TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, UBP Milletvekili H. Ersan Saner ve DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, Meclis Mavi Salon’da basın toplantısı düzenleyerek, yasa önerisi hakkında bilgi verdiler. Toplantıya, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da katıldı.

Yasa önerisi, uyuşturucu bağımlıları ve kullanıcılarını satıcılardan ayırarak, yakalananların cezalarının ertelenmesini, 1 ile 3 yıllık tedavi ve rehabiliteden geçmelerini içeriyor.

ÇAKICI: “UYUŞTURUCU SATICILARIYLA KULLANICILARI AYIRIYORUZ”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, her partiden bir milletvekili olarak önemli bir yasayı 4 imza ile sunmakta olduklarını belirtti.

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun da talebi ve  Uyuşturucu Çalıştayı sonuçlarını da dikkate alarak bir insanlık suçunu önlemek için çalışma yaptıklarını  kaydeden Çakıcı, uyuşturucudan tutuklanan kişilerin bağımlı da olsa, satıcı da olsa hapse girdiğine dikkat çekti.

Cezaevinde uyuşturucu suçu işlemiş yaklaşık 300 kişinin yarıya yakınının bağımlı ve kullanıcı olduğunu ifade eden Çakıcı, yakalanan bağımlı ve kullanıcıların rehabilite edilmeden satıcıların da bulunduğu cezaevine girdiğini, daha ağır bağımlı olarak ve uyuşturucu satıcılarıyla da tanışarak dışarı çıktığını söyledi.

“Cezaevinde de uyuşturucu var” diyen Çakıcı, dünyada Türkiye de dahil hiçbir ülkenin artık bağımlılar ve kullanıcıları cezaevine atmadığını ifade etti.

Yasa önerisinin Meclis’te komitede milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve baroların da katkısı ile geliştirileceğini kaydeden Çakıcı, şöyle devam etti:

“Şöyle bir mekanizma getiriliyor: Bir kişi uyuşturucu suçu ile mahkeme önüne çıkarıldığı zaman eğer satıcı ve ithal eden değil de kullanıcı ve bağımlıysa, tedavi mekanizması içerisine girecek. En az 15 günde bir psikolog ve psikiyatrist denetimine girecek. Yatılı olması gerekirse hastaneden yararlanacak. Sosyal Hizmet Uzmanı haftada bir evini ve iş hayatının sosyal sınamasını gerçekleştirecek. Narkotikte ispatı vücut  yapacak. Haftada iki saat eğitim alacak. Kurul olacak ve bu kurul bağımlı ve kullanıcının hapis cezasını 1 yıl ile 3 yıl arasında erteleyerek kişinin bu mekanizmaya girmesini sağlayacak. Hapis yerine rehabilite edilecek. Eğer kişi bu denetim ve serbestlik mekanizması içerisinde bir daha yakalanırsa bu defa ertelenmiş, hem de yeni suçundan yargılanacak.”

Mehmet Çakıcı, uyuşturucunun ülkede giderek artmakta olduğuna dikkat çekerek, gençlerin uyuşturucu suçundan yakalanıp toplumda sergilenip büyük suçlu olarak gösterilmekte olduğunu, satıcı ile kullanıcın ayrılması gerektiğini söyledi.

Çakıcı, yasa önerisinin geçmesinin ardından cezaevinde olan ve davası sürenlerin de yasadan yararlanabileceğini söyledi.

Çakıcı, soru üzerine, yasa önerisinin satıcıları kapsamadığını, bağımlılığın bir hastalık olduğunu ve irade dışında yapıldığını, satıcılıkta iradenin söz konusu olduğunu söyledi.

Çakıcı, temel farkın bu olduğunu belirterek, “Biz satıcılarla kullanıcıları ayırıyoruz” dedi.

SANER: “YASA ÖNERİSİ DEVLETİN FAYDASINA”

UBP Milletvekili Ersan Saner de, toplumda ciddi bir sorun olan, uyuşturucudan sıkıntı çeken vatandaşları rahatlatmak için 4 partiden birer kişi olarak partisel kaygıları bir yana bırakıp gurur verici bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Ülkede uyuşturucu satıcısı ile kullanıcı arasında denge olmadığını belirten Saner, kullanıcı ile satıcının cezaevinde bir araya gelmesinin gençlerin topluma kazandırılmasını zorlaştırdığını söyledi.

Devletin uyarma görevi olması gerektiğini ifade eden Saner, “Basit bir uyuşturucu suçundan yakalanan gençlerin uyuşturucu baronu gibi yargılanıp mahkum edilmesi kabul edilemez” dedi.

