Duygu Alan

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yetkilileri ile Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı yetkilileri, “Tarım Reform Paketi”nde birliğin itiraz ettiği maddeleri görüşmek üzere geçtiğimiz hafta bakanlıkta bir araya geldi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım Reform Paketi”nde itiraz ettikleri maddeler üzerinde bakanlık yetkililerin bazı değişiklikler yaptığını, geçen hafta bakanlık yetkilileri ile bir toplantı yaparak bu değişiklikler üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Konu maddeler üzerinde henüz netleşmiş bir karar olmadığını söyleyen Kelle, “Henüz netleşmiş bir karar yok ancak verimli olacağına inandığım bir toplantıydı. Bakanlık yetkilileri konuyu tekrar değerlendirip Tarım Reform Paketi’ni son şekli bu hafta vereceklerini söylediler” dedi.

Hüseyin Çavuş Kelle, ayrıca çiftçilerin devletten alacaklarının bu hafta içerisinde ödenmesini beklediklerini belirtti.

Kelle: Çiftçinin de anlayışı, sabrı bir yere kadardır

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, üreticinin devletten halen 14 milyon TL ürün bedeli alacağı bulunduğunu söyledi.

15 milyon TL’ye yakın destek ödemelerinin de halen yapılmadığını kaydeden Kelle, çiftçinin devletten ayrıca toplamda 5.5 milyon TL mazot desteği alacağı olduğunu belirtti.

“Ödemelerin yapılmaması halinde gereğini ne olursa olsun yapacağımızdan hükümet yetkililerinin kuşkusu olmasın” diyen Kelle, “Tarım Reform Paketi konusunda bakanlık yetkilileri ile verimli olacağına inandığım bir toplantı yaptık ancak her ne kadar bu toplantıda alacaklar konusunu konuşmasak da çiftçi halen devletten milyonlarca lira alacaklı. Biz alacaklarımızın bu hafta içi ödenmesini bekliyoruz.  Çiftçinin 14 milyon TL’lik ürün bedelleri halen ödenmedi. Çiftçi yine 15 milyon TL’ye yakın destek bedelleri ve yeni dönemde hak edişi olan Ocak-Şubat ayı mazot parası ile birlikte toplam 5.5 milyon TL mazot desteğini de alamadı. Üreticinin sabrı taşmaktadır. Bu konuda artık Sayın Bakana çağrı yapmaktan usandık. İşi zora sokmak istemiyoruz ancak bu ödemelerin de bu hafta içinde yapılmasını istiyoruz. Aksi halde gereğini ne olursa olsun yapacağımızdan kuşkuları olmasın. Çiftçinin de anlayışı, sabrı bir yere kadardır” dedi.

“Ya sorumluluklarını yerine getirsinler ya da istifa etsinler”

Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin borçlarına her geçen gün faiz işlendiğini ancak alacaklarının aynı kaldığını da söyleyerek, hükümet yetkililerini, üreticinin parasını sermaye yapmak ile suçladı.

Kelle, “hükümet yetkilileri ya bir an önce sorumluluklarını yerine getirmeli ya da üreticiyi daha fazla oyalamadan bu hükümeti sonlandırmalıdır” dedi.

Kelle, “Hükümet yetkilileri şunu bilmelidir ki, bizler anlayış gösteriyoruz diye süreci daha fazla uzatamazlar. İvedilikle çiftçinin alacaklarını ödemeliler. Tarımda her kesim ciddi maddi sıkıntı içerisindedir.  Önce bu sıkıntılar giderilmeli reform paketi daha sonra görüşülmelidir. Biz artık ‘para yok’ ifadesini duymak istemiyoruz. Zira inandırıcı da değil. Çünkü para olmadığını söyleyen hükümet yetkilileri kamunun hem Aralık ayı maaşlarını hem 13. Maaşlarını hem de diğer maaşlarını ödemiştir. Bu ödemelerde meblağ çok yüksektir. Kamunun tüm alacaklarını ödeyebilen hükümet her nedense çiftçiyi ödeyemiyor. Mart ayı başında geçen yıl ürettiğimiz ürün bitecek ama üretici halen parasını alamadı. Çünkü hükümet yetkilileri, üreticinin parasını Toprak ürünleri Kurumu’na sermaye olarak kullandırma düşüncesindedir” diye konuştu.

“Kuraklık için çalışma yapılmalı”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılı ekim sezonunun bittiğini ve şuan ülkenin yüzde 60’ının kurak olduğunu söyledi. Bu anlamda 2016 yılında üreticinin yine ciddi bir kuraklık sorunu ile karşı karşıya olacağını kaydeden Kelle, hükümet yetkililerinin bununla ilgili de bir çalışma yapmadığını, henüz bir kriz masası oluşturmadığını dile getirdi.

Kelle, “Ciddi bir kuraklık sorunu önümüzde durmaktadır ancak hükümet yetkilileri çiftçi ve hayvancının ileriki günlerde bu nedenle yasayacağı sıkıntı için önlem almamıştır. Bu da reform hükümetinin başarısının göstergesidir” dedi.

“Çalışmalar günü kurtarmaya yönelik”

Hüseyin Çavuş Kelle, hükümet yetkililerinin Temmuz ayından beri ne üreticiye ne de vatandaşa hiçbir olumlu hizmetinin olmadığını öne sürdü.

Kelle, “Hükümet yetkililerinin çalışmaları ne vatandaşa ne de üreticiye yönelik olumlu çalışmalar değildir. Temmuz ayından beri olumlu bir çalışmaları olmamıştır. Yapılan çalışmalar günü kurtarmaya yöneliktir. İlerisi için herhangi bir çaba yoktur” diye konuştu.