TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre,  kongrede TDP Çamlıbel örgüt başkanlığına Hasan Şanoğlu getirildi. Yönetim Kurulu ise Devrim Beyitler, Meltem Osmanlı, Mustafa Akmandor, Rasim Özbilgili ve Çetin Mısırlısoy’dan oluşurken;. TDP Tepebaşı örgüt başkanı Necmi Alpdoğan oldu. Yönetim Kurulu da Dağdoğan Sadrazam, Özcan Bıçaklı, Ferahzat Meşensoy’dan oluştu.

Kongrede konuşan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit,  ülkede değişimi sağlama kararlılığında olduklarını ifade ederek, yapanın yanına kar kalmayacağı, hesap sormanın içselleştirilerek, kanıksandığı bir düzen kurma kararlılığında olduklarını kaydetti.

Usulsüz ve keyfi icraatların yapıldığı, adaletten ve eşitlikten uzak uygulamaların normalleştirilerek kimseden hesap sorulmayan bu düzenin artık değişmesi gerektiğini ifade eden Özyiğit, “herkesin hesap sorması gerektiği, günü geldiğinde de kendisinden hesap sorulacağını bilerek, ona göre hareket edeceği bir sistemin kurulması şarttır” dedi.

Mecvut sistemin kurucu ve savunucularının sistemi değiştiremeyeceklerini savunan Özyiğit, değişim; isimve renklerin değişmesi ile değil, yenilikçi fikir, ilerici adım ve gerçek anlamda siyasi irade ile mümkün olacağına işaret etti.

Kıbrıs’ın Kuzey’inde 1974 sonrası kurulan sistemin artık çöktüğünü belirterek,  sağlıktan, eğitime, ekonomiden turizme kadar her alanda ciddi bir kaos yaşandığını, artık mevcut yapıyla yol alınamayacağını söyledi.

Hükümetin 5 yıl önce kapatılan ve toplumda ciddi yaralar açan KTHY olayının üzerine niçin gitmediğini soran Özyiğit,  bu olayının peşini bırakmama kararlılığında olan TDP’nin  bununla ilgili meclise araştırma önergesi sunduğunu  kaydetti.