Ceren ERCİH 

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Gündeme dair eleştirilerde bulunan Bıçaklı, Göç ve Özerkleştirme Yasaları için birlikte eylem yaptığı insanların meclis kürsüsünde fikirlerinin değiştiğini belirtti. Ülkedeki bütçe sıkıntısına da değinen Bıçaklı, ‘bence devletin bütçe sıkıntısı yok’ dedi. Bıçaklı, bütçe sıkıntısının halk sınıfına geldiğinde var olup, hükümet, müdür ve müsteşarlara gelince kaybolduğunu belirtti ve ‘vicdana bak!’ dedi. 

“VİCDANA BAKIN!” 

Devletin bütçe sıkıntıları olduğuna inanmadığını belirten Bıçaklı, “Sizce ekonomik sıkıntısı olan bir devlet, 300 milyona yakın vergi bağışı yapar mı? Parası olmayan bir devlet yalnızca mecliste temsil edilen siyasi partilere 6 milyon yardım yapar mı? Peki, parası olmayan bir devlette o devleti yöneten hükümet her gün müdür, müsteşar atar mı?” diye sordu.Bıçaklı, bütçede halka sıra gelmediğine ise şu sözlerle dikkat çekti: “Bu ülkenin gençlerine para istediğimiz de para yok, öğretmenine, memuruna, işçisin, hayvancısına, narenciye hak ettikleri hakkı istediğimiz de para yok. Vicdana bakın!” şeklinde konuştu. 

“BU İNSANLARIN HAKLARINI KİM ARAYACAK” 
Özel sektördeki çalışma koşullarını eleştiren Arslan Bıçaklı, 10-12 saatlik çalışma koşullarına değindi ve bu kişilerin kazançlarının çalışma saatleri ile asgari ücrete bile denk düşmediğini belirtti. “Emek en yüce değerdir diyen insanlar bunları söylüyor. Emeğin bu ülkede dayak yemesine zemin hazırlıyorlar. Asgari ücretin memlekette ne kadar olacağına karar verecekleri yönünde tehditlerde başladı.” Diyen Bıçaklı, emeğin halen sömürülmeye devam ettiğinin altını çizerek, “ yazıklar olsun” dedi. “Emekten yanaysanız hadi bunu ispat edin” diyen Bıçaklı, özel sektörde örgütlenmenin olmadığını söyledi ve “Bu insanların haklarını kim arayacak?” diye sordu. 

“TOPLUMUN UMUTLARINI YOK ETTİLER” 

Ülke yönetenlerin saflarını belirlemeleri gerektiğini belirten Türk- Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “ Bu ülkeyi yönetenler ya da yönettiğini zannedenler bir yerde taraf olacaklar. Herkes tarafını seçecek. Sabahtan kiliseye, öğleden sonra da camiye gitmeyecekler! Ya her gün camiye gidecekler, ya da kiliseye gidecekler.” dedi ve “ Emekçiyi görünce emekten yana, sermayeyi görünce sermayeden yanalar” diyerek oynanan Hacivat Karagöz oyunun son bulması gerektiğini söyledi. Bıçaklı sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu anda ülkeyi yönettiğini söyleyen efendiler kimden yanadır? Dün bu yasayı çıkaranlar zannetmesin ki onlarda unutuldu.Toplumun umutlarını yok ettiler. UBP hükümetinin elinden ve yaptığı icraatlardan kurtulmak için bu toplum neler çekti…” 

“BİZE AKIL VERENLER ÇOĞALDI” 

Eylemleri birlikte yaptıkları kişilerin meclis kürsüsünde aynı tavrı sergilemediklerine dikkat çeken Bıçaklı, “Göç Yasası’nda beraber eylem yaptık, Özerkleştirme Yasası’nda beraber eylem yaptık. Özerkleştirme Yasa tasarısını meclise siz sundunuz, soruyorum şimdi ne değişti?” dedi. Bıçaklı, sözlerini şöyle tamamladı; “Meclis kürsüsünden de kahramanlık yapanlar çok, son günlerde meclis kürsüsünde bizim söz hakkımız yoktur diye, bize akıl verenler çoğaldı. Sanki bizim aklımız yok…”