“YAŞANANLAR ŞIK OLMADI”: KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, atamada yasal olarak bir usulsüzlük olmadığını ancak sonucun da “şık olmadığını” vurguladı.  Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise Halil İbrahim Doğan’ın bu göreve atanmasını yanlış bulduğunu belirterek, “Etik değil” dedi

“TORPİLİN GÖSTERGESİ”: KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, eğitime ve kültüre yön verecek olan bir atama anlayışından çıkılıp “torpille ve adamına göre atamalar”ın yapıldığını ifade etti. Gökçebel, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanan fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Doğan’ın suçlu veya suçsuz oluşunun değil devletin ciddiyetsizliğinin tartışılmasını istedi

Nadire BAHADİ
Mazbata borcu nedeni ile Merkezi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu sırada üçlü kararname ile Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanan fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Doğan ile ilgili atama kararı Kamu-Sen, KTAMS ve KTOEÖS’ün tepkisine yol açtı. Sendika başkanları atamanın yasalara aykırı olmasa da etik olmadığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Doğan’ın cezaevinde oluşunu Havadis’ten öğrenmesine de tepki gösteren sendika başkanları Doğan’ın suçlu ve ya suçsuz oluşunun değil araştırılmadan yapılan atamaların tartışılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaptan: Kamu reformunun önemi bir kez daha gündeme geldi

Mazbata borcu nedeni ile bir haftalığına cezaevine gönderilen fen bilimleri öğretmeni Halil İbrahim Doğan’ın kamu görevlileri yasasına göre KT Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanmasında bir usulsüzlük olmadığını belirten Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Ahmet Kaptan, atamalarda etik olarak kişinin görevi ve ne göreve getirileceği, görevi laiki ile yapıp yapamayacağının araştırılması gerektiğini söyledi. Üçlü kararname sisteme ile yapılan atamalarda dün de bugün de aynı sıkıntıların toplum önünde yaşandığını ifade eden Kaptan, “Çok ağır hareket eden kamu reformunun önemi bir kez daha gündeme geldi. Atamalar sınavlarla olsaydı bu tür sorunlar olmayacaktı” şeklinde konuştu. Kaptan, yaşananların şık olmadığını söyledi.

Özkardaş: Atamayı desteklemiyorum

Cezaevinde olan fen bilimi öğretmeni Halil İbrahim Doğan’ın K.T. Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanmasını desteklemediğini ifade eden KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, “Bir kamu görevlisinin bu duruma düşürülmesi ise tamamen devletin ayıbıdır” şeklinde konuştu. Ülkemizde özel sektör ve kamu görevlilerinin mazbata borcu nedeni ile polisten köşe bucak kaçtığını söyleyen Özkardaş, mazbata konusunun kanayan bir yara halini aldığını ancak bunun sorumlusunun devlet olduğunu belirtti. Doğan’ın Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanmasının etik olmadığını ve yanlış bulduğunun altını çizen Özkardaş, şu şekilde konuştu: “Beni esasen inciten, bu ülkede yılda 5 milyon vergi kaçırılıyor. Batık bankalardan para kaçıranlardan kimse söz etmiyor. CTP, UBP, DP seçim dönemlerinde vaat ettikleri gibi yolsuzluklarla mücadele etmiyor. Her yıl TC’den dilenen para, 280 milyon dolar civarındayken, bu ülkede kaçırılan vergi miktarı ise 500 milyon dolar. Neden bu hırsızlar konuşulmuyor? Deveyi hörgücü ile kaçıranlar konuşulmuyor, üstelik devlet sürekli vergi affı çıkararak mükafat veriyor. Doğan’ın müdürlük atanmasını yanlış buluyorum ama ülkede bundan daha önemli sorunlar olduğunu da düşünüyorum.”

Gökçebel: Haberim yoktu demek daha büyük bir suçtur

Üçlü kararname ile yapılan atamalardaki ve yanlış politikalar ile okullarda yaşanan kaosu defalarca vurguladıklarını ifade eden Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, eğitime ve kültüre yön verecek olan bir atama anlayışından çıkılıp torpille ve adamına göre atamaların yapıldığını ifade etti. Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Doğan’ın suçlu veya suçsuz oluşunun tartışılması yerine devletin ciddi bir yönetim kaygısı olmayan anlayış içerisinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. “Böyle bir dönemde yönetim için yapılacak atamalarda dahil kılı kırk yarmak gerekir” diyen Gökçebel, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ı işaret ederek “haberim yoktu” demenin daha büyük bir suç olduğunu belirtti.