“Bizim Türkiye’ye bal göndermemiz yasakken, Türkiye ülkemize bal gönderiyor, bizim piyasamız tükeniyor”

Zorkun TAŞER

“Bugün dünyada balın kilogramı, 100 TL ve üzeridir. Bizim ülkemizde ise bu rakam 25 TL’dir”

“Geçtiğimiz yıl Ukrayna’da yapılan arıcılık fuarında, Larnaka’da bir balcının ürettiği bal, dünyanın en güzel balı seçildi”

Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği Mali Sekreteri Hasan Kozok, dünyada olduğu gibi KKTC’de de arıcılığın önemli bir uğraş olduğunu, doğada atıl vaziyette olan bölgeleri, arıcıların milli gelire çevirdiklerini belirtti. Kıbrıs Türk arıcısının ballarının, çok kaliteli olduğu halde, satılamadığını ifade eden Kozok, Türkiye’ye Kıbrıs’tan bal gönderilemediğini fakat Türkiye’den Kıbrıs’a bal gönderilebildiği kaydetti.

Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği Mali Sekreteri Hasan Kozok, arıcılığın dünyada da olduğu gibi Kıbrıs’ta da çok büyük bir uğraş olduğunu, dünyanın en güzel balının Kıbrıs’ta üretildiğini söyledi.

Kozok, geçtiğimiz yıl Ukrayna’da düzenlenen yarışmada, Larnakalı bir üreticinin balının, dünyanın en iyisi seçildiğini, aynı balın kalitesinde Türk arıcıların da ürettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk arıcısının ballarının bu kadar kaliteli olduğu halde, balları satacak piyasa bulunamadığını ifade eden Kozok, Türkiye’ye Kıbrıs’tan bal gönderilmesini Türkiye’nin engellediğini, fakat Türkiye’den Kıbrıs’a bal gönderilebildiği kaydetti.

Bu durumun Kıbrıs Türk arıcısının belini büktüğünü belirten Kozok, dünyanın her yerinde bir kavanoz balın 100 TL’ye, KKTC’de ise bunun çok altında fiyatlara satıldığını, buna rağmen piyasa bulunamadığını 
savundu.

“Birliğin amacı sorunların aşılması”

Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği’nin 300 üyesi bulunduğuna dikkat çeken Kozok, birliğin esas amacını, “arıcılığın önünü açmak, daha çağdaş ve Avrupa standartlarında bir üretim yapılmasını sağlamak, arıcılıkla uğraşan veya uğraşmak isteyenlere araç ve gereçler tedarik etmektir” olarak özetledi.
 
“Arı tükenirse, hayatta tükenmiş demektir”

“Dünyada da olduğu gibi, ülkemizde de arıcılık en önde gelen sektörlerden biri. Arının tükenmesi demek, hayatın, doğanın bitmesi demektir. Arının önemini işte buradan anlayabiliriz. Biz, doğada atıl vaziyette, hiç kullanılmayan bölgelere arıcılıkla hayat getiriyoruz. Milli gelire ve paraya çeviriyoruz” diyen Kozok arıcılığın çok zor bir iş olduğunu vurguladı.

“Arıcılık ülkemizde zor iş”

Kozok sözlerini şöyle sürdürdü: “Arıcılık çok zor bir iştir. Hele de bizim ülkemizde. Maalesef bugüne kadar, hükümetin hiçbir politikası olmadı arıcılıkla ilgili. Son yıllarda ufak tefek girişimler yapılmak istense de, bunlar yetersiz kaldı. Son bir yıldır Tarım Bakanlığı ile istişarelerimiz var. Fakat biz bu çalışmalardan memnunuz dersek yalan olur. Arıcılarımız sabırla arıcılığı yapmaya devam ediyor.

“Piyasa yok…”

Arıcılık, aynı tarım gibidir. Bizde de o yıl eğer yağış olmazsa, bal üretimi de az olur. Bu bize de yansıyor. Yağış dışında ülkenin politik durumu da bizim işlerimizi etkiliyor. Pazar bulmakta zorlanıyoruz. Arıcı bin bir uğraşla çıkardığı balı uygun fiyatta olmasına rağmen satamıyor. Bugün dünyada balın kilogramı, 100 TL ve üzeridir. Bizim ülkemizde ise bu rakam 25 TL’dir.

“Dünya birincisi bal adamızdan çıktı”

Balımız o kadar güzel ki, geçtiğimiz yıl Ukrayna’da yapılan arıcılık fuarında, Larnaka’da bir balcının ürettiği bal, dünyanın en güzel balı seçildi. Güney’de böyle girişimler varken, bizde bunların hiçbiri yok. Halbuki aynı kalitede ve güzellikte balları bizde üretiyoruz.

“Türkiye bize bal gönderiyor, biz gönderemiyoruz”

Biz pazar sorunu yaşarken, kendi ülkemizde bile pazar bulamaz duruma geldik. Daha önceden Türkiye’ye bal ihraç ederken, bugün gönderemiyoruz. Türkiye buna izin vermiyor. Ama Türkiye’deki bazı firmalar, ülkemize bal gönderiyor. Daha geçenlerde, 210 ton bal Türkiye’den ülkemize geldi. Bunlar marketlerde satılıyor. Bizde balımızı satacak bir tek müşteri bulmak için çırpınıyoruz.