Raif Doğru

Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) mensup bakanların bugün istifalarını sunmalarının ardından KKTC’de yeni hükümetin kurulması yönündeki çalışmalar başlayacak.

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun görevden istifa etmesi ve yeni bir görevlendirme kabul etmemesi durumunda UBP Gernel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün saraya davet edilmesi bekleniyor.

CTP ile koalisyondan çekilmezden önce DP ve bağımsızlarla ‘dolaylı yollardan’ görüşmeler yapan Özgürgün’ün, yeni hükümetin oluşumu konusundaki görüşlerini netleştirdiği öğrenildi.

Diyalog’un ‘güvenilir kaynaklardan’ elde ettiği bilgilere göre; olası bir UBP-DP-Bağımsızlar koalisyonunda öncelikle ekonomiyi düzlüğe çıkaracak, piyasayı rahatlatacak ve vatandaşların beklentilerine yanıt verecek önemli konulara el atılacak. Bunlar 8 başlık altında toplanıyor.

1-Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün imzalanması

Türkiye ile 3 yılda bir imzalanan Ekonomik ve Mali Protokol görüşmelerinin süratle tamamlanması ve para akışının sağlanması hedefleniyor. 

2- Alacaklı kesime paralarının ödenmesi

Türkiye’den sıcak paranın gelmesiyle birlikte devletten alacaklı olan esnaf, hayvancı ve inşaat müteahhitleri ödenecek, böylece çarşıya da bir canlılık gelecek.

3-Anamur suyunun musluklardan akıtılması için ihaleye çıkılacak

Bu yıl ciddi bir kuraklığın yaşanması nedeniyle Türkiye’den gelen suyun bir an önce musluklardan akması için ihaleye çıkılacak ve bunu kazanan firma ile gerekli sözleşmeler imzalanacak. Anamur suyunun Mayıs ayında musluklardan akması hedefleniyor.

4-Türkiye’den deniz altı borularla elektriğin gelmesi

Rum tarafının İsrail ve Yunanistan’la elektrik bağlantısını gerçekleştirmesi girşimine karşılık; Türkiye’den, KKTC’ye deniz altından elektrik getirilmesi ve fiyatların ucuzlatılması için gerekli adımlar atılacak. Hatta byu konu yeni mali protokolde yer alacak. 

Vatandaşlık bekleyenlere umut

5-Hak sahibi 10 bin kişiye vatandaşlık verilmesi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da üzerinde durduğu hak sahibi yaklaşık 10 bin kişiye vatandaşlık verilmesine ilişkin adımlar cesaretle atılacak.

6-Türk askerine görev yetkisi

Rum tarafının Yunanistan, İsrail ve Mısır’la gerçekleştirdiği ‘Ortak Savunma’ anlaşmalarına karşılık olarak, Türk askerinin KKTC’de görev yapacağı bölgelerin de belirlenecek yasal önlemler süratla alınacak.

7-Yatırımların önündeki bürokratik engellerin kaldırılması

KKTC ekonomisinin kalkınabilmesi için en önemli ihtiyaç olan yabancı yatırımı teşvik önlemleri yeni hükümet döneminde uygulamaya konulacak. Özellikle devlet dairelerindeki bürokratik işlemlerin hızlandırılması için ek tedbirler alınacak.

8-İthalatta maliyetlerin ucuzlaması

KKTC’nin çok pahalı bir ülke durumuna gelmesi nedeniyle, bazı korumalı ürünlerin dışındaki ithal ürünlerinden fon, KDV, stopaj gibi vergilerin kaldırılması yönündeki tavsiyeler değerlendirilecek ve ortaya çıkacak formüllere göre yeni kararlar üretilecek.

UBP’ye 7 bakanlık

Bu arada UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Sadık Gardiyanoğlu dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden ‘Naçizane görüşlerini’ açıkladı. Gardiyanoğlu Başbakanlık ve 7 Bakanlığın UBP’de olacağı bir hükümet beklentisini dile getirdi.

İşte ilçe başkanının mesajı:

“Naçizane görüşüm; bir aksilik olmaz ise UBP Başbakanlık ve 7 bakanlık ile hükümetin büyük ortağı olacak.Bugüne kadar içraatcı ve halkın sorunları ile birebir çözüm arayacak çok fazla bakanlığımız yoktu.Şimdi bu mazaret ortadan kalkacak.Esas yapılması gereken ise; hayvancımızın, çiftçimizin, Mütaahitlerimizin ve esnafımızın geriye doğru alacaklarının 1.5- 2 ay içerisinde ödenmesi, piyasaya canlı para akıtılmasının yapılması ve halka söz Verdiğimiz reforumların yapılmasıdır.Bunlar yapılır ise Hayatımı adadığım KKTC'mde yaşayan herkes rahat bir nefes alacak, huzurla geleceğini düşünecektir.”