Yurdagül ATUN

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) koalisyona gideceklerini açıklaması her iki partinin de tabanını kızdırdı. CTP, “biz programımızı ortaya koyduk. Bizimle koalisyon yapan parti bunu kabul edecek” diyerek tabanını sakinleştirirken, UBP’liler “CTP’nin misyonu ve yapmak istedikleri belli. Kıbrıs konusundaki düşünceleri de çok açıktır. Koltuk için koalisyon yapılıyor” ifadeleriyle bu koalisyona karşı olduklarını ortaya koydular.

Yıllarca muhalefet olarak siyaset sahnesinde boy gösteren UBP ve CTP koalisyonunun ne için kurulduğuna dair farklı söylentiler ortaya atılırken, özelleştirmenin kapıda olduğu, CTP’nin, bunları yapabilmek adına UBP’yi yanına alacağı iddiaları ortalığı karıştırdı. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir kaynak, Kıb-Tek, Limanlar gibi kurumların özelleştirilmesinin planlandığını, polisin sivile bağlanmasının da bu hükümetin hedefleri arasında olduğunu söyledi. CTP yetkili ağızlarınca sürekli olarak özerkleştirmeden söz edildiğini vurgulayan kaynak, yapılmak istenenin özelleştirme olduğunu savundu.

 Yine Haberal Kıbrıslı’ya konuşan UBP milletvekili Zorlu Töre de, UBP tabanının tavana öfke duyduğunu kaydetti. CTP ile koalisyon yapılmaması konusundaki fikirlerini birçok kez gündeme getirdiğini belirten Töre, “CTP’yle hükümet kurulması son derece sakıncalı bir durumdur. CTP kendi tabanını yatıştırmak için ‘biz UBP’nin bir şeyi olmadık. Kendi programımızı uygulayacağız. Programda ne yazıyorsa onları yapacağız’ dedi. Bizim görüşlerimiz hiçbir şekilde CTP ile uyuşmamaktadır. Kıbrıs konusundaki görüşümüz bellidir. Onlar ise ‘tek devlet, tek egemenlik’ diyorlar. Bu görüşteki bir partiyle nasıl ortaklık kurulabilir” dedi.

“Koltuk için kabul ettiler”

Bu koalisyona olumsuz görüş bildirdiğini kaydeden Töre, birçok vekili sessiz kalmakla suçladı. “Ben baştan fikrimi söyledim, benim gibi düşünenler de vardı ama nedense birkaç tartışma yaşanınca korktular herhalde, sonradan sesleri kesildi. Biliyorum ki koltuk kapabilir miyiz diye böyle davranıyorlar” şeklinde konuşan Töre, tabanın hayli öfkeli olduğunu ifade etti.

“UBP’nin ulusal meseledeki duruşu nerede kaldı”

UBP’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bir duruşu olduğunu belirten Zorlu Töre, bunların görmezden gelinmemesini “UBP’nin, ulusal davadaki duruşu nerede kaldı” sözleriyle eleştirdi. Hükümet programında polisin, itfaiyenin sivile bağlanması gibi hedefler olduğunu anımsatan Töre, “bu ülkenin bundan başka derdi yok mu? Bunlar yapılınca daha farklı sorunlar çıkacak” şeklinde konuştu.