Yeşil Barış Hareketi, Zeytinlik köyünde yapılmak istenen yatrımları örnek göstererek, Ülkesel Fiziki Plan’ın delinmeye devam ettiğini savundu.

Yeşil Barış Hareketi Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, 30 yıldan beridir yapılması beklenen “Ülkesel Fiziki Plan”ın nihayet bir çerçeveye oturtulduğu ancak hiçbir mekanizmanın rehberi haline gelemediği ileri sürüldü.

Açıklamada, özellikle imar planlarının eksikliği büyük bir boşluk yaratırken, yapılan istismarlara karşı Ülkesel Fiziki Plan’ın hiçbir otoritenin aklına gelmediği iddia edildi.

“Hz. Ömer ve çevresindeki önemli doğal peyzaj hiçe sayılarak hiç ihtiyacımız olmayan bir otel yatırımı için tahrip edilmesi plansızlığın ve de ülkemize saygısızlığın daniskasıdır” denilen açıklamada,  Zeytinlik köyünde yapılmak istenen yatırımların köyün yüzlerce yıllık doğal yapısını bozacağı iddia edildi.

Açıklamada, turizmin atar damarı olabilecek Girne şehrinin, artık bu tür yapılanmalara kapanması gerektiğinin Ülkesel Fiziki Plan’da net olarak vurgulandığı dile getirildi.

Küresel ısınmanın birinci sebebinin plansız yapılaşma olduğu belirtilen açıklamada, “ İmar yasaları ve emirnamelere aykırı olan bu tutuma karşı olduğumuzu kamuoyuna bildiririz” denildi.