İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Sabah Rotası’na konuk olarak Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası ve bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakan Uluçay, 2 ay süreyle uygulanan ve dün sona eren Muhaceret Affı’nın aile bireylerini kapsayacak şekilde dar kapsamlı olarak yapıldığını anımsattı.

Aftan kaç kişinin yararlandığına ilişkin kesin açıklamanın gerçekleştirilecek çalışma sonucu yapılacağını ifade eden Uluçay, “Aftan yararlanan kişi sayısı Salı gününe kadar 825 idi. Tahminimiz 900-1000 kişinin aftan yararlandığı yönünde” dedi.

Dar kapsamlı olduğu için Muhaceret Affı konusunda endişeler yaşandığını söyleyen Uluçay “Biz ailelerin birleştirilmesini hedef alan bir uygulama sonucunda dar kapsamlı bir af çıkardık. Sonuca baktığımızda da başarılı olduk” dedi.

Yeni Yurttaşlık Yasası hakkında da bilgi veren Bakan Uluçay, mevcut yasadaki yurttaşlık uygulamasının objektif değil, sübjektif olduğunu ifade etti.

Mevcut yasayla yurttaşlığın iktidarın tasarrufuna ait olduğunu belirten Uluçay “Yeni hazırlanan yasayla yurttaşlık siyasilerin uzağına itildi” dedi.

Yeni yasayla yurttaşlık için belli kriterler getirildiğini belirten Uluçay, “12 yıl kesintisiz çalışma izni bulunan kişi, 12. yılında başvurusunu yapacak ve sıraya girecek. Şu ana kadar 13 yıl ve üzeri kesintisiz çalışma izni olan 70-80 kişiye yurttaşlık verilirken, 30 kişi sağlık ve güvenlik gerekçesiyle yapılamadı” dedi.

1-12 yıl arası çalışma izni bulunanların sistematiğe dahil olacağını açıklayan Bakan Uluçay, 7. yılına gelmiş olanlara da beyaz kimlik verileceğini belirtti.

Beyaz kimlik alan kişilerin her yıl çalışma izni alması gerekmeyeceğini ifade eden Uluçay, beyaz kimliğin rahatlama getireceğini söyledi.

Uluçay, yasanın geçmesiyle birlikte KKTC’ye artık çalışma amaçlı gelmek isteyen herhangi bir kişinin, çalışma izinleriyle yurttaşlığa gidemeyeceğini bileceğini belirtti.

Yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın hazırlanmasındaki nedenin kontrollü bir nüfus programı oluşturmak olduğunu ifade eden Uluçay, KKTC’ye gelecek olan yatırımcının da yapmış olduğu yatırıma paralel olarak yurttaşlık başvurusunda bulunabileceğini açıkladı.

Uluçay, KKTC’de doğan ya da 5-6 yaşında KKTC’ye gelerek 18 yaşına kadar eğitimini adada tamamlayan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için de beyaz kimlik verileceğini söyledi.

Uluçay, Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini, Beyaz Kimlik ile ilgili yasanın da önümüzdeki hafta gönderileceğini kaydederek, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Tasarıların Meclis’ten geçmesinin hedeflendiğini belirtti.

E-kimlik projesiyle ilgili de açıklama yapan Uluçay, bakanlıkta sistemin kurulduğunu söyledi ve “E-kimlik verebileceğimiz çerçeveye geldik” dedi.

Bakan Uluçay, Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’ndan teknik ekiplerin yaptığı çalışmaların sonucunda raporun olumlu çıkmasıyla e-kimliklerin verilmeye başlanacağını duyurdu.