Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Sibel Siber’in başkanlığında bugün saat 10.30’da toplandı.

Siber, Sağlık Bakanlığı ile Meclis’te Perşembe günü saat 10.00’dan itibaren halka da açık olacak bir kan kampanyası düzenleneceğini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Avustralya Parlamentosu’na seçilen ilk Türk milletvekili Nazlı Süleyman’ın da Meclis oturumu izlediğini açıkladı.

Genel Kurul’da ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemi yapıldı.

Bu bölümde Meclis Başkanlık Divanı’nın 24-27 Ocak tarihlerinde Brüksel’de yapılacak Avrupa Parlamentosu toplantısına katılma kararı görüşüldü. Buna göre milletvekilleri; Armağan Candan, Hasan Taçoy, Zeki Çeler, Ergün Serdaroğlu’nun toplantıya katılması oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere de görüşüldü.

Bu esnada söz alan UBP milletvekili Zorlu Töre, Vatandaşlık Yasası’nın en kısa sürede çıkması ve titizlikle ele alınması gerektiğini ifade etti. Töre, bu konudan dolayı endişe içinde ve kayıt dışında bulunan çok sayıda insan olduğunu belirtti. Genel af çıkarılması gerektiğini dile getiren Töre, af çıkarmanın bir zararı olmayacağını söyledi.

DP-UG milletvekili Menteş Gündüz, cezaya düşen çok sayıda kişi olduğunu ve ailelerinin de mağdur olduğunu, af çıkarılmasının da dikkatle yapılması gerektiğini belirtti.

Daha sora tezkere oybirliğiyle onaylandı.

Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ve Özel Komite’ye CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın yerine Fazilet Özdenefe’nin görevlendirilmesine ilişkin tezkere de görüşülerek oybirliğiyle onaylandı.

Ardından, TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, söz alarak, 13. maaşın gecikmesinin bir taktik olduğunu, Mali Protokol ile ilişkili olduğunu söyledi. Çakıcı, hükümetin 13. maaşı geciktirmesinin nedeninin, Mali Protokol’ün imzalanması, suyun, telefonun ve limanların özelleştirilmesi için gerekçe uydurmak olduğunu savundu.

Protokolün içinde suyun özelleştirilmesinin de olduğunu savunan Çakıcı, “’Sizi kurtarmak, 13. Maaşı vermek için suyu özelleştirmek zorunda kaldık’ denecek. Gerçeklerle yüzleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Çakıcı, bugüne kadar Aralık ayı dışında ödenen bir 13. Maaş olmadığını, bunun yasal bir hak olduğunu söyledi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Çakıcı’ın konuşmasının “karışık olduğunu” söyledi. Kalyoncu, 13. Maaşın geçmişte üç taksitte ödendiği de olduğunu ve her zaman Aralık ayında ödenmediğini söyledi.

13. maaşın Mali Protokol ve su ile ilgili olmadığını dile getiren Kalyoncu, suda bir anlaşma yapıldığı ve 13. Maaşın ödendiği söylemlerinin doğru olmadığını, suda bir anlaşma olmadığını, Mali Protokol’ün de henüz imzalanmadığını ifade etti.

Mali Protokol çerçevesinde bazı yapılandırılmaların gerçekleştirileceğini söyleyen Kalyoncu, yapısal reforma ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Kalyoncu, havalimanı konusunda dikkatli yapılması gereken bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu, bundan sonra yapılacak tüm işlere çok dikkatli yaklaşmak gerektiğini söyledi.

Kalyoncu, Mali Protokolün imzalanacağını, su konusunun da belediyelerin de dahil olacağı bir şekilde bir anlaşma ile sonlandırılacağını kaydetti.

Daha sonra Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Komitesi’nin KKTC Washington Temsilciliği ile KKTC New York Temsilciliğinin 1999-2005 mali yıllarına ait Sayıştay Denetim Raporları komite başkanı tarafından okundu