Devrim Demir

Başkent Lefkoşa’da kamu ihaleleri veya belediye işleri nedeniyle kazılan yollara henüz müdahale edipte kapatan yok. Asfalt dolgu yapılmaması, şehrin birçok yerinde trafiği çekilmez hale getirirken trafikte sürücüler isyan noktasına geldi. 

Trafiğin sıkça kullanıldığı alanlarda oluşan çukurlar, trafiğin yavaş akmasına neden olduğu gibi, çukura hızlı girmemek isteyen sürücülerin ani yavaşlaması nedeniyle küçük kazalar da meydana geliyor.

YDÜ Bulvarı, Küçük Kaymaklı Terminal Çemberi, Hamitköy Anıt Tepe Kavşağı ve Altınbaş Işıkları Kavşağı bölgesinde belirgin olan çukurlar, aylardır asfaltlanmayı bekliyor.

Kazılan çukurların aylardır kapatılmaması ve birçok yere gece aydınlatma konulmaması sürücüleri tedirgin ediyor. 

Özellikle Dikmen-Lefkoşa arasındaki yol, su borularının montajı amacıyla, kazılan derin çukurlar sürücüler için kaza tehlikelerini de arttırıyor. Yetkililer yol kenarlarına açılan çukurlar için ise gerekli uyarıcı levhalar ve aydınlatma için tedbir almadı.  

Trafikte sürücüler kazayla burun buruna

Kazılan yolların aylardır kapatılmaması ve tehlikeli çukurların hiçbir önlem alınmadan açık bırakılması trafikte sürücülere zor anlar yaşatıyor. Sabah ve akşam iş çıkışlarında yoğunlaşan trafikte sürücülerin çukurlara düşmemesi için yapılan ani frenler ise birçok kez zincirleme kazaya neden oluyor.

Hasan Nihat Erduran: Kazılan yollar derhal kapatılmalı

Havadis’e konuşan Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, anayollarda ve Lefkoşa’da yapılan kazılarla ilgili Su Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’nin büyük ihmali olduğunu öne sürdü.
“Aylar önce başlatılan kazı çalışmaları bittiğine göre, asfaltlama yapılıp kazılan çukurlar kapatılabilir. Kazılan çukurlarla ilgili vatandaşın mağduriyetini defalarca ilgili dairelere aktardım. Kış gelmeden bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor” dedi.  

Hoşses: Sabır gösterilmesi gerekmektedir

Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Salim Hoşses, KKTC’de yapılan barış görüşmelerinin ardından Su Temin Projesi’nin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, adanın bir ucundan diğer ucuna 475 metre kilometrelik bir hat döşendiğini anlattı.

“KKTC’de ilk kez gerçekleştirilen bu projede teknik kurallar ve ayrıntılar var. Döşenen borular önce deneniyor ve usulüne göre kapatılıyor. Döşenen boruların henüz denenmesi gerçekleştirilmedi ve bu iş bir süreçtir. 35 senelik bir daire personeliyim ve yapılan kazı projelerinde uzun süreli bir çalışma yapılmaktadır” diyen Turgay Salim Hoşses vatandaşların biraz daha sabır göstermesini istedi.

“Kasım sonu eski haline dönüştürülecek”

Yaşanan sıkıntıları en aza indirmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Hoşses, “Sabır gösterilmesi gereken bir süreçten geçmekteyiz ve çilesini hep birlikte çekiyoruz. Lefkoşa’da yaşanan bu sıkıntıların kısa bir süre içerisinde sonlanacağına inanıyorum. Kazı çalışmaları içerisinde Lefkoşa’da yaklaşık 4 kilometrelik bir çalışma kaldı ver hedefimiz Kasım ayı sonunda yine eski haline dönüştürülmesidir” dedi.

Mehmet Avcı: Halkı rahatsız ederek kazı çalışması yapılmaz

Kazı çalışmaları ile ilgili Havadis’ konuşan Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise yollarda oldukça sıkıntılı bir süreçten geçildiğini anlattı. Avcı, devletin planlama yaparken halkın can güvenliğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

“Yolları kazanlar bu yolları kapatması gerekirdi. Bu durum aylardır kamuyu da rahatsız eder ve oldukça sıkıntılı bir durumdur. Halkı rahatsız ederek yol ve kazı yapılmaz. Kazılan derin çukurlara düşen sürücüler panik yaparak, trafik kazası yapabilir. Devlet planlama yaparken halkın da can güvenliği göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Mehmet Harmancı: Vatandaşın sabrına teşekkür ederim       

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Altınbaş ışıklar kavşağında yapılan kanalizasyon çalışması için açılan derin çukurların kapatılması için belli bir sürenin geçmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Dünyanın çağdaş ülkelerinde kanalizasyon kazı çalışmalarının hemen ardından çukurlar kapatılıyor. Bizim ülkemizde hiçbir belediye bunu yapmak için yeterli bir bütçeye sahip değil. Yapılan kanalizasyon kazısı derin bir kazıdır. Hemen kapatmaya çalışırsak çökme meydana gelebilir, bu yüzden yolun oturması gerekiyor. Kış aylarında yaşanan sıkıntılar artık tekrarlanmayacak. Vatandaşın göstermiş olduğu sabrına çok teşekkür ederim. Ekim sonu Kasım başı hedefimiz var yolu eski haline döndürebilmek için.”