Bakanlar Kurulu’na planın sunuşunun yapıldığını ancak bazı görüşlerin ortaya çıktığını ve bu görüşleri ilgili sivil toplum örgütleri ile istişare edeceklerini söyleyen Bakan Uluçay, Ocak ayı sonuna kadar gelecek tüm görüşleri değerlendireceklerini ve sonra Bakanlar Kurulu’na yeniden sunacaklarını söyledi.

Uluçay, Ülkesel Fizik Plan’ın her yıl olacak gelişmeler göre güncellenebileceğinin de altını çizdi.

ÇAKICI

Daha sonra TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı Milli Eğitim Bakanlığı’nda uyuşturucu önleme programıyla ilgili konuşma yaptı.

Ülkede uyuşturucu madde kullanımının ciddi boyutlara ulaştığını ifade ederek. Dünyada bunun nasıl önlenebileceğine dair ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.

Uyuşturucu kullanım oranının gittikçe arttığına işaret eden Çakıcı, özellikle lise ve üniversitelerde önleme çalışmaları yapılmasının önemine değindi.

Önleme çalışmalarının gençlere yönelik, uzmanlara yönelik ve halka yönelik eğitim programları olmak üzere 3’e ayrılabileceğini dile getiren Çakıcı, bunun da hiç kullanmayanlara, kullanmaya başlamış olanlara ve ciddi bağımlılara yönelik eğitim programları olarak 3’e ayrılabileceğini aktardı.

Konuşmasında lise öğrencilerine yönelik eğitim programlarına değineceğini ifade eden Çakıcı, eğitim programının ilkokullarda sigara alkol, ortaokul ve liselerde ise uyuşturucuya yönelik olabileceğini anlattı.

Yurt dışında 1940 yılından beri eğitim programları düzenlendiğini ifade eden Çakıcı, dünyadaki eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Çakıcı, ülkede yapılan araştırmalar sonunda 1998-2000 yılları arasında “Uyuşturucu ile mücadele” konulu kitaplar çıkarıldığını söyleyerek, bu kitaplardan yardım alarak ülke için bir eğitim programı yapılabileceğini kaydetti.

Eğitim programları uygulanmasının zamanının geldiğini anlatan Çakıcı, ilkokul ortaokul ve liselerde eğitim programları başlatılmasını talep etti.

Çakıcı eğitimin merak uyandıracağına dair endişelerin yersiz olduğunu, eğitim programlarının doğru verilmesi halinde böyle bir risk olmayacağını kaydederek, Milli Eğitim Bakanı’nın doktor olmasının da bir şans olduğunu kaydetti.

Bir süre önce kurulan Uyuşturucu Önleme Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini, komisyonun aktif şekilde çalıştığını ve Hasan Karaokçu’nun Komisyon Başkanı olmasının komisyon için büyük bir şans olduğunu ifade eden Çakıcı, bu nedenle komisyon çalışmalarıyla ilgili umutlu olduğunu anlattı.

Çakıcı, uyuşturucuyu önlemenin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, eğitimin herkesin ortak gailesi olduğunu ifade etti.

Bu bağlamda Çakıcı’ya konuşması için teşekkür eden Berova, hem öğrencilerde hem de işsiz gençlerde uyuşturucu kullanım yaşının gittikçe düştüğünü dile getirdi.

Uyuşturucu kullanımının gittikçe arttığını dile getiren Berova, bakanlık olarak bu konuda önleyici ve koruyucu görevlerinin bilincinde olduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili çalışmalara devam edeceklerini anlatan Berova, Uyuşturucuyu Önleme Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi ve konuyla ilgili Gençlik Dairesi bünyesinde kurulan birimin faaliyetlerinden bahsetti.

Berova, Çakıcı’nın bahsettiği kitaplardan da yararlanabileceklerini söyleyerek, uyuşturucunun zararları bakımından öğrencilere yönelik bir takım sunuşların başlatıldığını kaydetti.

Güncel konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşimi sona erdi. Sonraki birleşim 25 Aralık Perşembe saat 10.00’da gerçekleşecek.