“Çok gereksiz bir tartışmadır. Burada önemli olan iki kesimliliktir. İki kesimlilik çok önemlidir”

ÖZGE KİZİR

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, müzakerelerin en tartışmalı noktalarından olan “nüfus” konusunun gündeme düşen “734 bin Rum’a karşılık 220 bin Kıbrıslı Türk” ifadelerini değerlendirdi. Oranla ilgili haberleri eleştiren Toros, “çok gereksiz ve gerçek dışı bir tartışmadır. Serbestliyetin esas olacağı bir federal Avrupa Birliği (AB) üyesi olan bir ülkeden bahsediyoruz. AB’nin esas ilgilenen üç ilkesinden bir tanesi serbestliğedir. Siz serbestliyetliği nasıl kontrol edebilirsiniz? Kontrol etmeye dahi nasıl teşebbüs edebilirsiniz? Burada önemli olan iki kesimliliktir. İki kesimlilik çok önemlidir” dedi.

Sadece duyumlarla değil, gerçeklerle değerlendirme yapılması gerektiğine vurgu yapan Toros, “Federal yapılara sürekli olarak bakıyorum. Ne tartıştığımızı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Her federal yapıda net çizgilerle federal eyaletler, bölgeler ve devletler birbirinden ayrılmıştır. Kendi kendileri içten yönetiyorlardır” şeklinde konuştu.

“Benim yönetimime hoş geldi sefa geldi”

Toros, sözlerine şöyle devam etti: “Bu durumun böyle olması şarttır. Bu böyle olduktan sonra Kuzey Kıbrıs veya Kıbrıs Türk Kurucu Devleti ne olacaksa ismimiz, kaç kişinin yaşadığı ve hangi ırktan olduğunun ne önemi var? Bunu çok gereksiz buluyorum. Birde tezat teşkil ettiğini düşünüyorum. Gerçek, gerçek serbestliyetlere dayanır. Siz ne kadar cazipseniz, sizin iç yönetim kurallarınız ne kadar yatırımcıya sempatikse oradaki yaşam koşullarınız, sokaklarınızın temizliği ve belediye hizmetleriniz ne kadar çağdaşsa size rağbet olacaktır. Benim yönetimime hoş geldi sefa geldi.”

“İş insanları toplumun lokomotifleridir”

Rum Ticaret ve Sanayi Odası başkanıyla da yurt dışında da beraber temaslarda bulunduklarını belirten Toros, “Rum Ticaret ve Sanayi Odası başkanıyla da yurt dışında da beraber temaslarda bulunuyoruz. Güney Kıbrıs’ta benim başkan olduğum günden bu yana çok önem veriyorum Rum iş camiasıyla birlikte ekonomik iş birliği adadaki mevcut koşullarda günlük yaşamı iyileştirecek ve motivasyon oluşturulmasına fevkalade önem veriyorum. Çünkü sonuçta bu çözümü iş insanları isterse bu çözüm olur. İş insanları toplumun lokomotifleridir. En azından ben buna inanan birisiyim. Bu inancımda çok iddialıyım” ifadesini kullandı.

“Bana büyük bir ilgi gösterilmektedir”

Toros, katıldığı TV programında şu ifadelere yer verdi: “Güney Kıbrıs’ta tüm ekonomiyi ilgilendiren konferanslara resmi kimliğimle davet ediliyorum. Gördüğüm muamele pozitif ve içten. Kan dökülmeyen bir yerde sadece acaba çözüm bugünkü ekonomik durumundan daha iyi bir duruma gitmeye mi vesile olacak, yoksa bugünleri de mi arayacağımız sorusunu insanlar referandum sandığına gittiklerinde kendilerine soracak. Bu konuda iş insanları fevkalade önemlidir. 

“İnsanlar buraya geliyorlar ve sizin oluşturduğunuz atmosferde etkileniyoruz diyorlar”

Bu yıl Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle siyasi seviyede meydana gelen bu pozitif atmosfer esmeye başladığı günden beri burada bu makamda Kıbrıslı Rum büyük sermaye sahiplerini ağırlamaya başladı. İnsanlar buraya geliyorlar ve sizin oluşturduğunuz atmosferde etkileniyoruz diyorlar. Siyasilerin oluşturduğu atmosfer sanki bizi bir çözüme götürecekmiş gibi bize Kuzey Kıbrıs’ta iş insanlarıyla ilişki kurmamızda öncülük ediyor diyorlar. Aynen siyasi düzeyde olduğu gibi hatta çok daha fazla iş camiaları çok olumlu gelişmelere neden oldu.”

