Suna Erden

Girne’deki “yasa dışı kürtaj” davasıyla ilgili yargılanmaya başlayan Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Rasiha Serdaroğlu, emekli hemşire Taner Okburan ve ebe Ayşegül İşbilen’le ilgili ilk duruşma dün Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşüldü. Başkanlığını Düriye Elkıran’ın yaptığı, Yargıç Hasan Dağlı ve Yargıç Mesut Mesutoğlun’dan oluşan heyet huzurunda, Kıdemli Savcı Erdinç Akyener ve sanık avukatları hazır bulundu. Öte yandan sanıklardan Dr. Fahri Karagözlü, hemşire Ayşegül İşbilen ve Hemşire Taner Okburan aleyhine Ceza Yasası madde 205 altında adam öldürme suçlaması getirileceği öğrenildi. 

BİR SONRAKİ DURUŞMAYA KADAR SERBESTLİK TALEBİ 

Ebe Ayşegül İşbilen ve emekli hemşire Taner Okburan’ın avukatı Emre Kadri dışında tüm avukatlar tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Mehmet Ali Tunçbilek’in avukatı Serhan Çınar, müvekkilli aleyhine “Adam öldürme” suçu getirilmediğini, her davada sanıkların aleyhindeki olguların ayrı ayrı değerlendirileceğini belirtti. Avukat Serhan Çınar, Mehmet Ali Tunçbilek aleyhinde ciddi bir iddia olmadığını ifade ederek tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Sanık Dr. Verda Tunçbilek’in avukatı Mustafa Şener adına Hüseyin Çelikli, Dr. Fahri Karagözlü’nün avukatı Güneş Menteş ve Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun avukatı Tahir Seroydaş meslektaşları Serhan Çınar’ın beyanlarına katıldıklarını belirtti. Savunma avukatlarının ortak gerekçesi ise, müvekkillerinin kaza mahkemesi tarafından teminatla serbest bırakıldıklarını ve 51 günlük tutuksuz yargılandıkları bu süre zarfında kaçma teşebbüsünde bulunmadıkları olduğunu öne sürdü. Avukatlar kişi hak ve özgürlük yasası çerçevesinde müvekkillerinin yeni adli yıla kadar tutuksuz yargılanmaları talebinde bulundu. 

CEZADA FARK YOK 

Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, sanıkların yargılandığı davanın ciddiyetine dikkati çekerek ceza yasasında 205. Madde ile 227. Maddenin arasında bir fark olmadığını belirtti. Akyener, “Artık ağır ceza süreci başladı ve durum daha çok ciddi olduğu için bu raddeden sonra dava daha ciddi ilerleyecek. Ayrıca önceki duruşmalarda belirtildiği gibi sanık yakınlarından biri tanıklık yapana müdahale etmeye çalıştı. Bu müdahalenin ardından soruşturma başlatıldı. Alt mahkemede tanıkların söylediği ortaya çıktığı için müdahale edebilirler” sözlerini kullanarak sanıkların tutuklu yargılanmaya devam etmeleri talebinde bulundu. 

UZUN SOLUKLU BİR DAVA OLACAK 

Elkıran, sanıklar Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Rasiha Serdaroğlu, emekli hemşire Taner Okburan ve ebe Ayşegül İşbilen’in ilk kez Ağır Ceza heyeti huzuruna çıkarıldığını söyledi. Heyet değişikliği olacağını belirterek görev sürelerinin çok kısa olduğunu ifade eden Düriye Elkıran, 6 sanığın yargılanacağı davanın uzun soluklu bir duruşma olacağını kaydetti. Davanın içeriğinde müebbet hapisliğe kadar bir ceza öngörüldüğünü ifade eden Elkıran, Yüksek Mahkemenin verdiği kararı anımsatarak sanıkların yeni adli yıla kadar tutuklu yargılanmalarına karar verildiğini, avukatların talebinin ret edildiğini söyledi.