Suna Erden

Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, özel televizyonculuğun haksız rekabet ile karşı karşıya olduğunu, birçok sorunla boğuştuğunu dile getirerek böyle giderse özel yayıncılığın son bulacağını söyledi.

Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, KKTC’de yayın yapan özel televizyonların haksız rekabet altında olduğunu, sektörün korunması gerektiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Tatar, özel televizyonculuğun hem devlet kanalı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) hem de Türkiye televizyonlarına karşı haksız rekabet altında olduğunu, önlem alınmaması durumunda özel yayıncılığın yaşamasının imkânsız olacağını ifade etti. 

"YERLİ FİRMALAR BİZE DEĞİL TÜRKİYE TV’LERİNE REKLAM VERİYOR" 

Özel televizyonların haksız rekabet altında olduğunu kaydeden Tatar, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) devlet desteği aldığını, reklamları düşük fiyatlarla yayınlayabildiğini ifade etti. Tatar, devlet desteği almadan ayakta kalmaya çalışan özel televizyonların BRTK’nın yanı sıra Türkiye Televizyonlarına karşı da kaybettiğini söyledi. KKTC’deki büyük firmaların ürünlerinin reklamlarını Türkiye Televizyonlarına verdiğini, bu nedenle KKTC televizyonlarının haksız rekabet altında olduğunu dile getiren Tatar, “Bizim yerli firmalar bize değil TC televizyonlarına reklam veriyor. Devlet ise sadece BRTK’yı destekliyor. Peki, özel televizyonlarının durumu ne olacak” dedi. 

"BÖYLE GİDERSE YAŞAMALARI İMKÂNSIZ" 

Yayın Yüksek Kurulu’nun bu konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini kaydeden Tatar, ayrıca her ay Türksat’a 50 bin TL para ödemek zorunda kalan özel televizyonlarının ayakta kalmakta güçlük çektiğini söyledi. Tatar, çok sesliliğin simgesi olan özel televizyonların korunması gerektiğini, yetkililere bu konuda iş düştüğünü ifade ederek, “Biz kendi çok sesliliğimizi korumak zorundayız. Özel yayınların devam etmesi için her kesim ile görüşmeler yapılması ve ortak yol aranması gerekiyor. Aksi takdirde özel televizyonların yaşaması imkânsız hale gelecektir “şeklînde konuştu. KKTC’de sekiz özel televizyon olduğunu, bu sektörden ve yan sektörlerden bin kişinin ekmek yediğini kaydeden Tatar, istihdam için de önemli bir kapı olan özel televizyonculukla ilgili acil çalışma yapılması gerektiğini söyledi.