Züleyha Karaman

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Zekai Altan’ın otelinin kapanmasının, eko turizm için ve kendileri için büyük tehlike olduğuna işaret ederek “Acentelerin buraya rezervasyonları var. Burası 10 odalı bir tesis. Bunun gibi 10 odalı başka eko-agro tesisi olmadığı için acenteler zor durumdadır” dedi

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, dava açan avukatların, dava borcu nedeniyle haciz karar aldırdığı, Zekai Altan’ın ekmek parasına el konulduğunu ifade ederek, borçların yapılandırılası gerektiğini söyledi.

Tolun, Altan’ın sahibi olduğu Nitovikla Eco-Bio Otel’in iki kez İtalya’dan ödül aldığını ve ülkenin tek eko-agro oteli olduğunu belitti.

Konuyu HALKIN SESİ’ne değerlendiren Orhan Tolun, “Davayı kazanan avukatın ücretini alamadığı için haciz koyması üzücü. Bunu Kalkınma Bankası koysa anlarım, ama bu avukatın dava parası” dedi.

Altan’ın otelinin ülkede özel ilgi turizmini öne çıkaran bir otel olduğuna ve kapanmasının sıkıntılarının olacağına işaret eden Tolun, şöyle devam etti:

“İtalya’dan iki ödülü olan tek eko-agro tek tesisimiz. Kalkınma Bankası alacağını almak için dava açıyor, 36 bin TL avukat parası Avukatla konuştuk, kolaylık göstermesini rica ettik. Avukat, ‘dava bir yıldır devam ediyor kolaylık gösteremem’ dedi. Tesisine haciz koyarsanız bu adam biter, ekmek parasına el konuldu.”

Kıbrıs Türk Eko-Agro Turizm Kooperatifi’nde 13-14 üye olduğunu ama Kalkınma Bankası’nın sadece Zekai Altan’a dava açtığını belirten Orhan Tolun,

“Raporlar var, bu tesisiler yüzde yüz dolu olsa bile bu borçları ödeyemezler. Aldıkları borç miktarı o kadar yüksek ki, 3-5 yatak ile ödemeleri mümkün değil. Kalkınma Bankası’nda bunu kim programlayıp vermişse, bunu yapmıştır” dedi.

“BİZİM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE”

Zekai Altan’ın otelinin kapanmasının, eko turizm için ve kendileri için “büyük tehlike olduğuna işaret eden Tolun, şöyle devam etti:

 “Acentelerin buraya rezervasyonları var. Burası 10 odalı bir tesis. Bunun gibi 10 odalı başka eko-agro tesisi olmadığı için acenteler zor durumdadır. Bu tesis kataloglara kondu. Kataloglara konan, tek olan bir tesisin kapanması sıkıntıdır. Hükümet programlarında da olan ve geleceğimizin sürdürülebilir turizmin yapısı olan eko-agro tesisimizin bu şekilde olması üzücü. Bu insanlar zaten Kalkınma Bankasına olan borçlarını ödeyemiyor, avukatları ödemeleri mümkün değil. Çözümü hükümetin ve turizm bakanlığının bulması lazım. Zekai beyin borcunun taksitlendirilerek veya bir kısmının hibe edilerek bu sorunun aşılması gerekiyor. Tesis kapatılmamalı.”

“DİĞERLERİ DE AYNI DURUMA DÜŞEBİLİR”

Zekai Altan’ın borcuyla ilgili bir çözüm bulunmazsa, diğer tesislerin de aynı duruma düşebileceği uyarısında bulunan Tolun, “Ciddi tedbirler alınması lazım. KITSAB olarak görüşümüz, devlet bu tesislere sahip çıksın, borçları yapılandırılsın, bu borçlar ödenemez” dedi.