Deniz Abidin

K.T. Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, sosyal ve ekonomik yaşamı olumsuz etkileyen siyasi tartışmaların toplumsal bütünlük çerçevesinde giderilmesi ve istikrarın hakim olacağı bir düzenin kurulması gerektiğini belirtti. Toros, ülkede son günlerde yaşanan tartışmaların belirsizlik yarattığının altını çizerek, toplum içinde parçalanmalara yol açtığını kaydetti. Toplumun zaten çok küçük olduğunu  ifade eden Toros, bunun üzerine bir de toplumun parçalanması durumunda halkın her kesimini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Toros, şunları söyledi, "Tüm bu gerginlikler bizi bekleyen çözüm ve Avrupa Birliği süreci yanında Türkiye ile olan ilişkilerimizi de etkiler. Ayrıca bu tartışmalardan bir tanesi olan su konusundaki tartışma gibi ekonomik faaliyetleri durma noktasına getiriyor. Suyun KKTC'ye getirilmesiyle ön görülen ekonomik faaliyetlerin hiçbiri hayata geçmiş değildir"

"Sosyal etkiler de önemli"

Toros, protokolle ilgili tartışmalar ve protokolün imzalanmasını geciktiren tartışmaların KKTC'nin mali yapısını ve bütçesini olumsuz bir noktaya getirdiğini belirtti. Toros, "Ne kamu yatırımları yapılmakta ne de özel sektörün alacakları  ödenmekte"diyerek, ekonomik etkilerin yanında sosyal etkilerin de önemli olduğunu söyledi. Toros, Koordinasyon Ofisi görüşmeleri ve oylaması yapılırken Meclis salonunda yapılan tartışmaların sosyal bir tepki olduğunu kaydetti. Toros, tüm bu yaşananların kimseye bir yararı olmayacağını vurgulayarak toplum menfaatlerinin ön plana çıkması gerektiğini ve diğer paydaşlarla olan çatışmalarda Kıbrıs Türk toplumu menfaatleri çerçevesinde kurumsal bütünlük gereksiniminin sağlanmasının şart olduğunu söyledi.

Tulga: "Ülkede düzgün ve işleyen bir ekonomi yok"

K.T. Esnaf ve Zaanatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga ise,  ülkede düzgün ve işleyen  bir ekonominin olmaması ve  düzgün  ve yeterli bir yapı yaratılamamasından dolayı tüm bu tartışmaların yaşandığına dikkat çekti. Tulga, "bu ülkede yaşayan herkes bilmelidir ki  ülkede yeni bir yapı oluşturulmazsa, kendi yağında kavrulan bir sistem yaratılamazsa karıştıran çok olacaktır"diye konuştu.

"Krizler sorunu büyütüyor"

 Tulga şöyle devam etti, "Bugün su konusu ve koordinasyon ofisi sorunu, yarın hava alanı krizi sorunu şeklinde devam edecek. Yapılan bu tartışmalar bizi kötü etkiliyor, ancak bunlara hiç bitmeyecek. Nerede duracağı belli değildir. Krizler sorunu büyütüyor. Sırayla hep yapılan müdahaleler konuşuluyor. Hergün ekonomik yapı zayıflıyor, sosyal yapı zayıflıyor, harcamalar artıyor, alım gücü geriliyor. İyileşen birşey yoktur. Bu nedenle durmadan kriz çıkıyor"