Özlem Çimendal

Cinsel saldırı suçlularına, “kimyasal hadım” olarak da adlandırılan ilaçla tedaviyi içeren, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik”in Türkiye’de geçmesinin ardından üst üste yaşanan tecavüz olaylarının infial yarattığı KKTC’de de vatandaşların kimyasal hadım uygulamasına tepkisi olumlu oldu.

KKTC’de de son zamanlarda üst üste yaşanan tecavüz olaylarına tepkilerini dile getiren vatandaşlar, tecavüz cezalarının caydırıcı olmadığını ifade ederken, kimyasal hadım cezasının ise yerinde bir uygulama olduğu noktasında hemfikir.

Vatandaş, tecavüz suçlularına en ağır cezaların verilmesini de savunurken, verilen cezalardaki iyi hal indirimlerine de tepki gösterdi ve “Bu tecavüz cezaları neden caydırıcı değil? Neden bu suçun önüne geçilemiyor?  Tecavüzden mahkemeye çıkan, bir takım elbise giyiyor anında iyi hal indirimi. Ya da karşı tarafın gülümsemesi bile hafifletici sebep sayılıyor” yorumunda bulundu.

Vatandaş ne dedi?

Gökhan Tayfunlu: Tecavüzcü bunun cezasını en ağır şekilde çekmeli

“Türkiye’de geçen “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik”i oldukça olumlu buldum. Tecavüz suçunu işleyenler bunun cezasını en ağır şekilde çekmeli diye düşünüyorum. Bu Hadım Yasası olarak adlandırdığımız bu yasanın KKTC’de geçmesini ve yürürlüğe konulmasına da olumlu bakıyorum. Biliyorsunuz ki 5 yaşındaki çocuğa tecavüzün üzerinden çok geçmedi ve ülkede infial yarattı bu olay. O minicik bebeğin hayatı karardı artık ömrü boyunca. KKTC’de geçmesini isteriz ama acaba KKTC’de bu yasanın uygulanabilmesi için gerekli altyapı var mı? Bu cezaya tabii tutulmadan önce belli kontroller ve tetkiklerden geçirilecek bu suçlular için yeterli deneyimli uzmanlara sahip miyiz?”

Ayşe Muratlı: Hapislik caydırıcı değil

“Yasanın geçmesini çok olumlu karşıladım açıkçası. Hiçbir yasaya bu kadar sevinmemiştim ama bu yasalardan da önce bence her şeyin başı eğitim. Hapislik cezası demek ki caydırıcı olamadı ki bu yasa çıktı. Bunların önüne bence eğitim ve bilinçle geçilmeli. Her şeyin başı eğitim.”

İlkay Şah: Burası küçük yer, infialler huzursuz ediyor

“Halk arasında hadım olarak algıladığımız bu yasanın Türkiye’de geçmesini çok olumlu karşıladım. Tecavüz suçunu işleyenler en ağır şekilde cezalandırılmalı. Bu yasanın KKTC’de de geçmesini isteriz. Burası küçük de bir yer olduğu için yaşanan infialler toplumu çok huzursuz ediyor. Minicik bebeklere yapılanlar vicdanımızı doğrultmuyor. Burada da geçmesini olumlu karşılıyorum.”

Munise Çorba: Yasa KKTC’de de geçmeli

“Türkiye’de tecavüz suçu işleyenler için yürürlüğe giren bu yasayı gerçekten çok olumlu buldum. KKTC ya da Türkiye olarak düşünememek bu yasayı tecavüz dünyanın her yerinde tecavüzdür ve KKTC’de geçmemesi için bir sebep olduğuna inanmıyorum. Yakın zamanda 2 defa üst üste bir 5, bir 14 yaşındaki çocukların tecavüze uğradıkları haberleriyle sarsıldık. Onun dışında cinsel istismar ve tacizler de cabası. Bence bu yasayla bunların önüne geçilebilir. Aslında daha ağır cezaları hak ediyorlar ama bu da yerinde bir ceza.”

Sait Teğçay: Küçük çocuklara karşı işlenen bu suçlar asla afedilmemeli

“Tecavüz suçu işleyenler için bence daha ağır cezalar verilmeli. Özellikle de küçük yaştaki çocuklara yönelik işlenen bu suç asla affedilemez. Bu yasanın da çıkmasına sıcak bakıyorum. KKTC’de de bu yönde bir çalışma başlatılması gayet iyi olur.”

Derya Karabudak: Yasa iyi ki çıktı, tecavüz insanlık suçudur

“Yasa iyi ki çıkmış diyorum. Tecavüz suçu insanlık suçudur. Bence bu ceza bu suçlulara azdır bile. KKTC’de de bu yasanın geçmesi hiçbir sorun teşkil etmez bence. Hatta son yaşanan olaylara baktıkça bir an evvel geçsin dememek elde değil.”

Gönül Doğu: Kimyasal hadım az bile

“Yasada yer aldığı gibi gerekli tetkikler ve testler ve sağlık kontrolü ve uzmanlar tarafından incelenen bu kişiler bu eğilimi tekrar saptanırsa ikiletmeden bu yasa uygulanmalı. Çocuklardan da uzak durmalı. Yasanın içeriğini gayet olumlu buldum. Bu ceza bile az bence.”

Gülsemiş Çağ: KKTC’de geçmesine olumlu bakarım

“Tecavüz suçlularına en ağır cezalar verilmeli. Bu yasayı da olumlu karşıladım duyduğumda. KKTC’de de artan bu tarz olaylar nedeniyle biz de çok tedirginiz. İnsanlık adına üzücü bir uygulama ama gerekiyorsa da hele de bu suç çocuklara karşı işlendiyse hiçbir tutulur yanı yoktur. Hafif bile kalır. KKTC’de de geçmesi bir nevi bunları önüne geçebilir.”

