Toparlanıyoruz Hareketi (Temiz Toplum Derneği) 25 Aralık 2015 tarihinde KKTC Bakanlar Kurulu'na bir dilekçe göndererek Mağusa Othello Kalesi restorasyon çalışmalarının ikinci etabına ciddi darbe vurabilecek bir gelişmeye dikkat çekti.

Toparlanıyoruz Hareketi'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Hatırlanacağı üzere, 2008 yılında başlayan ve Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler 'in finansmanları ile restorasyon projesinin birinci aşaması tamamlanan Othello Kalesi yeni haliyle geçtiğimiz 2015 yılının Temmuz ayında yeniden açılmıştı. Bu heyecan verici olayın hemen ardından Othello Kalesi'nde gerçekleşen ‘Ay ışığı altında müziğimiz’ isimli etkinlik KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis başta olmak üzere iki toplumun önde gelen isimleri ve BM temsilcileri tarafından izlenmişti.

Ne var ki, Othello'dan gelen haberler ayni güzellikte devam etmemektedir.  Restorasyon projelerinin bir sonraki aşamasında gerekli olan özellikli taşlar için yapılan analizlerde Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi içerisinde bulunan ve restorasyonda kullanılması uygun Kuzey Kıbrıs’taki TEK taş kaynağı tespit edilmiş; bu taş kaynağı Bakanlar Kurulu tarafından 28 Ocak 2015'te alınan bir kararla Eski Eserler Dairesi Müdürlüğü kontrolüne devredilmiştir.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü, tek taş kaynağı olma özelliğini taşıyan bu yeri, ihaleye çıkmaksızın, Eski Eserleri Koruma Fonu İhale Yönetmeliği'ni atlayarak 10 yıllığına bir şirkete kiralamıştır. Sözkonusu şirket, özellikli taş için piyasada değer bulması gereken miktarın çok üzerinde, blok maliyetine 35 Euro gibi bir bedel biçmiş ve dolayısıyla projenin ikinci aşamasının büyük bir çıkmaza girmesine sebep olmuştur. Bir diğer deyişle, kamuya ait bir doğal kaynak, mevzuata aykırı bir şekilde, ihaleye çıkılmaksızın bir şirkete kiralanmış; sözkonusu şirket ise fahiş miktarlar talep ederek kendisine fayda sağlamaya çalışmaktadır.

Bu noktada olaya müdahil olan Toparlanıyoruz Hareketi, Bakanlar Kurulu'na bir dilekçe sunarak konunun hukuki boyutlarına dikkat çekmiş; kamuya ait doğal kaynakların usulsüz olarak özel bir şirkete veren kararın ortadan kaldırılmasını talep etmiştir. Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan açıklamada Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği veya ilgili Bakanlıktan gelen cevabın kamuoyuyla paylaşılacağı bildirilmiştir.