Gençlik Dairesi Müdürlüğü bağımlılıkla mücadele için oluşturulan ve toplumsal seferberliği öngören “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım” projesi kapsamında hazırlanan “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyasını tanıttı.

Basın toplantısında Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi Müdürü Ali Adalıer, Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, kampanyayı üstlenen Abrakadabra İletişim Yönetimi adına Direktör Cem Kar hazır bulundu.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Uyuşturucu Bağımlılığı Rehabilitasyon Merkezi binasının Mart ayından itibaren kullanıma hazır olacağını kaydederek, gençleri ve çocukları uyuşturucu bağımlılığından koruyabilecek bir düzen yaratmanın herkesin görevi haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini de vurgulayan Denktaş, “Bu yasal düzenlemeler içinde uyuşturucu kullanan, kullanıcı olan bir gencin, direkt olarak cezalandırılması yerine ona tedavi imkanı verilmesi, tedavi olmuşsa kurtulmuş olması yasalarda yapılacak değişikliklerle mümkün olacak” dedi.

Denktaş, bu yöndeki çalışmaların önümüzdeki yılın Ocak ayında Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

“HAYATI SEVİYORUM, YAŞAMAYI SEÇİYORUM KAMPANYASI”

Gençlik Dairesi Müdürlüğü’nün bağımlılıkla mücadele için oluşturduğu “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım Projesi” çerçevesindeki “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyası, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Basın toplantısına katılan Denktaş, hükümetin bu alanda atacağı adımlar hakkında açıklamalar yaptı.

Herkesin çocuklarını çok sevdiğini belirten Denktaş, ailelerin çocukların davranışlarını ne kadar takip ettiğinin, bunlardan ne kadar sonuç çıkardığının da son derece önemli olduğunu kaydetti.

“MAHALLE BASKISI…”

Çocuklarının davranışlarından bağımlılık içinde olduğunu fark eden bazı ailelerin mahalle baskısından korktuğunu da belirten Serdar Denktaş, KKTC’de tedavi için yeterli olanak olmadığını söyledi, bunu ülkenin bir başka “eksiği” olarak niteledi.

“TEHDİT ALTINDA OLAN HEPİMİZİN ÇOCUKLARI, TORUNLARI”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, uyuşturucu bağımlılığı konusunda verilecek mücadelede eğitimin, basının, yasal düzenlemelerin, polisin, sivil toplumun çalışmalarının önemine de dikkat çekti.

Denktaş, “Bizim dönemimizde uyuşturucu kullananlar dışlanırken şimdi nerdeyse kullanmayanlar dışlanıyor, uyuşturucu bu kadar yaygınlaşmış durumda. Tehdit altında olan hepimizin çocuklarıdır, torunlarıdır” dedi.

“SADECE EĞİTİMLE SONUÇ VERECEK BİR KONU DEĞİL”

Gençlik Dairesi’nin önemli bir çalışma başlattığına dikkat çeken Denktaş, bu çalışmaya polisin ve sivil toplumun katıldığını da belirtti, bağımlılıkla mücadelede eğitimin önemine dikkat çekti.

“Bu sadece eğitimle sonuç verecek bir konu değil” diyen Serdar Denktaş, polisiye tedbirlerin bağımlılıkla mücadelenin bir ayağı olduğunu kaydederek, “Şu ya da bu şekilde uyuşturucu kullanmaya başlayan bir genci yakalayıp cezaevine göndererek belki de kullanıcı olmaktan satıcı konumuna geçişine de ön ayak oluyoruz” dedi.

Denktaş, gençleri zehirlemek ve para kazanmak için ülkeye kaçak yollarla uyuşturucu sokanların yakalanmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini de vurguladı.

“GAZETELERDE GÖRDÜĞÜMDE ÜZÜLÜYORUM”

Eğitimcilerin ve aileler yanı sıra basın mensuplarının da bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Denktaş, “Uyuşturucu kullanan bir gencin, hangi maddeyle yakalandığını, ismini ve resmini gazetelerde gördüğümde üzülüyorum” dedi.

Gençlerin yaşları ilerledikçe, sorumlulukları arttıkça uyuşturucudan kurtulabileceğini de kaydeden Denktaş, bu insanların sicillerindeki suç nedeniyle toplumdan dışlandığını kaydetti.

Basın toplantısında konuşmalara geçilmeden önce kampanya için oluşturulan kamu spotu gösterildi.

“3 GRUBA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Basın toplantısında ilk sözü alan Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyasının “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım” projesi kapsamında başladığını kaydederek, söz konusu projenin 2011 yılında başlatıldığını söyledi.

