Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının Ankara Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğretim üye ve elemanlarınca KKTC topraklarında gerçekleştirilmesi adına imzalanan işbirliği protokolüne TC Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber ve Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu imza koydu.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, protokol imza töreni esnasında yaptığı açıklamada, ülke topraklarında insanlık tarihinin tüm unsurlarının arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarıyla incelenip, sonuçların ulusal ve uluslararası platformlara taşınacağını söyledi.

Sucuoğlu, protokol uyarınca çıkacak olan bulguların Türkiye ve KKTC’nin ortak projeleri olarak bilim dünyasına tanıtılacağını ve elde edilen sonuçların eğitsel anlamda aktarımının yapılacağını belirtti.

Gazi Üniversitesi ile birlikte Akdeniz Arkeolojisi’ne uluslararası bir nitelik kazandırılacağını söyleyen Sucuoğlu, imzalanan protokol ile akademik personel de yetiştirileceğini ve çalışmaların sürekliliğinin sağlanacağını ifade etti.

Sucuoğlu, yapılacak her türlü ulusal ve uluslararası arkeolojik araştırma ve kazıların Turizm Bakanlığı kontrolünde yapılacağını belirterek, yüzey araştırma ve kazılara ilişkin bilimsel raporların Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne teslim edileceğini vurguladı.

Sucuoğlu, ülkede arkeoloji müzesinin eksikliği olduğunu söyleyerek, öncelikle Lefkoşa ve Gazimağusa’da arkeoloji müzesi açılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ülkede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda çıkarılan birçok tarihi eser olduğunu da dile getiren Sucuoğlu, depolarda muhafaza edilen bu eserlerin sergilenmesi için en kısa zamanda arkeoloji müzelerinin şart olduğunu söyledi.