Bertuğ Topal

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat süreçle ilgili ilk kez bu kadar açık konuştu. Neden DP değil de UBP sorusuna yanıt veren Talat, DP ile icraat hükümeti oluşturulamadığını ima ederek “CTP geçen sürede istediği icraatları yapamadı. Bunun nedeni ise DP ile kurulan koalisyon” dedi

NET ADIMLAR

Talat, UBP ile olası koalisyonda kısa sürede net adımlar atılacağını söyledi. “Polis ve itfaiye sivil otoriteye bağlanacak diyorsak bağlayacağız” diyen Talat tüm icraatların zaman bağlı ve takvimlendirme çerçevesinde yaşam bulacağı konusunda oldukça iddialı

“İYİ Kİ OLDU DENİLECEK” 

CTP tabanında UBP’ye yönelik “hoşnutsuzluk” olduğunu kabul eden Talat, “Elbette yapacağımız doğru işlerle, icraatlarla bu güveni tesis edeceğiz. Parti tabanı ile konuşarak, tartışarak ve iş yaparak bu süreci aşacağız. Herkes icraatları görünce ‘iyi ki bu hükümet kuruldu’ diyecek” dedi

YAPILACAKLAR LİSTESİ:

Mehmet Ali Talat kurulacak hükümetin yapacağı icraatlarla ilgili örnekler verdi, ilk kez bu kadar net hedefler gösterdi:

- Uzun zamandır gündemde olan polis ve itfaiye sivil otoriteye bağlanacak
- Kıbrıs sorununda 11 Şubat ortak açıklaması esas alınacak
- Kıb-Tek, kooperatif iştirakleri, Kalkınma Bankası ve suyun yönetimi özerkleştirilecek
- Merkezi idare tarafından atanan tüm kuruluşlarda istihdam adil yöntemlerle yapılacak
- E-Devlet Projesi en kısa zamandan sonuçlandırılmak için önceliklendirilecek
- Özel sektördeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yoğun şekilde çalışılacak
- Turizm ve sanayide küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmesi için teşvik verilecek
- Kamu Görevlileri Yasası yürürlüğe girene kadar müşavir yaratacak atamalardan kaçınılacak

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi ile kurulacak olan hükümetin geçmiş hükümetlere benzemeyeceğini ifade ederek yapılacak tüm işlerin önceden karar bağlandığını ve takvimlendirilmesinin yapılacağını belirtti.

Hükümet kurmadan önce yapılacak işlerin takvimlendirilmesi konusunda da Ulusal Birlik Partisi ile bir uzlaşıya varacaklarını, uzlaşının ardından hükümet kurmayı tamamlayacaklarını belirtti.

Talat, Ulusal Birlik Partisi ile hükümette gerçekleştirecekleri konuları da açıklayarak “Üzerinde anlaşmaya vardığımız noktalar en kısa sürede hayata geçirilecek. Bu noktada UBP ile hem fikiriz. Takvimlendirmenin ardından bu konular da açıklanacak” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi ile hükümet kurma kararı almalarının ardından hükümetin programı ve izlenecek yol ile ilgili ilk kez Havadis’e konuştu.

Anlaşmaya varılan noktalar var

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi hükümet programında yer alacak konularında en önemlilerini de ilk kez açıkladı. Talat, hükümet programında müzakere edildikten sonra sonuçlanacak konuları olduğunu ancak bazı hususların görüşülerek karara bağlandığını belirtti.

“Polis ve itfaiye sivile bağlanacak”

Talat, uzlaşıya varılan ve takvimlendirilmesinde son aşamaya gelen konuların başında geçmişte birçok hükümet programında yer alan ancak gerçekleşemeyen polisin ve itfaiyenin sivil otoriteye bağlanması konusunun olduğunu söyledi. Talat, yeni kurulacak hükümetin polis ve itfaiyenin sivile bağlanması konusunda mutlaka başarıya ulaşacağını belirtti. Talat, “Bunu göreceksiniz. ‘Bu daha önce de vardı fakat buna rağmen gerçekleşemedi ne farkı var şimdiki hükümetin de bu defa gerçekleşecek’ dendiğinde buna cevap veremem. Ama gerçekleşecek. Kararlıyız. Hem takvimlendirilecek hem de gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Kıbrıs sorununda 11 Şubat açıklaması esas

Ulusal Birlik Partisi ile Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin geçmiş yıllarda anlaşamadığı en önemli nokta olan Kıbrıs sorunu konusunda da iki partinin anlaştığını ifade eden Talat, açık ve net bir şekilde hükümet programında 11 Şubat ortak açıklamasına uyulacağını belirtildiğini söyledi.

Talat, tek egemenlik tek vatandaşlık tek uluslararası kimlik dahil olmak üzere ve Anastasiadis-Eroğlu ortak açıklamasında da son olarak yer alan şekliyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çözüme ilişkin parametrelerinin hükümet programında yer alacağını belirtti.

Özelleştirme yok, özerkleştirme var

Talat, hükümet programında bulunan bir diğer önemli noktanın ise Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, kamu bankaları, kooperatif iştirakleri, Kalkınma Bankası, Türkiye’den gelecek suyun yönetimi ve yeni kurulacak liman yönetiminin özerkleştirilmesi olduğunu belirtti. Talat, özelleştirmenin söz konusu olmadığını da belirtti.

