Turkcell’in genç nüfusun bilişim sektöründe ilerlemesi ve mobil yazılımcı olmaya yönlendirilmesi hedefiyle başlattığı ‘Geleceği Yazanlar’ projesi, üniversitelerdeki eğitim çalışmaları ile ilerliyor.

Turkcell’in "Geleceği Yazanlar Üniversite Eğitimleri" kapsamında 2 yıllık maratonu sona ererken, Türkiye ve KKTC'deki toplam 104 üniversitede 10 bin öğrenciye eğitim verildi.

Gençlerin girişimcilik ve yazılım geliştirme alanında yarattığı yenilikçi fikirleri kazanıma dönüştürmeyi hedefleyen proje, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in organizasyonu ile adamızda da ilgi gördü.

Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerden 481 öğrenci, Turkcell’in “Geleceği Yazanlar” projesinde üye olarak yerini aldı.

Kıbrıs’ta da eğitimler verildi

Kuzey Kıbrıs Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, "Geleceği Yazanlar” ekibi tarafından mobil uygulama geliştirme alanındaki bilgi birikimi ve deneyimlerin üniversite öğrencileriyle paylaşılması amacıyla düzenlenen eğitimler sona erdi. “Geleceği Yazanlar” ekibi 2 yıl boyunca üniversite öğrencilerine eğitim vermek amacıyla 125 bin kilometre yol kat etti.

Toplam 1000 saat yüz yüze eğitim verilen buluşmalar, öğrencilerin yanı sıra akademisyenlere de kapılarını açtı.

Yazılım dünyasına dair güncel teknolojik bilgilerin de yer aldığı eğitimlerde katılımcılara mobil uygulama geliştirme platformlarına dair bilgiler verildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde de eğitimler yapıldı.

Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 150 öğrenciye “Mobil Uygulama Geliştirme Eğitimi” verildi.

Başarı belgelerini aldılar

“Geleceği Yazanlar” programı kapsamında eğitim çalışmalarını tamamlayan öğrenciler başarı belgelerini de aldı.

Bu kapsamda, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 58, Yakın Doğu Üniversitesi’nde 33, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde 21, Girne Amerikan Üniversitesi’nde 10, Lefke Avrupa Üniversitesi’nde 15 ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde 1 öğrenci başarı belgesi aldı.

İş ve staj imkanları

“Geleceği Yazanlar” projesini değerlendiren Proje Yöneticisi Mehmet Aca, yakın zamanda iş ilanlarına da başlayacaklarını belirti.

“Geleceği Yazanlar”a katılan öğrencilerin staj ve iş ihtiyaçları oluyor” diyen Mehmet Aca, “Şirketler de bu sektörde eleman arıyorlar ve bu alanlarda ilanlar veriliyor. Geleceği Yazanlar’da eğitim alarak donanım sahibi olan gençler, bu sektörde personel arayan firmalar ile buluşturulacak” şeklinde konuştu.

“Geleceği Yazanlar”a katılmak isteyenler https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/ internet sitesinden giriş yapabilirler.

Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler aracılığıyla Geleceği Yazanlar’a katılan yazılımcılar neler söylediler:

gorkem-karadogan.jpg

Görkem Karadoğan: “Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık 3 senedir, Android Developer olarak çalışmaktayım. Geleceği Yazanlar'ın sürekli güncellenen eğitim setleri ile kendimi  geliştirerek, bu alandaki önemli etkinlikleri takip edebilme şansı buldum. Sektördeki önemli kişilerin yazdığı blog yazıları ve yeni teknolojik gelişmeler hakkındaki makaleler ufkunuzun genişlemesini sağlıyor. Bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir sözünü, somut bir şekilde Geleceği Yazanlar'da hayata geçirebildiğim için mutluyum.”

omer-demir.jpg

Ömer Demir: “Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Kendimi, araştırma, geliştirme ve öğrenmeye adamış biriyim. Turkcell Geleceği Yazanlar platformunu internette araştırma yaparken görmüştüm. Yurt dışı kaynaklı yapılar ve internet forumları olarak buna benzer sistemler olmasına karşılık, Türkiye'de bu tarz bir oluşum yoktu ve beni etkileyen en önemli yanı bu oldu. Farklı alanlarda temel eğitimler ve canlı olarak bilgi paylaşımı yapabilen bir sistem olması çok önemli. Bu sistemi kullanarak hem kendimi geliştirebileceğimi hem de bildiklerimi paylaşarak yeni eğitim gören arkadaşlara yardımcı olabileceğimi düşünerek, katılmaya karar verdim. Bu sistem sayesinde Android platformu üzerinde programlamanın nasıl yapılacağını öğrendim ve sertifika aldım.”

