Thalassaemia Derneği As Başkanı Ahmet Varoğlu, göreve gelen her Çalışma Bakanı’na engelli istihdamı konusundaki taleplerini ilettiklerini ancak hiçbir karar üretilmediğini savunarak, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’a ve Bakanlar Kurulu’na çağrı yaptı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Thalassaemialıların “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası” kapsamında yıllardır işe alınmayı beklediğini, 1993’te yürürlüğe giren yasanın ilgili hükmünün 2009’dan beri uygulanmadığını belirten Varoğlu, “Sağlık sorunu yaşayan, her gün ilaç ve tedavi masrafı olan thalassaemialılar mağdurdur” dedi.

“UMUTLA İSTİHDAM BEKLİYORLAR”

Yasanın acil olarak uygulanması taleplerini vurgulayan Varoğlu, “Genelde engelliler özelde ise thalassaemialı üyelerimiz umutla istihdam bekliyor, hemen hemen her gün derneği arayarak bunu dile getiriyor” ifadesine de yer verdi.

“Sakın bütçede ödenek yok demeyin, bu konu yeteri kadar ihmal edildi” diyen Ahmet Varoğlu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’u ve Bakanlar Kurulu’nu bu konuda karar üretmeye çağırdı.

“TEK BİR THALASSAEMIALI İSTİHDAM EDİLMEDİ”

6 yıllık sürede işsiz kalan KTHY ve CAS çalışanlarının istihdam edildiğini söyleyen, “Kurultay delegelerinin istihdamlarını görüyoruz” diyen As Başkan Varoğlu, yasada zorunlu olmasına rağmen tek bir thalassaemialı istihdamı yapılmadığını savundu.

İstihdamların maddi durumun yanı sıra psikolojik durumu da iyileştirdiğini, bunun tedavilere de yansıdığını kaydeden Ahmet Varoğlu, “Göreve gelen her Çalışma Bakanı’na bu sorunumuzu, talebimizi ilettik. Yasanın uygulanmasını istedik ancak ne yazık ki yıllardır hiçbir karar üretilmiyor” ifadesine yer verdi.

“YASAYI NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?”

“Artık yeter” diyen Varoğlu, yazılı açıklamasında, “Neyi bekliyorsunuz, neden yasayı uygulamıyorsunuz ?” diye de sordu.

“BEKLEYEN 12 KİŞİ VAR…DAYANACAK GÜÇLERİ KALMADI”

Engellilerin yetkililerle görüşemediğini de savunan Varoğlu, “Derneklerle görüşülüyor, sözler veriliyor ancak sonuç yok. Thalassemialı arkadaşlarımızdan 12 kişi istihdam bekliyor. Bu insanların artık dayanacak gücü kalmadı. Kıbrıs’tan göç etmeyi düşünüyorlar” dedi.