TC’den KKTC’ye gelen suyun sancısı koalisyon hükümetinin iki ortağında da hala yaşanmaya devam ediyor

Su konusunda 2. kez Parti Meclisi'ni toplayan CTP'den sonra gözler bu hafta diğer ortak UBP'nin yetkili organlarının alacağı karara çevrildi. UBP Parti Meclisi’nin bugün veya hafta içinde toplanıp bir karar üretmesi bekleniyor

Abbas ELMAS

TC’den KKTC’ye gelen suyun sancısı koalisyon hükümetinin iki ortağında da hala yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde toplanan CTP Parti Meclisi toplantısında gergin tartışmaların yaşandığı öğrenilirken, parti içinde nihai bir sonuca yine ulaşılamadığı belirtildi. Toplantının ardından basına kısa bir açıklama yapan CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Parti Meclisi her konuda karar almak zorunda değildir” dedi. Anımsanacağı gibi geçtiğimiz haftalarda toplanan CTP Parti Meclisi, Maliye Bakanı Birikim Özgür ve Gıda, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin Türkiye’de onay verdiği protokolü reddetmişti. Kendi hükümetinin bakanlarının onay verdiği anlaşmayı reddeden CTP Parti Meclisi, suyun yönetimi ve yer altı kaynaklarının Türkiye’ye teslim edilmeyeceğini belirten bir karar almıştı.

Karar kriz yarattı

CTP PM'nin bu kararı hem parti hem de hükümet içerisinde büyük rahatsızlık yaratmıştı. TC ve KKTC hükümetleri arasında yaşanan bu tartışmanın akabinde ise TC Lefkoşa Büyükelçiliği de flaş bir açıklama yaparak, “Su konusunun karar verileceği yer herhangi bir partinin parti meclisi değil, Bakanlar Kurulu’dur” diyerek sürece müdahil olmuş ve bir yerde Türkiye'nin rahatsızlığını ortaya koymuştu.  Tüm bu olayların ardından CTP Parti Meclisi geçtiğimiz Perşembe akşamı bir kez daha konuyu masaya yatırmak üzere biraraya gelmişti.  

Talat: “PM’nin her konuda karar almasına gerek yok”

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 4 saat süren toplantının ardından kısa bir açıklama yaparak, Parti Meclisi’nin her konuda karar almasına gerek olmadığının altını çizmişti. Talat’ın bu açıklamaları “CTP su konusunda geri adım mı atıyor?” sorusunu akıllara getirdi. Hükümetin diğer ortağı UBP ise, yetkili kurullarını toplaması beklenirken, sorunu o gün adına bir açıklamayla geçiştirmeyi tercih etmişti. UBP açıklamasında, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne destek belirterek, konunun artık çözüme kavuşması gerektiğini belirtmişti.

"UBP süre verdi"

Bu arada, siyasi kulislerde ise UBP’nin CTP’ye su konusunun çözümü için belli bir süre verdiği konuşulurken, PM toplantısının ardından konuşan CTP Genel Başkanı Talat, “UBP’den bizim tarafımıza böyle bir talep gelmedi. Bu karar bize bildirilmediği için bizi bağlayan bir yanı yoktur” demişti.

Belediye başkanları geri adım atmaya başladı

Öte yandan, TC’den KKTC’ye gelen suyu yönetmeye talip olan ve BESKİ’yi oluşturan 26 belediye başkanından 7'sı geçtiğimiz hafta BESKİ’nin faaliyetlerini dondurmasını talep eden bildirgeye imza koymuştu. Bu bildirgede 6 belediye başkanından bazıları resmen UBP’li, bazıları ise seçime bağımsız statüsüyle katılmıştı. Diğer 6 belediye başkanıyla birlikte hareket eden CTP’li Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu'nun  “BESKİ’nin faaliyetlerini durdurmasını” talep eden bildirgeye imzasını atması ise parti içinde büyük infiale yol açmıştı.

PM toplantısına da gelmedi

CTP Parti Meclisi’nin doğal üyesi konumunda bulunan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu'nun partisinin Perşembe akşamı gerçekleştirilen toplantısına da katılmaması dikkatlerden kaçmamıştı. Sennaroğlu'nun partisine karşı hamlesi ise siyasi kulislerde "Bir süre önce görevden alınan eski Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu'na yönelik operasyona cevap" olarak yorumlanmıştı.

Gözler UBP'de

CTP'de geçen hafta içinde bu gelişmeler yaşanırken bu hafta gözler hükümetin diğer ortağı UBP Parti Meclisi’nin yapacağı toplantıya çevrildi. Geçtiğimiz hafta içinde grup toplantısı yapan UBP, muhtemelen gelişmeler karşısında bugün veya hafta içinde Partri Meclisi’ni toplayarak bilgilendirecek. CTP'nin son toplantısında su konusunda takındığı tavır göz önünde bulundurulduğunda UBP'nin gerçekleştireceği toplantıdan büyük oranda hükümet krizi çıkması beklenmiyor. Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, geçen hafta içinde basında yer alan "Hükümet bozulur" söylemleriyle ilgili olarak Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, "UBP'nin hükümeti bozmak gibi bir niyeti olmamasına karşın, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar ve 13. maaşların ödenmemesi gibi bir takım sıkıntıları olduğunu" ifade etmişti. Sucuoğlu, Parti Meclisi’nin gündeminde "hükümeti bozma" gibi bir unsurun yer almayacağına işaret etmiş ve "gelişmeleri yetkili organlarımızla paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Yeni Bakış