Kısa bir süre önce fırtınalı zamanlar geçiren dövizdeki durgunluk, yabancı para cinsine odaklı araç satışlarını pek etkilemedi. Yeni Bakış’a konuşan galericiler, iş yapamaz hale geldiklerini ve alım gücünü bu denli düştüğü bir ortamda araba satmanın hayal olduğunu belirterek, “Dövizde yaşanan 30-40 kuruşluk düşüşle sektörde hareketlenme olacağını beklemek saflık olur” dedi.

Tüm umutlarının yeni yılda ve yeni yılla gelecek 13’üncü maaşlarda olduğunu söyleyen galericiler,

“Piyasa gerçekten çok kötü durumda seyrediyor, ama yeni yıla dair umutlarımız var, 13 maaşların da ödenmesiyle bir hareketlilik yaşayacağını düşünüyoruz” dedi.

Araç satış fiyatlarını döviz krizi sonrasında en düşük seviyeye çektiklerini ifade eden galericiler, yeni yılla özel indirimler yapacaklarını söyleyerek, piyasanın durgunluğu ile mücadele etmeyi sürdüreceklerini söylediler. 

Eniz ORAKCIOĞLU – Özlem ÇİMENDAL

Dövizin dalgalı seyri ülkemizde yabancı para üstünden satış yapan oto galericileri  olumsuz etkiledi. Bir süre önce dövizde yaşanan patlama nedeniyle satışlarda kur sabitleme yönüne giden oto galericiler bu formülle de istediklerini elde edemedi. Türkiye'deki seçimlerin ardından dövizde cüzi de olsa bir düşüş yaşanmasını "Olumlu ancak yetersiz" diye nitelendiren galericiler işlerinin yeniden rayına oturabilmesi için dövizin düşmeye devam etmesi gerekliliğine işaret etti. Oto galericiler, sektörün şu an içinde bulunduğu durumu Yeni Bakış'a değerlendirdi.

Galericiler ne dedi?

Enver Soycan: Henüz hareketlenme yok

“Dövizin düşmesi şimdilik yeni bir durum. Vatandaş ilerisini de görebilmek adına beklemededir ve bu yüzdende henüz otomobil piyasasında herhangi bir hareketlenme yok. Piyasanın tamamen ölü olmadığını söyleyebilirim, ama satışlarda beklendiği gibi değil, 5 aylık dönemde dövizin tavan yapması galerileri oldukça etkiledi. Yeni yıla doğru 13’üncü maaşların da ödenmesiyle satışlarda bir artış bekliyoruz.”

Mustafa Üstüner: Satış için dövizde düşüş stabil olmalı

“Dışardan dövizin düştüğünü duyanlar işlerin hareketleneceğini düşünür ama maalesef gerçek öyle değildir. Dövizin düşüşü stabil olarak kalmazsa insanlar maalesef  alışveriş yapmıyor. Kısacası araba ihtiyacı olan veya araba almak isteyen vatandaş döviz düşmeye başladığı anda daha da düşeceğini düşünüp beklemeye geçiyor. Aynı şekilde döviz yükselmeye başladığında da ne zaman yükseliş duracak diye beklemeye geçiliyor. Bu yüzden biz galericiler hem dövizde düşüş yaşanması, hem de o düşüşün bir yerde en azından birkaç hafta kalması neticesinde satış yapabiliriz. Geçmiş yıllara göre ya da bir önceki yıla göre satışların gerilediğini söylemek mümkün. Yeni yılda her zaman bir ümit vardır, zaten dövizdeki artış sebebi ile ilgili olarak gerekli indirimler ve kur sabitlemeler de sektör tarafından yapılmıştı ve bu indirimler devam ediyor.”

İsmet Öztürk: 30-40 kuruşluk düşüşle hareketlilik zor

“Dövizde Türkiye seçimlerinden sonra yaşanan düşüş sektöre ve satışlara bir hareketlilik getirmedi. Ülkede yaşanan ekonomik kriz, insanların alım gücünün düşmesi, dövizin tavan yapması birçok sektörü vurduğu gibi otomobil sektörünü de etkiledi. Dövizde yaşanan 30-40 kuruşluk düşüşle de zaten sektörde bir hareketlenme olacağını sanmıyorum. Piyasa gerçekten çok kötü durumda seyrediyor, ama yeni yıla dair umutlarımız var, 13 maaşların da ödenmesiyle bir hareketlilik yaşayacağımızı düşünmekteyim.”

İnsel Üstüner: Eski satışları yakalamak mümkün değil

“Satışlarımız çok da kötü olmamakla birlikte dövizin düşmesi çok küçük de olsa bir hareketlenme getirdi ama geçmiş yıllardaki satış ve talebi tekrardan geri getirmedi, getireceğini de sanmıyorum. 5-6 ay önce dövizin tavan yapmasıyla darbe yiyen piyasa şimdi dövizdeki az miktarda yaşanan düşüşle yeniden eski seyrini kazanamadı. Geçmişe bakıldığında son 10 yılda döviz artışı yüzde 2 ve 3’lerde seyrederken bir anda yüzde 50’lere kadar çıktı. Yeni yıldan beklenti her zamanki gibi yüksek, hep beraber ne olup biteceğini göreceğiz. Dövizin tavan yapmasıyla zaten araba fiyatlarımızı çekebildiğimiz kadar aşağıya çektik ve yeni yılda da bu fiyatlarla araçlarımızı müşterilerimize sunacağız. Yeni yıla özel kampanyalarımız olacaktır lastik, seyrüsefer, sigorta gibi şeylerde de güzel kampanyalarımız olacak.”

Oktay Özbeycan: 3-5 kuruş düşüşle satışlar artmaz

“Geçtiğimiz aylarda dövizde beklenmedik bir şekilde yaşanan patlama sektöre büyük darbe vururken, şimdi düşüş yönünde yaşanan hareketlenme bu darbenin izlerini az da olsa silmeye yetmiyor. Dövizin 3-5 kuruş düşmesi ile insanları araba almıyor ve şu anda vatandaş dövizin ciddi anlamda düşmesi için bekliyor. Yeni yıl adına biraz ümit taşıyoruz ama dövizin biraz daha düşmesi veyahut bir yerde sabit bir süre durması gerekiyor. Dövizin bir aşağı bir yukarı çıkması da insanları korkutuyor ve araba satışlarını etkiliyor. Döviz 2-3 gün düşüşe geçince biz de insanları görür gibi olduk ama döviz yeniden yükselince insanlar tekrar kayboldu. Bunun yanında ülkede gerektiğinden çok galerici var hatta bununla ilgili hükümetleri de uyararak artık galeri açma izni vermemeleri gerektiğini de söyledik, ama dinletemedik. Dolayısıyla işler açılsa dahi herkesin satacağı ayda 1 ya da 2 arabadır, kısacası artık galericilik gelecek vadeden bir iş değildir.”

Erkan Ballıkaya: Belirsizlik de satışları etkiliyor

“Dövizde yaşanan düşüş şu an için satışlara etki etmedi. Bana göre sektörü ve satışları etkileyen tek faktör döviz değil, görüşme sürecindeki belirsizlik de en önemli etkenlerden biridir. Bir diğer etken de ülkede yaşanan ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesidir. Yeni yıldan ümitliyiz ama tam olarak ne olacağını kestiremiyorum.”

Kaynak: Yeni Bakış