Gönül Ünveren: 5 yaşındaki çocuğa tecavüz edenlere az kalır bu ceza

“Yasa bana göre çok yerinde. KKTC’de hiç yaşamadığımız, görmediğimiz insanlık utancı olaylar yaşamaya başladık. Geçtiğimiz haftalarda 5 yaşındaki bebek ve 14 yaşındaki kıza tecavüz olaylarını duyunca gece gözümüze uyku girmez oldu. Biz nasıl bir toplum olduk diye düşünüyorum. Her gün biraz daha kötüye gidiyoruz yaşanan infiallerle. Türkiye’de hep bu tarz olayları duyuyor ve üzülüyorduk. KKTC’nin de aşağı kalır yanı kalmadı, burada da geçsin bu yasa bence.”

Hasret Balçık: Tecavüzün hiçbir şekli kabul edilemez

“Türkiye’de geçen bu yasa ve uygulamayı gayet olumlu buldum. Tecavüzün hiçbir şekli kabul edilemez. Bu davalarda her şeye iyi hal indirimi verilmesi nedeniyle ceza düştükçe düşüyor ve suça verilen cezanın caydırıcılığı olmuyor. Bu yasanın geçmesini gayet olumlu buldum.

Havva Margilili: En ağır şekilde cezalandırılmalılar

“Bir nevi hadım cezası mayetinde olan bu cezanın geçmesini olumlu karşıladım. KKTC’de de bu yasanın uygulanmasını olumlu bulurum. Burada da geçmesinin bir sorun teşkil etmeyeceği düşüncesindeyim. Tecavüz suçu işleyenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.”   

Ayşen Derelikoğlu: Benim de kızım var düşündükçe, çıldırıyorum

“Benim de küçük kız çocuğum var ve kesinlikle çocuğa tecavüze sıcak bakmamı kimse beklemesin. Tecavüz suçu işleyenler için bu ceza bile az kalır bence. Bu cezanın KKTC’de de verilmesi gerekir. Kısa süre önce yaşanan bebeğe tecavüz olayı asla kabul edilemez, benim de küçük çocuğum var düşündükçe çıldırıyorum.”

Zeynep Altoprak: Tecavüzün ülkesi olmaz tecavüz her yerde tecavüzdür

“Tecavüzün ülkesi olmaz tecavüz tecavüzdür. Nerede olursa olsun, aynı cezayı hak eder. Hatta en ağır cezayı çekmesi gerekir. KKTC ve Türkiye diye ayırım yapmamak lazım bu konuda. Tecavüz dediğim gibi burada da Türkiye’de de tecavüz. Burada da gelmeli bu ceza.” 

Rıza Doyduk: Şimdiye kadar yapılmış en doğru yasa

“Ben Türkiye’den buraya tatil amaçlı geldim. Bugün duydum yasanın geçtiğini ve bence şimdiye kadar yapılmış en doğru yasa ve verilecek bir ceza bence. Tecavüzün hele de çocuklara yönelik işlenen bu tarz suçların asla affı olamaz. Bu caza bile bence azdır.”

Cengiz Tosun: Tecavüz cezaları ağır ve caydırıcı olmalı

“Tecavüzcülere verilen cezaların bence ağır ve caydırıcı olması gerekli. Hadım cezası adı altındaki bu yasayı duyunca olumlu buldu. Bu ceza az bile onlara. KKTC’de de son günlerde infial yaratan 2 tecavüz olayı yaşandı ve toplum olarak çok etkilendik. Burada da geçmesi gerekir bence.”

Çimen Çankaya: Bizde de son yaşananlar çok kötü

“Tecavüz suçluları bence en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu yasanın kapsamını da oldukça olumlu buldum. Bizde de son günlerde yaşananlar tepki gösterilmeyecek gibi değil, çok kötü. Hele de küçücük bir bebeğe yapılanlar asla affedilemez. Hadım cezasını gayet olumlu buldum bence bir an evvel KKTC’de çalışmalarına başlanmalı.” 

Ümral Sahilli: Çok yerinde bir ceza oldu

“Bence bu ceza çok yerinde bir ceza oldu. KKTC son zamanlarda yaşanan tecavüz olayları ile birlikte biz de artık bu biçimdeki cezalara olumlu bakmaya başladık maalesef. Bence bir an evvel burada da bu yasa geçmeli. Bu ceza bile azdır tecavüz suçlularına.”

Can Ergün: Tecavüzcülere herşeyde iyi hal indirimleri verilmemeli

“Bence bu yasa idam yasası ile eş değerdir ve hiçbir farkı yoktur. İş bu yasaya gelene kadar neden şu düşünülmedi. Bu tecavüz cezaları neden caydırıcı değil? Neden bu suçun önüne geçilemiyor. Adam tecavüzden mahkemeye çıkıyor, bir takım elbise anında iyi hal indirimi. Ya da karşı tarafın gülümsemesi bile hafifletici sebep sayılıyor ve ceza indirimi yapılıyor. Bunlar hep yanlışlar. Neden bunları düzenleyip bu cezaların daha caydırıcı olması sağlanmadı? Bu cezaya gelene kadar başka önlemler alınarak ceza yasasının kapsamı düzenlenebilirdi bence. Ben bu nedenlerden dolayı olumlu bulmadım açıkçası. Bence de tecavüzcüler en ağır cezayı almalı.”