Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılara işaret ederek, hükümeti; “su konusunu hemen halletmeye ve Türkiye ile imzalanması gereken Ekonomik Protokolü acil olarak sonuçlandırmaya” çağırdı. 

Tatar yazılı açıklamasında, “ hükümetin CTP kanadının su ve ekonomik protokol konusundaki tutumunu yanlış bulduğunu” belirterek, “UBP’nin ise bu duruma karşı hareketsiz ve seyirci kalmasının tabanda ciddi tepkiye neden olduğunu” kaydetti.

Ersin Tatar, Anavatan Türkiye ile 2016-2018 dönemini kapsayacak bir Ekonomik İşbirliği Protokolü imzalanmasının önemine ve bu yapılmadan geçirilecek bir bütçenin havada kalacağını daha önce çok kez ifade ettiğini belirterek, protokolün bugün itibariyle imzalanmamasını eleştirdi.

Su konusunda yaşanan sıkıntıların da hat safhaya ulaştığını ifade eden Tatar, şunları kaydetti:

“Bırakınız hükümet ortakları arasındaki uyumsuzluğu, CTP’nin hükümette olan üyeleri, parti yöneticileri ve CTP Parti Meclisi arasında bile bir sorunlar yaşandığı artık basında yer alıyor.

Oysa durum açıktır. UBP, 2013-2015 KKTC-TC Ekonomik İşbirliği Protokolü’yle bazı yapısal reformları yapacağını, su konusunda üzerine düşenleri yerine getireceğinin sözünü vermiş daha sonra iktidara gelen CTP ile DP-UG de bu protokole bağlı olduğunu Türkiye’ye Başbakan’ın bir yazısı ile bildirmiştir. Hal böyleyken, gereken hazırlıklar ve çalışmalar yapılmamış işlerin kriz boyutuna gelmesine ve vatandaşın sıkıntı yaşamasına kadar beklenmiştir.

KKTC bütçesinin önemli açıkları vardır. Cari bütçemizin % 30’u ile tüm ve neredeyse tüm yatırımlarımızla, savunma giderlerimi Anavatan Türkiye tarafından karşılanmaktadır. KKTC ekonomisi yarın bir antlaşma da olsa dış desteğe muhtaçtır.

Eğer gelirlerimizin azalmasını, yaşam seviyemizin düşmesini istemiyorsak bir antlaşma da olsa Türkiye’den değilse, Rum komşularımızın yaptığı gibi Avrupa Yatırım Bankası ya da IMF gibi başka bir kaynaklardan para bulmak zorundasınız. Bunların içinde Kıbrıs Türk Halkı için en uygun ve doğru olanı ise ekonomik, sosyal ve siyasal reformlarımızı yapıp düze, yani kendi kaynaklarımızla kalkınmamızı sağlama alana dek Anavatan’dan destek almaktır.”

Ersin Tatar, bazılarının ifade ettiği gibi; “kendi ayaklarımız üzerinde durmak, kimseye muhtaç olmak istemiyorsa” bunun yolunun Anavatan Türkiye ile kavga etmek, gereksiz tartışmalar yaratmak değil, oturup samimiyetle konuşmak, projeler, öneriler sunmak olduğunu belirtti.

Tatar, bu çerçevede hemen yapılması gerekenlerin; su meselesini halletmek ve ekonomik işbirliği protokolünü sonuçlandırmak olduğunu vurguladı.

Tüm sektörler ve halkın siyasilerden ekonomi ve mali konularda bir an önce gereken adımları atmasını beklediğini belirten Tatar, yaratılan krizler, yaşanan tartışmaların hem siyaset kurumuna hem de devlete zarar verdiğine dikkat çekti.

Tatar, şöyle devam etti:

“Ben fazla ayrıntıya girmek ve spekülasyonlara yol açacak şekilde eleştirilerde bulunmak istemiyorum ama hükümetin CTP kanadının su ve ekonomik protokol konusundaki tutumunu yanlıştır.

Partimiz UBP’nin hükümette yer almasına rağmen ekonomik protokol ve su konularında yaşananlar için gereken tavrı net bir şekilde ve zamanında ortaya koymaması, hareketsiz ve seyirci kalması ise tabanımızda ciddi tepkiye neden olmaktadır.”