Deniz Abidin

K.T. Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, ülkenin genel yönetimiyle ilgili iş dünyasını temsil eden örgütler olarak bir araya gelerek yabancı yatırımcıların önünün açılması ve yolsuzlukların önüne geçilmesi için ortak değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirtti. Toros, yapılan toplantıda ülkede yapılması gereken reformların ivedilikle yapılması için iş dünyasını temsil eden örgütlerle görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Toros, iş dünyasını temsil eden örgütlerin ana misyon olan ekonomi, sosyal ve kültürel yönetiminin Kıbrıs Türk toplumunun sorumluluğu alanında olduğunu belirtti.

“Demokratik düzen yok”

Toros, ülkenin siyasi yapısına bakıldığında, ülkenin yapısında demokratik bir düzeninin olmadığını kaydetti. Toros, demokratik düzenin sonucunda partilerin halkın oyu ile görev yapmakta olduğunun altını çizerek, bunun içinde hükümet veya koalisyonun çıkmasının mümkün olduğunu belirtti. Toros, bu perspektiften bakıldığında mevcut siyasi yapıda yanlış görmediğini ifade ederek, tamamen demokratik teamüllerin bir sonucu olduğunu kaydetti. 

“Siyasi bir istikrarsızlık hakim”

Toros, koalisyon hükümetinin bir istikrar getirmesini ve hukuka saygılı olarak programdaki icraatları geri dönülmeksizin yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Toros, ülkede siyasi bir istikrarsızlığın olduğunun görülmekte olduğunu ifade ederek, geçen 43 yılda KKTC’nin 39 hükümet gördüğünü hatırlattı. “Maalesef istikrarsızlık devam ediyor” diyen Toros, bunun önüne geçilemediğini söyledi. Toros, istikrarsızlığın sosyal ve ekonomik yaşamın önündeki en büyük engel olduğunu kaydetti.
 
 “Kriz yönetimi uygulamalarından endişeliyiz”

Toros, Oda olarak üç aydan bu yana Türk Lirası’nda meydana gelen değer kaybı ve dalgalanmanın yarattığı ekonomik sıkıntıları sürekli dile getirdiklerini ifade ederek, “hane halkının alım gücünün düşmüş olması, işletmelerin ciddi zararlar görmesi, çalışanların işine son vermek gibi bir takım kriz yönetimi uygulamalarından ciddi endişeler duymaktayız” diye konuştu.
 
“Yapıcı önerilerde bulunduk, ancak bir karar henüz yok”

Hükümete Ocak ayında bir dizi önlemler önerdiklerini belirten Toros, gerek Başbakan gerek Başbakan Yardımcısı nezdinde önerilerini istişare ettiklerini söyledi. Toros, önerilerinin hayat bulması gerektiğini ifade ederek, hiçbir şekilde Türk Lirası’nın değeri üzerinde bir kontrolün olmadığının idrakı içinde olduklarını kaydetti. Türk Lirasında meydana gelen dalgalanmaların ve Türkiye’deki istikrarsızlığın devamı dikkate alındığında bu dalgalanmaların devam edeceğini söyleyen Toros, KKTC hükümetinin henüz bir önlem almadığını belirtti.

Toros, Türkiye’nin önlem çerçevesinde KDV’yi sıfırladığını, özel tüketim vergisini asgariye indirdiğini ve hane halkının uğradığı alım gücü kaybına çare ürettiğini söyledi. KKTC hükümetinin önlem almamasının hane halkının ve işletmelerin her geçen gün dezavantajına işlediğine dikkat çeken Toros, bir takım yapıcı önerilerle hükümetin dikkatine getirdiklerini kaydetti. Toros, bu yönde henüz bir karar verilmemiş olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
 
“Ülke içinde huzuru, istikrarı ve güvenliği muhafaza etmeliyiz”

Toros, şöyle devam etti, “Burası tipik bir ada ekonomisi. Ada ekonomisinde hizmet sektörleri ön planda. Bizim ülkemizde en başta gelen hizmet sektörleri turizm ve yüksek öğrenimdir. Nisan ayı da turizm sektörünün açılmaya başlandığı aydır. Ülkedeki huzurun ve istikrarın olması turizm için zaruridir. Gerek bu çözüm sürecinde gerekse bizi etkileyen dış faktörlere karşı ülke içinde huzuru, istikrarı ve güvenliği muhafaza etmeliyiz”
 
“Bilgime böyle bir şey gelmedi”

Toros, gündemde olan FETÖ soruşturmasının KKTC’ye, özellikle iş dünyasına kadar uzanması konusunda çıkan haberlerle ilgili, “Üç yıldır Ticaret Odası Başkanıyım. Bugün itibarıyla bilgime böyle bir şey gelmedi. Eğer böyle bir araştırma yapma ihtiyacı duyulmuşsa tabii ki yapılacaktır” diye konuştu.