Yurdagül Beyoğlu Atun

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in kurumda özerklik ilan ettiğini savundu. Akim’in hükümeti tanımayan kararlar aldığını ifade eden Tatar, bu durumun Cumhuriyetçi Türk Partisi içinde bazı kişileri de rahatsız ettiğini kaydederek, “Yasa geçmeden bazı şeyler yapmaya kalkıyor. Bu hareketleriyle ‘ben hükümeti tanımam’ diyor. Kafasına göre ihale açıyor, istihdamlar yapıyor. Biz bunu eleştirdiğimizde bazı CTP’liler ‘iyi ediyorsunuz’ diyor. Adam imparatorluk ilan etti” dedi. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da Akim’in icraatlarına sessiz kaldığını söyleyen Tatar, hükümetin bırakıp gitme niyetinde olduğunu savundu.

“Madem kurumu bırakamıyorsun, siyaseti bırakacaksın”

Maliye eski Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, CTP’nin Saymanı olan İsmet Akim’in, partideki görevine rağmen Elektrik Kurumu’nun başında olmasını sert sözlerle eleştirdi. Partide saymanlık görevinde olan bir kişinin Elektrik Kurumu’nda olması gibi bir durumun temiz siyaset yürütülen hiçbir ülkede mümkün olmadığını vurgulayan Tatar, “Madem bu kurumun başındasın, siyaseti bırakacaksın” şeklinde konuştu. 

“Böyle rezillik olmaz”

İsmet Akim’in kurumda tek başına kararlar aldığını ifade eden Tatar, “Kimseyi takmıyor… Belli ki birilerinden cesaret alıyor” yorumunu yaptı. Dün Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nde yer alan bir habere atıfta bulunan Tatar şöyle konuştu: 

“Haberal Kıbrıslı çok güzel bir haber yaptı, kutlarım. İsmet Akim, gece kulüplerinin rüşvet teklif ettiğini söylüyor. Bu haberleri kabul ediyor ki, bu açıklamayı yaptı. Sen Elektrik Kurumu’nun Yönetim Kurulu Başkanısın, böyle rezillik olur mu? Bu olayda birçok kişilerin adı da geçiyor. 

“İhalelerde büyük paralar dönüyor”

İhalelerde büyük paralar dönüyor! Bunlar ortada… Adam özerklik ilan etti… Kararların alınabilmesi için yasa geçmesi lazım, ‘ben hükümeti tanımam’ diyor. İlgili Bakan da bunun yaptıklarının doğru olmadığını kabul ediyor. Belli ki bu kişi partiden güç alıyor, karşılığını veriyor! Başbakan bile sesini çıkaramıyor.”

“Göstermelik sınav yapıldı”

Elektrik Kurumu’na yapılan istihdamın da şaibeli olduğuna dikkat çeken Tatar, kuruma alınan kişilere göstermelik sınav yapıldığını söyledi. “Teknisyen alacağım der, vasıfsız insan alır. Sınav da göstermelik… Sadece mülakat yapılmış” diyen Tatar, partideki bu adaletsizlikleri dile getirdiğinde, bazı CTP’lilerin kendisine destek verdiklerini ifade etti. 

“Fazla kalamayacaklarını kendileri de biliyor”

Tatar, Maliye Bakanı’nın istihdamlara nasıl razı edildiği şeklindeki bir soru üzerine, “Maliye Bakanı ortada yok” dedi. CTP içinde de kazanın kaynadığını ve yapılan haksız icraatlara parti içinden muhalefet olduğunu savunan Tatar, ekonomik paketin uygulanamamasının Türkiye’nin yardımlarını kesme noktasına getirip getirmeyeceği yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı: 

“Bu hükümet kaçıp gidene kadar yükünü tutma derdinde. Ekonomik paketi uygulayamadılar, çünkü bu paketi uygulamak cesaret isterdi. Alacaklarını alıp gidecekler. Fazla kalmayacaklarını kendileri de biliyor. Oysa UBP iktidara geldiğinde ekonomik paketi cesaretle uygulamıştı. ‘Göç Yasası’ denen yasayı yaptık. Niçin?

