Ceren Ercih

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, ‘Vatandaşlık Yasa Tasarısı’, ‘Muhaceret affı’, ‘Belediyeler Yasa Tasarısı’ ve ‘Cezaevi denetimleri’ konularını değerlendirdi. Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu olan Uluçay, Yurttaşlık Yasa Tasarının ayrıntılarına değindi. Muhaceret affının bir tekrarı daha olmayacağını ifade eden Uluçay, bin 300 kişinin aftan yaralandığını belirtti. Belediyeler Yasa Tasarısı’na da değinen Uluçay, bu yasanın onaylanması ile birlikte kimi belediyelerde 15 yıla kadar bir yapılandırma söz konusu olabileceğini de sözlerine ekledi. Merkezi Cezaevi’nde denetimlerin dikkatle yapıldığını uyuşturucu ticareti yapılıyor şeklindeki duyumların asılsız olduğunu belirten Uluçay, ‘Uyuşturucu konusunda hiç firemiz yoktur’ dedi. 

“ÇALIŞMANIN BİR PARÇASI AMA ONUN BÜTÜNÜ DEĞİL” 

Vatandaşlık Yasa Tasarısı için çalışmaların büyük bir titizlikle sürdüğünü ifade eden Uluçay şunları kaydetti; “Bugün mecliste onaylanan yasa tasarısı aslında bizim uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Yurttaşlık tasarısının yenilenmesi nedeniyle yapmış olduğumuz çalışmanın bir parçası ama onun bütünü değil. O konuda yapmış olduğumuz çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürdük, bakanlar kurulun sunduk ve bakanlar kurulunda tartışılmaktadır. Yurttaşlık yasa tasarısının son şekli orada verilecek ve oradan meclise sevk edilecek.” 

“YASAMIZ SOMUT KRİTERLERE DAYANMIYOR” 

‘Yasamız somut kriterlere dayanmıyor’ diyen Uluçay, hazırlanan yeni tasarıda somut kriterlerin söz konusu olacağını belirtti ve şunları ifade etti; “Yasamız somut kriterlere dayanmıyor, dolayısıyla hazırladığımız yeni tasarıda somut kriterler söz konusu olacak. Gerek yatırımcılar, gerekse çalışma iznine sahip olanlar için, gerekse onun dışında olanlar için yurttaşlıkla ilgili mevzuatı bu şeklide daha somut kriterlere taşıyacağız ve siyasi yorumların dışına çıkaracağız. İnsanlar neyin, ne zaman, nasıl olabileceğini ya da hiç olmayacaksa olmayacağını bilecek.” 

“ÇALIŞMAK AMAÇLI GELECEK OLANLARIN YURTTAŞLIĞA GEÇME GİBİ BİR BEKLENTİSİ OLMAYACAK” 

‘Bu yasa geçtikten sonra ülkeye çalışmak amaçlı gelecek olanların artık yurttaşlığa geçme gibi bir beklentisi olmayacak. Bu konuda çalışmalarımız var’ diyen Uluçay, çalışma izninin 12 senesi dolduran kişilerin vatandaşlık başvurularının kabul edildiğini kalan kişilerin ise seçim yasaklarından sonra devam edeceğini belirtti. 

“EVLİLİK ÜÇ YILA ÇIKARTILIYOR” 

‘Yurttaşlık yasasına yeni bir yorum getiriyoruz. Bu yıllardır üzerinde tartışılan ama somut kriterlere dayandırılamayan bir çalışma ile somut kriterlere dayanmasını sağlıyoruz’ şeklinde ifadelere yer veren Uluçay, hazırlanan taslak da evlilik süresinin de uzadığını belirtti. Uluçay; “Bizim hazırladığımız taslak da evlilik üç yıla çıkartılıyor. Bir evliliğin paravan olup olmadığının ötesinde aile birliğinin sağlanmasına yönelik üç yılın yeterli olacağı düşüncesindeyiz” dedi. 

“YURTTAŞLIK YASASINDAKİ BU DEĞİŞİKLİK ARAÇ OLARAK KULLANILIYOR” 

Ev alan yabancıların sıkıntılarına da değinen Uluçay bu konu ile ilgili bir komite oluşturulacağını da şu sözlerle ifade etti; “Ülkemizde çeşitli şekillerle sıkıntı yaşamakta olan bir dönem ev almış ama bu evlerinin işlerini tamamlayamamış, koçanlarını alamamış özellikle yabancıların çoğunlukta olduğunu insanlar var. Yaklaşık 10-12 yıldır tıkanmış durumdadırlar. Bu kişiler başta İngilizler olmak üzere bizleri ziyaret ettiler ve çözüm arayışı içerisine girdiler. Günün sonunda bugün, yurttaşlık yasasındaki değişiklik geçti. Aslında yurttaşlık yasasındaki bu değişiklik araç olarak kullanılıyor.Bu insanlara devlet yardımcı olamıyor ve yardımcı olamadığı içinde sorunlar çözülemedi, işlemlerini tamamlayamadılar. Bunun yapılabilmesi için hukukçular çalışma yaptı. 

Meclisin hukuk komitesinde de bu konu konuşuldu ve bu çalışma ortaya çıktı. Bu çalışma günün sonunda şuna hizmet verecek, bu konuda sıkıntılı olan kesimler, sıkıntılarını giderme şansına sahip olacaklar, bunda şunu ön görüyoruz; bir kişi eğer vatandaşlığı iptal edilmişse ve onun burada bırakmış olduğu bir mal varlığı varsa o mal varlığı burada insanlar nezlinde bir sorun yaratmışsa bunun çözülebilmesi için bir açılım getiriyoruz. Devlet bu araç vasıtasıyla oradaki mekanizmanın içine girecek ve oradaki sıkıntıyı çözecek. Devlet orada bu malların, eksik kalan işlemlerinin tamamlanması için bir yetkili belirleyecek ya da bir komite belirleyecek ve o eksik kalan işlemler o komite dahilinde tamamlanabilecek.” 

