Çiğdem AYDIN- Remzi SAMAR- Zorkun TAŞER

Belediye başkanlarının büyük bir çoğunluğu, “Devlet katkısı yatırıldığı takdirde 13’üncü maaşları ödeyebileceğiz. Aksi halde bunu yapamayız” dedi.

Belediyelerin, devletten beklediği yardım miktarı ise 25 milyon liraya yaklaşıyor. 

   
Belediye başkanları ne dedi?

Mahmut Özçınar (Güzelyurt Belediyesi)

“Henüz devlet katkısını almadık. Endişem,  CTP’nin küçük belediyeleri kazanması. Çünkü küçük belediyelerde çok ciddi ekonomik sıkıntılar yok.  Dolayısıyla iktidarın kurbanı olmayalım. Güzelyurt Belediyesi olarak bizim devletten alacağımız 1 milyon 622 TL’dir. Personele ödememiz gereken maaş miktarı ise toplam 1 milyon 200 Bin TL civarındadır. Eğer devlet katkısı zamanında yatırılmazsa ödemede sıkıntıya düşeriz. Şu ana kadar bir ödeme yapamadık.” 

İsmail Arter ( Mağusa Belediye Başkanı) 

“Belediyelerin bütçeleri devletten gelen katkılarla toparlanır.  Aralık ayı maaşlarını yazdık ödeme için bir aksama olmayacak.  Bilahare 1 milyon 70 Bin TL dolaylarında da 13. Maaşlar tutuyor. Devletten kaynağın zamanında geleceğini söyleyebilirim. Kaynak aktarıl aktarılmaz ödemeyi yapacağız.”

Mehmet Harmancı (Lefkoşa) 

“Henüz bir ödeme yapmadık. Ayın 31’inde normal maaşları yatıracağız. Devlet katkısını henüz alamadık. Aldığımız takdirde ödemelerimizi yapacağız. 2 milyon 650 bin TL devletten 13. Maaş için alacağımız var. Normal devlet katkısı 2 milyon 400 Bin TL’dir. Ayın 31’inde 3 milyon 500 bin TL normal maaş için ödenecek miktardır. 3 milyon 400 bin TL de 13. Maaş ödenmesi için devlet katkısı verilmesi gerekiyor”.  

Mehmet Hulusioğlu (Çatalköy) 

“Henüz herhangi bir ödeme yapamadık maalesef. Eğer devlet katkısı verilirse ödeme yapabileceğiz. Devletten alacağımız 240 bin TL’dir. 320 bin TL normal maaşları ödemek için kaynağa ihtiyacımız var. 13.maaşlarla birlikte 640 TL’ye ihtiyacımız vardır. Eğer devlet katkısı ödenmezse bizler şu anda sadece maaşları verebiliriz, 13.maaşlar ise yeni yıldan sonraya kalır.” 

Hulusi Manisoy (Alayköy)

“ Ayın 20’sinde 13. maaşları 1 milyon TL kendi gelirlerimizden ödedik. Normal maaşları henüz ödemedik. Devletten alacağımız katkı ile bu ödemeyi de yapacağız. Alacağımız 156 bin TL’dir. Maaş ödemesi için bizim ihtiyacımız olan rakam 300 Bin TL’dir. Aradaki fark SSK ve ihtiyaç sandığındandır. Eğer devlet bu katkıyı bize yapmasa da ayın sonunda biz maaşları ödeyeceğiz.” 

Ali Öncü (İnönü) 

“Henüz herhangi bir ödeme yapmadık. Devlet katkısını bekliyoruz. 120 bin TL alacağımız vardır. 90 bin TL maaş ödememiz lazım. 113 bin TL’de toplam 13. Maaşlar için paraya ihtiyacımız vardır. Devlet katkı yapmasa da biz ayın sonuna kadar ödemelerimizi personelimize yapacağız kaynağımız ayrılmıştır.” 

Mehmet Adahan (Vadili) 

“Bizler işçilerimizi ödedik memur bekliyor.  Aylık maaş için 103 bin TL’ ödeme yaptık. Devlet katkısını aldığımız zaman da 13. Maaşları ödeyeceğiz devlet katkısı 110 bin TL olarak alacağımız vardır.” 