Bunu devletin ayakta kalabilmesi için yaptık, özel sektörün önünü açmak için yaptık. Emekliye vergi getirdik. Mahkemeden döndü ama, büyük cesaret isteyen bir adımdı. Fonları, KDV’leri düzenledik. Maliyeyi belli bir noktaya getirdik. Elimizi ateşe attık. Bunların böyle radikal kararlar alacak güçleri yoktur. Günün sonunda niyetleri, bırakıp kaçmaktır.”

“Sennaroğlu bile karşı çıktı…”

Ersin Tatar, Elektrik Kurumu’nun bir yatırım sürecine girdiğini savunduğunu, ancak ortada “gerekli” olarak adlandırılabilecek bir icraat olmadığını söyledi. “Güya yatırım sürecine girmişler. Neymiş; lambalar değişecekmiş, akıllı sayaçlar alınacakmış, santral kurulacakmış! Gelişmiş ülkelerde dahi henüz LED lambanın yararlılığı konusunda kesin bir görüş ortaya konmuş değil, biz karar alıyoruz. Santral kurulması hükümeti dahi rahatsız etmiştir” diyen Tatar, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’nun da buna karşı çıktığını açıkladı. 

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sayaçların değişeceği söylendi ve sayaçlar için 130 Euro’luk anlaşma yapıldı. Kurumdan bir kişinin şirketle yazışmaları ortaya çıkınca Bakanlar Kurulu bu anlaşmayı iptal etti. Yani şaibe bulunduğu için anlaşmanın iptaline gidildi… Sonrasında bu 130 Euro, 90 Euro’ya düştü. Ben iddia ederim ki, bir ihaleye daha çıkılsa bu fiyat 75 Euro’ya düşecek. Hükümet, gitmeden Elektrik Kurumu’nun yatırımlarını tamamlamak istiyor!”

“Utanmadan…”

Elektrik Kurumunda yaşananları “utanmazlık” olarak nitelendiren Tatar, insan gücünden tasarruf edilmesi için akıllı sayaç alımına gidilirken kuruma 120 kişinin istihdam edilmesini eleştirdi. “Akıl, mantık var. Elektrik Kurumu’nda gereğinden fazla kişi çalıştırıldığını biliyoruz. Akaryakıt fiyatları düşerken, personel masraflarının arttığını görüyoruz. Petrol fiyatı düşüyor ama kuruma yansımıyor, çünkü kara delikler kapanamıyor” şeklinde konuşan Tatar, elektrik fiyatlarında aldatmaca yaşandığını vurguladı.

“İndirim aldatmacası… Büyük zamlar gelecek”

Elektrik fiyatlarında yapılan yeni düzenlemenin indirim olarak adlandırılamayacağını belirten Tatar, petrol fiyatlarının en düşük seviyede olduğu bir dönemde halkın indirim beklediğini kaydederek şunları söyledi: 

“Bu bir indirim değil, ayarlamadır. Elektrik fiyatları düşerken halk indirim bekliyordu. Ne var ki petrol fiyatı 115 dolardan 45 dolara düşene kadar hiçbir indirime gidilmedi. Petrol fiyatları şu an dip noktada. Hükümet yüzde 36’ya varan indirim yaptığını söylüyor ama 45’ten 44’e indi… Sadece bir birim… Bu indirim halkın yüzde ikisine yansıyacak. Halkın çoğu bu indirimden yararlanamayacak. Sadece büyük evleri olan ve çok fazla elektrik parası ödeyen kişilere yarayacak. Bu indirim petrol fiyatlarının 10’da biri bile değil! Fiyatların otomatiğe bağlanması ilerleyen dönemde bizim zararımıza olacak. Halk ucuzlama beklerken daha büyük zamlar gelecek. Tam bir İsmet Akim klasiği yaşanıyor.”