Toparlanıyoruz Hareketi, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın yargısal denetimi için dava açılmasının önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan açıklamada,  Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın hangi ihtiyaca karşılık olarak imzalanmak istendiği hakkında hükümetten hiçbir zaman tatmin edici bir açıklama gelmediği öne sürülerek, şu ifadelere yer verildi;

“Hükümetin yürürlüğe koymaya çalıştığı bu anlaşma, gençlerin ve engellilerin ihtiyaçlarını saptamak, plan, program ve proje üretmek gibi aslında KKTC hükümetinin uhdesinde olması gereken bazı görevleri Kıbrıs Türk halkının demokratik denetimine tabi olmayan bir başka hükümete, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine aktarır durumdadır. Üstelik, Bakanlar Kurulu söz konusu anlaşmayı Anayasa’ya aykırı bir şekilde, Cumhuriyet Meclisi’ni devre dışı bırakarak yürürlüğe koymaya kalkışmıştır”.

Açıklamada “kabul edilmez” durumu eleştiren bazı açıklamalar yapılmış olsa da, muhalefetin yakın zamana kadar genelde hareketsiz kaldığı ancak sivil toplumun etkin bir muhalefet görevi yaptığı kaydedildi.

Açıklamada, 66 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek gösterdikleri tepki ve sözkonusu anlaşmayı reddettiklerine dair açıklama, gerekse Toparlanıyoruz Hareketi’nin yaptığı açıklamalar ve konunun yargı denetiminden geçirilmesi yönünde özellikle tüm milletvekillerine ayrı ayrı iletilen çağrının etkisiyle bir devinim yaratıldığı ileri sürüldü.

Açıklamada,  girişimlerinden dolayı TDP Milletvekili Zeki Çeler ile TDP ve BKP’ye teşekkür edildi.