BKP’den yapılan açıklamaya göre, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan görüşme öncesi yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın etrafında ateş çemberi bulunduğunu, emperyalizmin ve işbirlikçilerinin Ortadoğu’da felaket ve katliamları körüklediklerini, Kıbrıs’tan kalkan savaş uçaklarının mazlum halkları katlettiğini, İzcan, kalplerinin tüm Ortadoğu halkları ve ezilenler ile birlikte attığını belirtti.

“Kıbrıs’ın içinde bulunduğu çözümsüzlük ve trajedinin  sorumlusunun emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikçileri” olduğunu kaydeden İzcan, Kıbrıs’da barış ve çözümün yalnızca Kıbrıslılara değil, bölge halklarına da huzur sağlayacağını söyledi.

Müzakere süreciyle ilgili temkinli bir iyimserlik içerisinde olduklarına dikkat çeken İzcan, müzakerelerde yakınlaşmaların sağlanmasına rağmen mülkiyet, toprak ve garantiler konularında sorunlar bulunduğunu, erken çözüm için ortak çıkarlar çerçevesinde uzlaşılara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

BKP’nin, “Kıbrıs sorununun erken çözümü ve Kıbrıs’ın emperyalist üslerden, silahlardan ve askerlerden arındırılması için barış örgütleri ile birlikte mücadele vermeye devam edeceğini” belirten İzcan, “ortak vatanın, ortak mücadele ile mümkün olduğunu” belirtti.