İstihdam adil şekilde yapılacak

Talat, geçmiş dönemlerde birçok hükümette sıkıntı yaratan istihdam konusunda da hükümetin farklı bir yaklaşımı olduğunu belirtti. Kamu kurumlarında, belediyelerde, yönetim kurulları ve merkezi idare tarafından atanan tüm kuruluşlarda (özerkleştirilen kurumlar da dahil) istihdamın adil yöntemlerle yapılacağını kaydetti.

E-Devlet sonuçlandırılacak

Hükümet programında yer alacak bir diğer konunun ise E-Devlet olduğunu belirten Talat, geçmiş dönemlerde başlatılan ve tamamlanamayan e-devlet konusunun acil şekilde sonuçlandırılacağını ifade etti. E-Devlet konusunun önceliklerinden biri olduğunu ifade eden Talat, bu konunun da en kısa zamanda tamamlanacağını belirtti.

Özel sektörde koşullar iyileştirilecek, işletmelere teşvik verilecek

Talat, yeni hükümetin icraatları arasında özel sektördeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunun da bulunduğunu belirtti. Özel sektörde gerçekleştirilecek iyileştirmelerin yanı sıra Talat, turizm ve sanayide küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmesi için teşvik edileceğini belirtti.

Yeni müşavir yaratılmayacak

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kamu Görevlileri Yasası’nın kısa zamanda yürürlüğe gireceğini hatırlatarak yasanın yürürlüğe girmesinden önce de müşavir yaratacak atamalardan kaçınılacağını belirtti. Talat bu konuların tümünde bir uzlaşının olduğunu da ifade etti.

Tüm konular takvimlendirilecek

Talat, hükümet programında yer alan tüm konuların takvimlendirileceğini ifade ederek “Tüm konular şu zamana kadar şunlar yapılacak diye takvimlendirilecek ve o takvime uyulmaya özen gösterilecek. Bu hükümetin bundan önceki hükümetlerden en önemli farkı bu olacak” diye konuştu.

“Kararlılık var”

Yen hükümet döneminde ciddi bir kararlılığın olacağını belirten Talat, “Hükümet bir bütün olacak. Sorununu hükümetle çözemeyen vatandaşların parti merkezlerine taşınmaması da temel hedeflerimizden olacak. Parti merkezleri vatandaşların çözüm noktası değil, olmamalıdır ve olmaktan çıkarılmalıdır. Çünkü maalesef bugüne kadar böyle olmuştur. Bunun için hem hükümetin bakanlıkları hem de ayni zamanda başbakanlık yani sonuçta hükümet bu işle uğraşacak. Başbakan bütün bakanlıklarla gerekli istişareyi kuracak ve gerekli tedbirleri alacak” dedi.

“Parti içerisindeki karşı duruş icraatla aşılacak”

“Hükümet içerisindeki UBP karşıtı duruş nasıl çözümlenecek?” sorusuna ise Talat, “Hükümetin iyi işler yapması ile parti içerisindeki karşı duruş da aşılacak. Arkadaşlara anlatacağız onlar bizim yoldaşlarımızdır. Birlikte bu yola çıktık, bu ülkede kalıcı şeyler yapmak istiyoruz. Başarılı olmak istiyoruz. Toplumu gerçekten hem ekonomik refah açısından yukarıya çıkarmak hem de toplumun birliğini ve bütünlüğünü sağlamak gibi hedeflerimiz var. Siyasi partiler ve hareketler görüş olarak ayrılabilir farklı çizgilerde ilerleyebilir ama sonuçta ayni gemideyiz. Ve asgari müştereklerde buluşabildiğimiz takdirde iş yapabilmeliyiz” diye konuştu.

“İyi ki oldu denilecek”

Talat, parti içerisinde UBP’ye karşı duruş sergileyenlerin yapılacak icraatları gördüklerinde “iyi ki bu hükümet kuruldu” diyeceklerini belirtti. Bugüne kadar yaşanılan hükümet deneyimlerinde belirlenmiş hedeflere belirlenmiş zamanlarda ulaşılamamasının nedeninin koalisyon ortakları olduğunu kaydeden Talat, DP’yi de suçladı.

Talat, bu kez böyle bir durum olmaması için UBP’den güvence aldıklarını belirterek, “takvimlere uyulacak ve muhakkak bunları yapacağız. Bu işin kaçarı yok. Olmazsa o zaman durumu değerlendireceğiz. Anlaştığımız çok konu var. Çok ufak tefek tartıştığımız konular var” ifadelerini kullandı.

“Teknokrat konusunda aynı duruştayım”

Teknokrat kabine konusunda ise Talat, kendisinin hiçbir zaman kabinenin tamamının teknokrat olacağı ile ilgili bir söyleminin olmadığını ifade etti. Talat, “Ben sadece dedim ki milletvekili de olabilir bakanlar dışarıdan da olabilir. Duruşum halen o noktadadır. Zaten partimizin MYK’sı da bu kanaattedir. Bakanların tümü dışarıdan ya da tümü milletvekili olacak gibi bir kararımız yoktur” diyerek sözlerini tamamladı.