volkan-ozdamar.jpg

Volkan Özdamar: “Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri mezunuyum. Mobil dünya hepimizin hayatının bir parçası olmaktan öteye artık hayatımız oldu. En ufak günlük işlemlerimizden, büyük kurumsal işlere kadar her şey mobil cihazlarla yapılabiliyor. Ben de mobil programlamayı öğrenmek için Turkcell’in Geleceği Yazanlar sitesinden eğitimlere katıldım. Geleceği Yazanlar'da Android eğitimi aldım. Programların uzman bir ekip tarafından hazırlanmış olması çok önemli. Eğitim içeriklerinin Türkçe olması belki hiç eğitim almamış ve nereden başlayacağını bilmeyenler için yardımcı oluyor. İkincisi her aşamada bir sınavdan geçiyor olmanız. Bu sınavlar sonucunda bir de elinizde bilginizi ispatlayan bir sertifika oluyor. Geleceği Yazanlar aynı zamanda bir topluluk sitesi. Bilmediklerinizi sorma ve öğrenme şansınız oluyor.”

baris-kizilkaya.jpg

Barış Kızılkaya: “Doğu Akdeniz Üniversitesi 2011 mezunuyum. Geleceği Yazanlar platformu ile yaklaşık bir yıl önce tanıştım. Yazılım dünyası karmaşık ve çok çeşitli. Farklı ihtiyaçlara farklı çözümler üretmek gerekebiliyor. Geleceği Yazanlar platformu bu noktada aradığım bilgiye hızlı erişme olanağı sağladı. Bunun yanı sıra sürekli yenilenen içerikler ile yazılım bilgimi güncel tutma şansını yakalamış oldum."

huseyin-ozdil.jpg

Hüseyin Özdil: “Lefke Avrupa Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Geleceği Yazanlar platformu ile yaklaşık bir ay önce tanıştım. Online olarak Arduino eğitimlerine katıldım. Arayüzün anlaşılır olması ve eğitimlerin temel seviyeden başlayarak ileri seviyedeki konulara kadar ilerlemesi, hem yeni başlayan arkadaşlar için hem de kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar için oldukça yararlı. Bu platformda öğrendiğim bazı bilgiler bitirme projemin prototipini hazırlama aşamasında bana büyük katkı sağladı. Geleceği Yazanlar ekibine teşekkür ediyorum.''

mahmut-talha-koz.jpg

Mahmut Talha Koz: “Lefke Avrupa Üniversitesi, Yazılım Mühendisliği, 4’üncü sınıf öğrencisiyim. Mobil uygulama geliştirmeyle ilgili Türkçe kaynaklar henüz çok yaygın değil. Geleceği Yazanlar'a katıldığımda ilk olarak Android derslerine başladım. Android platformunda uygulama geliştirmek istiyordum ancak nasıl yapabileceğimi bilmiyordum. Android 101 ve Windows Phone 101 eğitimlerini alarak başladım ve temel düzeyde eğitimleri tamamladıktan sonra bir projeye başlayarak kendimi geliştirmeye devam ettim. Bugün zaman zaman karşılaştığım sorunlarda Geleceği Yazanlar'ın soru ve cevap bölümünde sorularımın cevaplarını rahatlıkla bulabiliyorum. Yazılımların kurulumundan, programınızın nasıl yayınlanacağını içeren bilgilere kadar gerekli olan pek çok konu barındıran bu platformdan sonuna kadar yararlanmanızı kesinlikle tavsiye ederim.”

hasan-cihan-senkucuk.jpg

Hasan Cihan Şenküçük: “Android yazılımı ile tanışmam Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleşen Turkcell ekibinin eğitimi sayesinde olmuştu. Bu eğitimler ile yeni nesle yararlı olunabilecek, hayatı kolaylaştırabilecek yazılımlar geliştirileceğine inanıyorum. Günümüz şartlarında popüler platformlarda uygulama yazmayı bizlere uzaktan öğreten Turkcell'in "Geleceği Yazanlar Projesi" çok önemli bir işlev görüyor. Geleceği Yazanlar sayesinde öğrenen on binlerce kişiden biri olarak Türkiye'de bu denli yazılıma gönül veren ekibe, sunduğu online imkanlar için de teşekkür ediyorum.”