“Lokmacı civarındaki esnafında geçen turistlere mal satmasına Kıbrıslı Rum gümrükçüler sıkıntı çıkarıyor”

Kıbrıs sorununun derhal çözmek zorunda olduklarını belirten Toros, “Her yerde bu siyasi sorunun devamı engel teşkil etmektedir. Bununla beraber tabiî ki psikolojik engeller hala hâkimdir. Fakat bu psikolojik engellerde ciddi azalmalar vardır. Eğer Avrupa Birliği (AB) uyum süreci başlar ve bizim yerli ürünlerimiz AB standartlarına sahip hale gelirse inanıyorum ki bu engeller, yeni bir ivme kazanacaktır. Kuzey Kıbrıs’a ithal edilen herhangi bir mal belirli tüzük kapsamında Güney’e satılamıyor. Çünkü KKTC tarafından Kıbrıs’a gayri yasal limandan giriş yaptı diye kabul ediliyor. Bizim buradaki Lokmacı civarındaki esnafında geçen turistlere mal satmasına Kıbrıslı Rum gümrükçüler sıkıntı çıkarıyor. Bütün kapılarda böyle bir uygulama yoktur. Çünkü Lokmacı barikatı Güney’de Litras Sokağı denilen bir alışveriş caddesine uzanıyor. Oradaki tüccarlarında rekabet koşullarından rahatsız olması söz konusu oluyor. Bunlar ticaretin cilveleridir. Her zaman olacaktır” ifadesini kullandı.

“Rum süpermarketlerinde bazı Türk ürünlerinin yer almakta olduğunu duyuyorum”

Güney Rum’da bulunan süpermarketlerde Türk ürünlerinin yavaş yavaş yer almakta olduğunu duyduğunu belirten Toros, “Bugün Kıbrıs Rum süpermarketlerinde bazı Türk ürünlerinin yavaş yavaş yer almakta olduğunu duyuyorum. Ben hatta Kıbrıslı Türk üreticilerin orada reklam yapabilir olmalarını sağlamaya çalışıyorum. Yasak kalktı şuanda psikolojik bir engel var. Şuanda onun peşindeyiz. AB’de de Kıbrıslı Türk üreticilerinde AB belgesi almaları için kulis yapıyorum. Hep bunları Rum Ticaret Odası başkanıPhidias Pilides’le birlikte yapıyorum. Çünkü oda destekliyor. Ticaretin hacminin geliştirilmesi muhakkak bu sürece her seviyede katkı sağlayacaktır görüşündeyiz” dedi.

“İletişim ağların birleştirilmesi sürece en büyük olumlu etkiyi yapacak bir projeydi”

Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, Güney Kıbrıs ile KKTC’de faaliyet gösteren cep telefonu iletişim ağlarının birleştirilmesi konusunda değerlendirmede bulunan Toros, “Bu konu çözüm sürecinde kesinlikle sivil toplum camialarının seviyesinde sürece en büyük olumlu etkiyi yapacak bir projeydi. Biz bu şekilde değerlendiriyoruz. Adadaki dolaşımı kolaylaştıracak ve ada genelinde hangi operatöre bağlı olursanız olun iletişim cihazlarınızı kullanabilmeniz burada çok büyük bir etki yaratacak diye inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Komitede aldığımız bir kararla hem iki tarafın operatörlerini ve regülatörleriyle biz bir dizi toplantılar yaptık”

Cep telefonu ve iletişim ağlarının birleştirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Toros, “Bu konu iki lider tarafından ekonomi ve ticaret teknik komitesine geçen mayıs ayında ihale edildi. Bu komitenin Kıbrıs Türk kanadında bende bulunuyordum. Komitede aldığımız bir kararla hem iki tarafın operatörlerini ve regülatörleriyle biz bir dizi toplantılar yaptık. Baktık gördük ki aynı bizim gibi operatörlerde bu projenin gerçekleşmesine biran önce ve bunun getireceği etkiyi tamamen paylaşıyorlar” ifadesini kullandı.

“Öncelikle teknik düzeyde istişareler yaptılar ve kendi aralarında nasıl bir teknik model kabul edilebilir diye belirlediler”

Toros, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle teknik düzeyde istişareler yaptılar ve kendi aralarında nasıl bir teknik model kabul edilebilir diye belirlediler. Bu modelde her operatörün uluslararası dolaşım hizmeti temin ettiği uluslararası dağıtım merkezleri vardır. Zaten şuanda o dağıtım merkezi ile bir ilişki içerisindedirler. Mademki Kıbrıs adasında sıkıntı var o zaman uluslararası hak dedikleri ve dağıtım merkezleri vasıtasıyla bir bağlantı yapsınlar mutabık kaldılar. Tamamen olgunlaşmış ve hayata girebilir noktaya getirdik ve iki liderin onayına sunduk. Bizim görevimiz orada bitti. Mustafa Akıncı, hukuki değerlendirmeler ve telekomünikasyon kuralları çerçevesinde onay verdi. Ancak Kıbrıs Rum Lideri NikosAnastasiadis henüz buna tamam demedi.”