Ceren ERCİH 

“ÖZERKLİK BU ŞEKLİDE OLMAZ” 

Elektrik Kurumu’nda yapılan işlerde bazı sıkıntılar olduğunu ifade eden Tatar, bir muhalefet vekili olarak bunları gündeme getirerek görevini yaptığını söyledi. Kurumun çıkmış olduğu ihalelerde yanlışlıklar tespit ettiğini ifade eden Tatar, bu durumu eleştirdi. Tatar, özerkleşme adı altında kurumda yapılan işlemlere de şu sözlerle tepki gösterdi; “Özerklik bu şekilde olamaz. Bir kere yasal alt yapısı yok. Meclisten geçmemiştir, hükümetin böyle bir kararı yok. Dolayısıyla sen kendini nasıl özerk ilan edebilirsin? Böyle bir şey söz konusu değildir.” 

“KORKUNÇ BİR RAKAM” 

Ek mesailer konusunda bütçeye yaratılan külfetin kabul edilebilir olmadığını belirten Tatar, bu rakamın 80 milyon TL’ye ulaşmasının beraberinde “istismar mı var” sorusunu da getirdiğini vurguladı ve şunları kaydetti; “Maliye Bakanı dün itiraf ediyor, 80 milyonu bulmuş. Gerçekten korkunç bir rakam. Bunun ayrıntılarına bakılması lazım. Acaba birileri istismar mı ediyor? Acaba ben kendi partimi, kendi yandaşlarımı destekleyerek ek mesailerin artmasına çanak mı tutuyorum şeklinde oralardaki bütün itaa amirlerinin onaylamalarını ve diğer çalışma saatlerini gözden geçirmek lazım.” 

“ÇALIŞMA SAATLERİ ŞU ANDAKİNDEN FAZLA OLMAZ” 

Ek mesailerin önüne geçilebilmesi ve kamuda verimliliğin artırılması için mesai saatlerinin değişmesinin şart olduğunu belirten Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek mesai sistemi de benim bakan olduğum zamanda bana verilen bilgilere göre en az 10 milyon TL ek bir mesai doğuruyor yılda. Çünkü biliyorsunuz 15:30’a kadar çalışma vardır. bu 15:30 ‘a kadar olan çalışma saatlerini mutlaka herkesin gözden geçirmesi lazım. Sendikalar karşı olabilir ama bu devletin menfaati nedir ona bakmak lazım. bu devletin menfaati benim kanaatimce dokuz ay kış mesaisidir. Sabah 08:00’den öğlen arası verilir 13:00’dan 17:00’a kadar tekrar çalışılır. Ama üç ayda yaz mesaisi yani sabah 07:30’da başlar 14:30’da bitirirsiniz ve toplamda yine aynı şekilde bir yıldaki çalışma saatleri şu andakinden fazla olmaz.” 

“DEVLET YILLARDIR BUNU SEYRETTİ” 

Ercan Havalimanı ihalesi ile ilgili son dönemde başlayan tartışmalarla ilgili görüşlerini de aktaran Tatar, gereklerinin yerine getirilmesi halinde bu projenin ülkeye yarar sağlayacağını ifade etti. İhalenin iptali ile ilgili elinden bir şey gelmediğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın bu açıklamalarını tribünlere oynamak olarak değerlendiren Tatar, bu ihaleye imza attıklarına pişman olup olmadıkları sorusuna da şu yanıtı verdi: “İlk bakan olduğumda bir de baktım Dutty Free gelirleri nedir? Senede 3 milyon Euro. Bir ihaleye çıksak bu Dutty Freelerin senelik gelirleri 15 milyon Euro olur dediler. Yani bu kadar ucuza mı kiralandı dediler? Evet, bu kadar ucuza kiralandı ve devlet yıllardır bunu bu şekilde seyretti. Havaalanı içerisindeki restoran ve cafelerin kiraları düşük ve devlet oradaki kiraları tahsilde edemiyor. Tahsil etmeye gittiğiniz de işte birikmiş borçlar var zaten oradaki insanı da dışarı çıkaramazsınız, ne oluyor mahkemeye gidiyor, iş uzuyor ve devlet o geliri toplayamıyor. Devlet orada hep mağdur oluyor bizim oradaki en büyük başarımız bu yer süreci evrelerinde oradaki bütün bu kiracıları, gerekli hukuki usullerle ve ihbarlarla onları oradan çıkartmak olmuştur.”