Süreç içerisinde sivil toplum ve mahkemelerden de alınacak görüşler ile yasa önerisinin şekillendirileceğini kaydeden Saner, yasa önerisinin toplumun faydasına olacağını vurguladı.

Saner, yasa önerisi ile toplumdaki bir açığın kapatılarak çağdaş bir yasaya sahip olunacağını söyledi.

ATAOĞLU: “SİCİL AFFI DA GEREKLİ”

DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu ise, yasa önerisinin komitede ciddi olarak irdeleneceğini, vatandaşların beklentileri dikkate alınarak yasa haline getirileceğini söyledi.

Uyuşturucu kullanıcılarının hapse girmesinin ardından bunun siciline işlenmekte olduğunu da belirten Ataoğlu, cezaevinden çıkan genç okulunu bitirip askerliğini yaptıktan sonra sicili nedeniyle devlet dairesine giremediğini, sicil affı gelmesi gerektiğini kaydetti.

Komitede sicil affı konusunun da görüşüleceğini vurgulayan Ataoğlu, bu konunun önemli olduğunu belirtti.

ERHÜRMAN: “DEVLET POLİTİKASINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞANACAK”

CTP-BG Genel Sekreteri, Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın uyuşturucu konusunda önemli araştırmalar yapan kişilerden biri olduğuna dikkat çekerek, onun öncülüğünde çalışma yapmanın önemli olduğunu ve topluma olumlu mesaj verildiğini söyledi.

KKTC’deki uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Erhürman, “Böyle bir durumda devletin alabileceği iki tür önlem veya gösterebileceği iki tür tepki var. Birinci tepki hukukçuların geri kalmış devlet tepkisi olarak nitelediği, ‘kullananı alırım içeriye tıkarım cezalandırırım, bir takım şeyleri yapmaktan men ederim böylece toplumu bunları kullanmaktan caydırırım’. Bu korkutma ve cezalandırma aracılığıyla caydırma her türlü suçta sonuç veren bir yaptırım türü değil. Hemen hemen hiçbir suçta tam sonuç vermez çünkü biraz daha suçun kökenine inmek gerekir. İkinci tepki şekli de meselenin kökenine inip onu cezalandırmaya gitmeden halletmenin yollarını bulmaktır. Bu taslak öneri de bunu getiriyor. Fikri beylke benim bulunduğum komiteye gelecek ve diğer arkadaşlar da çalışmaya katılacak. Bu taslakla devlete ait yeni bir yaklaşımı ortaya koymaya çalışıyoruz. Uyuşturucu kullanan ve bağımlılara diyoruz ki ‘sizin aslında tedavi olmanız ve bu sorundan kurtulmanız mümkün siz isterseniz biz size cazalandırma dışında bir başka şans sunuyoruz. Büyük ihtimalle uyuşturucu kullanımından da kurtulacaksınız ama siz bunu tercih etmezseniz cezaevinde ceza çekeceksiniz.’ “

Bu olanağın sunulmasının nedeninin birçok ülkede olduğu gibi, 1-2 gram uyuşturucu kullanımından cezaevine düşen bir kişinin çıktıktan sonra bu işin üstadı olma riski ile karşı karşıya kaldığını belirten Erhürman, cevaezlerinde uyuşturucu çeteleriyle karşı karşıya kalındığını, “son derece deneyimli uyuşturucu kullanıcısı” olarak çıktığını söyledi.

Yasa önerisinin kabulü halinde devlet politikasında önemli bir dönüşüm yaşanacağını kaydeden Erhürman, önerinin psikiyatrik kontrolden geçip sicil temizlemenin eklenmesi ile tamam olacağını ifade etti.

KARAOKÇU: “ÖZLEDİĞİM BİR YASA”

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da toplantıda söz alarak, “Denetimli serbestlik yasa önerisi beklediğim, özlediğim bir öneri. Toplumumuz ve çocuklarımız adına teşekkür ederim” dedi.

Uyuşturucu konusunda acımasız bir çark bulunduğunu kaydeden Karaokçu, uyuşturucu bağımlılarına ceza verilerek toplumun dışına atılmakta olduğunu, tüm milletvekillerinin destek vererek yasa önerisini yasalaştırmaları gerektiğini söyledi.

Sicil affı konusunun da önemli olduğunu vurgulayan Karaokçu, cezaevinden çıkan bir uyuşturucu kullanıcısının devlete değil özele bile giremediğini kaydetti.

Karaokçu, “Sicil Yasası da bu öneri ile geçerse iyi olur” dedi.