Duygu Alan

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından, “aranan ve hakkında tutuklama kararı çıkan kişilerin ülkeden kaçmasını önlemek maksadıyla”  tüm devlet memurlarına yurtdışına çıkış yasağı koydu.

TC hükümetinin bu uygulaması, KKTC vatandaşlarını kapsamadı ancak, KKTC’ye Türkiye’den turist akışını engelledi.

Yasağın uygulamaya konması ile TC uyruklu yüzlerce kamu çalışanı Türkiye’de havalimanlarında kaldı, yüzlercesi, Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı yurtdışı tatilini ertelemek zorunda kaldı.

Türkiye’ye KKTC kimliği ile giden ve Kıbrıs’ta ikamet eden çift uyruklu vatandaşlar, Türkiye’ye kimlikle girip çıkmakta bir sorun yaşamadı.

Türkiye’de ikamet eden çift uyruklular ise ülkeden kimlikle çıkabilmek için TC Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan memur olmadıklarına dair bir belge sunmak zorunda kaldı.

Seyahatlerde iptal patlaması oldu

Türkiye’ye seyahat edecek olan birçok Kıbrıslı Türk vatandaş, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından seyahat tarihlerini ya ileriki bir tarihe attı ya da biletinin iptalini talep ederken TC hükümetinin tüm devlet memurlarına getirdiği yurtdışına çıkış yasağı sebebi ile Türkiye’den KKTC’ye yapılması planlanan seyahatler de durdu.

Tatilini KKTC’de planlayan, sağlık, eğitim ve benzeri amaçlar için KKTC’ye gelmek üzere uçuş rezervasyonu olanların birçoğu yine seyahat tarihlerini ya ileriki bir tarihe attı ya da biletinin iptalini talep etti.

Otellere darbe

Darbe girişiminin ardından gelişen olaylar, KKTC faaliyet gösteren otelleri olumsuz etkiledi.

En fazla misafir ağırlayacakları dönemde, KKTC’de otellerin birçoğunda, planlanan müşteri kapasitesine ulaşamadı.

Türkiye’den KKTC’ye yapılması planlanan çok sayıda konaklamalı organize turda iptaller oldu.

Aktığ: Türkiye’den turistin yarısını kaybederiz

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, KKTC’ye gelen konaklamalı misafirlerin yüzde 70’inin Türkiye’den gelen turistlerden oluştuğunu ve bu yüzde 70’lik oranın içerisinde çoğunluğun kamu çalışanı olduğunu kaydetti.

Dolayısıyla darbe girişiminin ardından Türkiye’de uygulamaya giren devlet memurlarının yurtdışına çıkış yasağının KKTC’de turizmi direkt olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Sorunun ancak ya uygulamanın bir an önce sonlandırılması ya da KKTC’nin “yurtdışı” kapsamından çıkarılması ile çözümlenebileceğini savunan Aktığ, aksi halde Türkiye’den ülkeye gelen yüzde 70 turistin yarısının kaybedileceğini, bunun da KKTC’de otellerin yılsonu doluluk oranlarına direkt yansıyacağını belirtti.

“Turlar iptal oldu”

Hüseyin Aktığ, darbe girişiminin Türkiye’den KKTC’ye yapılması planlanan turları da ciddi şekilde etkilendiğini öne sürdü.

Aktığ, gruplarda ve organize turlarda iptaller olduğunu, şahıslar ve münferit tatilcilerde oranın ne kadar olacağının ise ilerleyen günlerde netleşeceğini söyledi.

Kösezade: Havalimanında kalanlar oldu

Kösezade Turizm yetkilileri konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, yüzde 40 civarında rezervasyonda iptal ve değişiklikler yapıldığını kaydetti.

Şirket yetkilileri, “Seyahat iptali ve tarih değişikliği Pazartesi günü itibari ile başladı. Türk Hava Yolları Şirketi, zaten 20 Temmuz’a kadar olan uçuşlara cezasız iptal iade şansı verdi” dedi.

Şirket yetkilileri, rezervasyon değişikliğinin veya iptallerin genelde Türkiye’de uygulamaya konan kimlikle çıkış yapma yasağından dolayı yaşandığını ifade etti.

Kösezade Turizm yetkilileri, yoğunluklu olarak İstanbul ve Ankara’da olmak üzere, yurtdışı çıkış yasağı sebebi ile havalimanlarında kalan insanlar olduğunu, seyahatlerini gerçekleştiremediklerini belirtti.

Polatkan: Turlarda da talep durdu

Polatkan Turizm yetkilileri, son üç dört gün içinde seyahatlerde iptal ve değişiklikler olduğunu, Ercan-Türkiye arasındaki uçuş hareketinin durduğunu kaydetti.

Şirket yetkilileri, “Türkiye’den çıkışlar kolay olmuyor. Türkiye’de sosyal yapı bir değişim içerisinde, darbe girişimi ile birlikte Türkiye’de büyük çalkantılar yaşanmaktadır. Bu da KKTC’de sadece turizmi etkilemedi. Darbe girişimi, Türkiye’den KKTC’ye iş, eğitim ve sağlık amaçlı gelecek olanları da etkiledi. Üç dört gün süre ile hareket durdu. KKTC-Türkiye-Türkiye-KKTC turlarında talepler durdu. Bizim Karadeniz turlarının birkaç tanesi iptal edildi” dedi.

Polatkan Turizm yetkilileri, yaşanan gelişmelerden en fazla da KKTC’deki gazinoların etkilendiğini öne sürdü.

Şirket yetkilileri, operasyonun yaz ayında gerçekleşmesinin olumsuzluğu katladığını dile getirdi.

Cyprusxp (Pegasus): Karşılıklı iptaller var

Cyprusxp (Pegasus) Yetkilileri, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından yaşananlara bağlı olarak KKTC-Türkiye, Türkiye-KKTC arasında gerçekleştirilmesi planlanan seyahatlerde iptal ve tarih değişikliği taleplerinin olduğunu söyledi.

Şirket yetkilileri, “Pegasus Havayolları, darbe girişiminin ardından 24 Temmuz’a kadar olan tüm uçuşlar için ücretsiz tarih değişikliği veya para iadelerini cezasız olarak yapabilme hakkı verdi. Bu haklar karşılıklı uçuşlar için kullanılıyor” diye konuştu.