Proje kapsamında, 2011- 2012- 2013 yıllarında bağımlılıkla ilgili seminerler düzenlendiğini, kamu spotları hazırlandığını ve bilgilendirme toplantıları yapıldığını anlatan Eroğlu, bugün “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım” projesinin 2’nci basamağını başlattıklarını aktardı.

Eroğlu, “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyası kapsamında gençler, aileler ve eğitimciler olmak üzere 3 gruba ulaşmayı hedeflediklerini de söyledi.

Ailelere ve öğretmenlere eğitim verileceğini dile getiren Eroğlu, madde kullanımının azaltılması konusunda 8’inci sınıftaki öğrencilerin de aydınlatılacağını, bu konudaki takvim ve programın yakın zamanda oluşturulacağını ve duyurulacağını kaydetti.

Projenin Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Gençlik Dairesi ile Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi işbirliğinde yürütüleceğini de belirten Eroğlu, projenin ve kampanyanın diğer önemli paydaşının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarının, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin olacağını vurguladı.

“HERKESİ KONFERANSLARA KATILMAYA DAVET EDİYORUM”

Herkesi yürütülecek çalışmalara ve bu konuda düzenlenecek konferanslara katılmaya davet eden Eroğlu, proje kapsamında profesyonel bir ekip tarafından görseller hazırlandığını ve bu görsellerin tüm şehirlerin farklı bölgelerinde kullanılacağını da söyledi.

Projenin en önemli paydaşlarından birinin Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi olduğunu vurgulayan Gencay Eroğlu, ebeveynler ve eğitimciler için konferanslar düzenleneceğini, bu kapsamda yetişkinlere yönelik eğitim modülleri hazırlandığını söyledi.

Eroğlu, çocuk ve gençlerin bu oturumlara getirilmemesinin özellikle rica edildiğine de dikkat çekti.

Kampanya kapsamında gençlerin güzel mesajlar ilettiği videoların kamu spotu haline getirildiğini de söyleyen Eroğlu,  bunların tüm kanallarla paylaşılacağını söyledi.

Eroğlu, şunları söyledi:

“Kampanya görsellerinin yanı sıra tüm halkımız uyuşturucuyla mücadeleye yönelik paylaşımlarını sosyal medya üzerinden twitter ve instagram’da #bendehayatıseviyorum hashtagları, facebook üzerinden www.facebook.com/bendehayatiseviyorum linki ve www.hayatiseviyorum.com web sitesi üzerinden paylaşımlarda bulunabilecekler.

Bu paylaşım ağıyla gençlerin sadece projenin hedef kitlesi olmalarından ziyade aynı zamanda önemli bir parçası haline getirmek amaçlanmıştır.”

BAŞEL

Basın toplantısında söz alan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel de, proje kapsamındaki eğitimler için 3 ayrı modül hazırlandığını belirterek, aile, okul yöneticileri ve öğretmenlere verilecek eğitimlerde Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi yetkilisinin kendileriyle birlikte hareket edeceğini söyledi.

Başel, çocuklara verilecek eğitimlere de dikkat çekerek, bu eğitim modüllerinin hiçbir uyuşturucu maddenin ismini, etkisini ya da nerede bulunacağını özendirici nitelikte olmadığını vurguladı.

Çocuklara ve gençlere yasal olan ve yaygın şeklide tüketilen alkol ve sigaraya bağımlılığın nasıl geliştiğine ilişkin bir eğitim vereceklerini söyleyen Başel, öğretmen ve ailelere verilecek eğitimde sadece uyuşturucu değil, evden-okuldan kaçma, kendine zarar verme, erken yaşta riskli cinsel deneyim gibi riskli davranışların nasıl geliştiğinin anlatılacağını söyledi.

Başel, “Ailelerin düzenlenecek bu etkinlikleri kaçırmasını istemiyorum” dedi. 

ADALIER

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi Müdürü Ali Adalıer ise basın toplantısındaki konuşmasında, tüm tedbirlere rağmen dünyada olduğu gibi KKTC’de de madde kullanımının arttığını kaydetti.

Bazı verilere değinen Adalıer, “2012 yılında bu suçla ilgili tutuklanan ve aleyhinde işlem başlatılan kişi sayısı 319 iken, 2013’te bu sayı 325’e, 2014’te bugün itbarıyla 346’ya yükseldi” dedi.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi Müdürü Ali Adalıer, “Sağlıklı ortamda yetişen, iletişim becerileri gelişmiş, sosyal, hayır deme özgüvenine sahip gençlerin maddeyle buluşması çok çok zordur” diyerek ailelerin düzenlenecek eğitimlere katılmasını istedi.

Polis Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili proje üretmeye devam edeceğini kaydeden Adalıer, üretilen projelere de destek vereceklerini kaydetti.