“GÜNDEMDE YENİ BİR ÇALIŞMADA DÜŞÜNÜLMÜYOR” 

Muhaceret affının bir tekrarının da olmayacağını hatırlatan Uluçay, aftan bin 300 kişinin yararlandığını belirtti ve şunları kaydetti; “Şu an muhaceret affı ile ilgili yeni bir çalışmamız yok. Gündemde yeni bir çalışmada düşünülmüyor. Çıkan dar bir kapsamda düşünülmüştü sadece ailelerin birleştirilmesi ekseninde hareket edilmişti. Ve aile bireylerinden bir tanesinin mutlak suret ile izinlendirilmiş olması şartı aranıyordu. Dolayısıyla tüm aile izinlendirilmemişse tabiki yararlanamadı. O kapsamda yapıldı, bin 300 kişi muhaceret affından yararlandı.” 

“SİVİL TOPLUMUN DAHA ETKİN OLABİLECEĞİ BİR YAPI ÖN GÖRÜYORUZ” 

Dernekler ile ilgili yeni çalışmalara yer verildiğini ifade eden Uluçay bu konuya bir güncelleme getirdiklerini söyledi ve yabancıların da dernek kurma hakkının olacağını şu sözlerle ifade etti; “Bu dernekler 1961’de yapılan bir yasa ile yürütülüyordu. 1991’de de değişiklikler yapılmıştı. Dolayısıyla olaya böyle bakıldığında biz bunu tümden güncellemiş oluyoruz. AB mevzuatına da uyumlu hale getirebilmek için AB’den de uzman getirttik. İki uzman bu tasarının üzerinde çalıştı.Derneklerin faaliyetlerini her yıl düzenli bir şekilde takip etmeyi öngörüyor. 

Dernekler her yıl kaymakamlıklara bir rapor sunacak, gelir ve giderleri ile ilgili daha şeffaf bir denetim söz konusu olacak. Bunun dışında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için daha rahat bir ortam sunuyoruz. Yabancılar belli amaçlar için dernek kurabilecekler. O amaçlar doğrultusunda olup olmadığını da biz he faaliyet raporlarında hem de gelir gider raporlarında denetliyor olacağız. 15 yaş üstü kişiler de dernek kurabilecekler, onlara da böyle bir fırsat tanıyoruz. Hazırlanan dernekler yasa tasarısının genelinin çıkış noktası şu; demokratik bir toplumda sivil toplumun daha etkin olması gerektiğini düşünüyoruz. Dolaysıyla sivil toplumun daha etkin olabileceği bir yapı ön görüyoruz.” 

“15 YILA KADAR BİR YAPILANDIRMA ÖNGÖRÜYORUZ” 

Belediyelerini içinde bulunduğu durumun çözümleriyle ilgili Belediyeler Yasa Tasarısının da geçen sene Nisan ayında meclise sevk ettiklerini belirten Uluçay; “Belediyelerin, çalışanların ihtiyat sandığı ve prim borçlarının yapılandırması ile ilgili bir hazırlık yaptık. geçen sene Nisan 2014’te meclise sevk ettik. Mecliste ilgili komitenin gündeminde durmaktadır. Komite son 6 aydır kamu reformuna yoğunlaşmış durumdadır. Komite yeni kamu reformu yasasını görüşüyor. Aslında son noktaya gelindi. Muhtemelen önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bitirmeyi hedefliyorlar. 

Kamu reformu çalışması biter bitmez, belediyeler yasa tasarısı ele alınacak ve bu konuda çalışma hayata geçecek. Belediyeler yasasında bir takım değişiklikleri öngörmekle birlikte daha önce ortaya çıkan bir takım anormallikler vardı bunların giderilmesine yönelik bir dizi adımlar attık. Hangi maddelerin, nasıl değişmesi üzerinde titiz bir çalışma yaptık. 15 yıla kadar bir yapılandırma öngörüyoruz. Biz bunları yaparken bir yandan da belediyelerin katkı payını arttırmayı öngörüyoruz. Katkı payını artıracağız ki bir denge yaratabilelim” şeklinde konuştu. 

“UYUŞTURUCU KONUSUNDA HİÇ FİREMİZ YOKTUR” 

Merkezi Cezaevinde uyuşturucu ticareti yapılıyor şeklindeki duyumların asılsız olduğunu ifade eden Uluçay, uyuşturucu konusunda hiç fire vermediklerini söyledi. Uluçay, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz bu konudaki denetimleri belli bir noktaya taşıdık. Bu denetimler tabi ki bütün bu çalışmaların daha bir titiz bir şeklide sürdürülebilmesi için aletlerin, narkotik köpeklerin bulunması gerçekten bize özellikle uyuşturucu konusunda ciddi bir farklılık yarattı. Sıkı bir şekilde denetim yapılıyor en ufak bir şey olduğunda mutlaka polisi çağırıyoruz, polis devreye giriyor. Uyuşturucu konusunda hiç firemiz yoktur. Son yaşanan olayda da aynen böyle oldu. Polis geldi soruşturmasını yaptı, bunların sadece bir duyum olduğunu öğrendik.”