Nupelda KARABUĞDAY 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler, siyasetteki istifa furyasını kolaya kaçmak olarak yorumlarken, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için de iddialı konuştu. Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu’nun istifasını değerlendiren Çeler, istifa etmenin bu kadar kolay olmaması gerektiğini savundu. Çeler, mücadelenin başka şekillerde yapılabileceğini vurguladı. Toplumda bir uyanışa ihtiyaç olduğunu ve mevcut sorunların el birliğiyle aşılabileceğini ifade eden Çeler, uyanışın arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Çeler, bunun için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir fırsat olacağını ifade ederek, partisinin destekleyeceği bağımsız aday Mustafa Akıncı’nın sadece solun değil toplumun adayı olacağını öne sürdü. Çeler, Akıncı’nın bu seçimlerden başarıyla ayrılacağına da inanç belirtti. 

“HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL” 

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmaların hangi noktada olduğuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çeler, önerilerin komitede oybirliğiyle reddedildiğini söyledi. Çeler, yine de her şey için geç olmadığını savunarak, gençlerin önündeki bu engelin kaldırılabilmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 

“YILMADAN SAVAŞMAK” 

ADA TV’de Gözde Bekir’in sorularını yanıtlayan TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in sözlerinden öne çıkan çarpıcı detaylar şu şekilde; “Sırf muhalefetim diye değil ancak baktığınızda kabineden istifa etmek bu kadar basit olmaması gerekir. Beklentilere karşılık olmayabilir ancak ben yılmadan savaşmanın gerektiğine inanıyorum. Size destek gelmiyorsa, siz de diğer konularda tavrınızı koyarsınız. Ülke eğitimine katkı koyacak çalışmalar engelleniyorsa, siz de onların çalışmalarına engel koyabilirsiniz. Madem ki iyi niyetle konuşarak çözemiyorsunuz, istifadan önce bunu yapmak gerekir. İstifa en kolay en basit yoldur. Görevden kaçmanın. Özellikle eğitim öğretim yılının başında.” 

TOPLUMSAL ÇIKARLAR 

“Toplum maalesef zümresel ve bireysel çıkarlarına giderek ısınmaya başladı. Bireysel çıkarlar değil toplumsal çıkarlar için hareket etmemiz gerektiğini söyledik. Ancak bir türlü o toplumsal uyanışı sağlayamıyoruz. Ben ve partim de onun arayışı içindeyiz. Akıncı, sadece solun adayı değil, siyasetteki başarı ve dik duruşu sayesinde toplumun aradığı liderdir. Yaklaşık 10 yılın ardından aktif siyasete atılmasının sebebi, Akıncı’nın kendisinin Cumhurbaşkanı olmak istemesi veya TDP’nin onu zorlaması değildir. Akıncı’nın bağımsız aday olmasının sebebi toplumdur. Toplumun çağrısıdır.” 

“ÖNERİLERİMİZ REDDEDİLİYOR” 

“Askerlik süresi ile ilgili çalışmalar konusunda henüz her şey bitmiş değil. Komitede oylama aşamasında bizlerin önerileri reddediliyor. Oybirliği ile reddediliyor. Askerliğin kısaltılmasında bizim sunduğumuz, 90 günün 120 güne çıkarılması, af hususları reddediliyor. Şaşıyorum. Benim oyum yoktur komitede. Çünkü TDP’nin Meclis’teki vekil sayısı grup oluşturmaya yetmediği için benim oy verme hakkım yoktur. Sadece çevre, kültür ve tanıtımla ilgili komitelerde oy verme hakkına sahibiz. Orada da her şey oybirliği ile olabilecek kıvamdadır. Başbakanlık ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın önerilerinin maddelerini bizimkine yerleştirip Meclis Genel Kurulu’na getirecekler.”