmen siyasi olayları yakından takip ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştirdiği dünkü görüşmede müzakerelerdeki gelişmelerle ilgili bilgi aldığını kaydeden Türkeş, partilerin çalışmaları ile ilgili bilgi almak amacıyla siyasi partilere de ziyaretlerde bulunduğunu ifade etti.

Mehmet Ali Talat da Kıbrıs müzakerelerinde güneydeki seçimler nedeniyle yavaşlama yaşandığını belirtti, ancak uluslararası ilginin geçmişe göre şekli değişik olsa da arttığını vurguladı.

1461320211.jpg

Türkiye’nin de çözüme desteğinin devam ettiğine işaret eden Mehmet Ali Talat, “şu anda durum Kıbrıs Rum tarafının seçimleri geçirip çözüme iyice konsantre olmasına bağlı hale geldi. Ben hala umutluyum. 2016 kritik yıl. 2017’nin ilk birkaç ayında zamanımız var. Ancak devamında Rum tarafında yine seçim var. dolayısıyla eğer bir gecikme olursa çözüm gecikebilir” dedi.

Talat konuşmasında hükümet değişikliğine de değindi.

Hükümetin bir kriz yaşamadan değiştiğini dile getiren Talat, “Bir sabah uyandık ve UBP biz çekiliyoruz deyip yeni bir hükümet arayışına girdi” dedi. Talat, bu dönemde muhalefet görevi yürütecek olan CTP’ninhedeflediği ancak gerçekleştiremediği reformları yaptığı takdirde hükümete destek olacağını, aksi halde gerekli muhalefeti yerine getireceğini söyledi.

Talat, “50 yılda 48 hükümet kurduk. Artık şapkayı önümüze indirip bu sistemi ele almamız gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.