Habil Tülücü (Paşaköy) 

“Henüz bir ödeme yapmadık. Devlet katkısını bekliyoruz. Eğer öderlerse ödeme yapacağız. 152 bin TL alacağımız var. Henüz ödeme yapılmadı. Toplam aylık maaşlar ve 13. Maaşlar için  135 bin TL’ye  ihtiyacımız var. Çekler yazıldı ama veremiyoruz. Sadece maaşları bugün ödeyeceğiz; ama 13. Maaşlar devlet ödemediği sürece sıkıntıya düşer.” 

Aziz Kaya (Lefke ) 

“Biz 13. Maaşları ayın 22’sinde ödedik. Toplam 355 bin 80 TL ödeme yaptık. Cuma günü ise normal maaşları ödeyeceğiz aylık maaş miktarı ise 335 bin TL’dir. Devlet katkısı henüz almadık, almasak da biz katkımızı ayırdık. Cuma günü ödemelerimiz yapacağız. Bizim 330 bin TL alacağımız var.”

Suphi Coşkun (Dipkarpaz)

“13 maaşları Cuma günü ödemeyi düşünüyoruz.  100 Bin lira dolaylarında olduğunu söyleyebilirim.  Cuma gününe kadar Maliye Bakanlığı’ndan yatırılacağını tahmin ediyorum. Yatırılmazsa da borçlanıp bir şekilde ödeyeceğiz.” 

Fırat Ataser (Alsancak)

“13. Maaşlar bu ayın 30’unda ödeyeceğiz. 310 Bin TL ödenmesi planlanıyor.  Maliye Bakanlığı ayın 30’unda yatıracağını söyledi.  Yatırılmazsa ertelenecek . Ödeme konusunda bir sıkıntı yok. Maddi olarak sıkıntımız yok. Dengeli gidiyoruz. İdare etmeye çalışıyoruz. Biz diğer belediyeler gibi sıkıntılı değiliz. Belediyeler bir işletmeye benzer. O nedenle dengeli bir şekilde işletmek lazım. Belediyeleri borca sokmadan işletmek gerekiyor.”  

Ahmet Sennaroğlu (Büyükkonuk)

“Maaşlar zamanında ve devlet bütçesi gelir gelmez ödenecektir. Bugün devlet katkılarının yatacağı konusunda bilgi aldık. İlk maaşlar bu hafta, 13. Maaşlar ise diğer hafta ödenecek. 13. Maaşlarla birlikte toplamda 220 bin TL civarı memurun maaşı ödenecektir.”

Hasan Öztaş (Geçitkale)

“Zamanında maaşları ödemeye çalışacağız. Hem normal maaşlar, hem 13. maaşı elimizden geldiğince erken ödemeye çalışacağız. Toplamda 200 bin TL civarında  olan tutar, 13. Maaş ve normal maaşlar  olarak çalışana ödenecek.”

Hayri Orçan (Tatlısu)

“Maaşların ödenmesi için şu anda devlet katkısını bekliyoruz.  Çalışanlarımızın maaşlarını bu hafta ödemeye çalışacağız. Hafta sonundan önce 13. Maaşları, önümüzdeki hafta ise 13. Maaşları ödeyeceğiz.  Toplamda ödeyeceğimiz miktar ise 150 Bin TL civarı.”

Osman Işısal (Değirmenlik)

“Zamanında ödemeye çalışacağız. Devlet katkısı verildiği anda tüm personelin maaşları ödenecek. Toplam  ödenecek olan para, 13. Maaşlarla birlikte 1 milyon 400 bin TL civarında.”

Nidai Güngördü (Girne)

“Belediyemizde 13. aaşlar ödendi. Bütün düzenlemeleri yapıp  ödedik. Maaşlar 1-2 gün içinde ödenecek. 970 bin TL, ödenecek olan normal maaşların tutarıdır. 13. Maaşlar ile birlikte yaklaşık iki milyon TL ödenmiş olacak.”

Yüksel Çelebi (Dikmen)

“Dikmen Belediyesi’nin bugüne kadar hiç geç maaş ödeme sorunu olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Bütün işçilerimiz 13 maaş ve maaşlarını günü geldiğinde bir tamam alacaktır. Toplam ödenecek olan miktar ise 900 bin TL civarında.”