İçten ve dıştan gelen haksız rekabetten dolayı İrsen Küçük ’ün başbakanlığı döneminde özel televizyonlara verilmesi kararlaştırılan uydu kirasının bir kısmının Hazirana ayında kesilmesi tehlikesi sürerken, Maliye eski Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, özel TV’lerin haksız rekabet ile karşı karşıya olduğunu dile getirerek böyle giderse özel yayıncılığın son bulacağını söyledi. Tatar, KKTC’de yayın yapan özel televizyonların haksız rekabet altında olduğunu, sektörün korunması gerektiğini belirtti. Star Kıbrıs’a konuşan Tatar, özel televizyonculuğun hem devlet kanalı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) hem de Türkiye televizyonlarına karşı haksız rekabet altında olduğunu, önlem alınmaması durumunda özel yayıncılığın yaşamasının imkânsız olacağını ifade etti. 

"YERLİ FİRMALAR BİZE DEĞİL TÜRKİYE TV’LERİNE REKLAM VERİYOR"

Özel televizyonların haksız rekabet altında olduğunu kaydeden Tatar, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) devlet desteği aldığını, reklamları düşük fiyatlarla yayınlayabildiğini ifade etti. Tatar, devlet desteği almadan ayakta kalmaya çalışan özel televizyonların BRTK’nın yanı sıra Türkiye Televizyonlarına karşı da kaybettiğini söyledi. KKTC’deki büyük firmaların ürünlerinin reklamlarını Türkiye Televizyonlarına verdiğini, bu nedenle KKTC televizyonlarının haksız rekabet altında olduğunu dile getiren Tatar, “Bizim yerli firmalar bize değil TC televizyonlarına reklam veriyor. Devlet ise sadece BRTK’yı destekliyor. Peki, özel televizyonlarının durumu ne olacak” dedi. 

"BÖYLE GİDERSE YAŞAMALARI İMKÂNSIZ" 

Yayın Yüksek Kurulu’nun bu konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini kaydeden Tatar, ayrıca her ay Türksat’a 50 bin TL para ödemek zorunda kalan özel televizyonların ayakta kalmakta güçlük çektiğini söyledi. Tatar, çok sesliliğin simgesi olan özel televizyonların korunması gerektiğini, yetkililere bu konuda iş düştüğünü ifade ederek, “Biz kendi çok sesliliğimizi korumak zorundayız. Özel yayınların devam etmesi için her kesim ile görüşmeler yapılması ve ortak yol aranması gerekiyor. Aksi takdirde özel televizyonların yaşaması imkânsız hale gelecektir “şeklinde konuştu. 

"HERŞEY KAYBEDİLİR" 

Haziran ayında TV’lere verilen katkının kesilmesinin söz konusu olduğunu, böyle bir adım atılması halinde özel televizyonların uydudan çıkmak zorunda kalacağını kaydeden Tatar, Türksat’ın Kıbrıs Türkünün sesini duyurmak için önemli olduğunu kaydetti. Tatar “Esasında katkı diye bir şey yok” diyerek verilen paranın Türksat’a uydu parasının ödenmesi için yapılan bir yardım olduğuna vurgu yaptı. Son olarak gündeme gelen DVBT yayınları konusunda Yayın Yüksek Kurulu’nun 3000 kişiyle bir anket yaptığını ve %1’in altında bir sonuç çıktığını kaydeden Tatar, “DVBT yayınına geçilirse bütün izleyicimizi ve şu an almakta olduğumuz az reklamı da kaybederiz” dedi. “Fon konusuna hükümet sıcak bakmıyor” diyen Ersin Tatar, bazı düzenlemelerle başka türlü kaynaklar yaratılıp Uydu ücreti kaynağının yaratılabileceğini bunun meclis komitesi toplantısında gündeme geldiğini kaydetti.