Pelin Yükselay

Başkent Lefkoşa’ya Taşkent Köyü’nde sıcakların arttığı şu sıralar su sorunu gündemde. Ancak bu sorun, su yokluğundan değil, var olan suyun boşa akmasından kaynaklanıyor.  Köyde hayvancı olarak yaşamını idame ettiren Latif Zeki, Taşkent çobanlarının ilerleyen zamanlarda bu suyu bulamayacağını belirterek, suyun bir yerde biriktirileceği yere, boşuna akıp gittiğini belirtti. Uzun yıllar boyunca su sıkıntısı çektiklerini anlatan Zeki, günümüzde boşa akıp giden suyu gördükçe yüreğinin yandığını ifade ederek, “Yazıktır, günahtır bu akan suya” dedi.

Suyun hayvancıya geri iade edilmesi gerektiğini belirten Zeki, yetkililere de çağrı da bulunarak, suyun bir yerde tutulmasını ve depo yapılmasını talep etti.

Yediyıldız: Kimse bizle ilgilenmiyor

Hasan Yediyıldız isimli bir başka hayvancı da yetkililerden istediklerinin suyun bir yerde toplatılıp, hayvancının yararına kullanılması olduğunu belirterek, kendilerinin bugün hayvanları için su bulamadığını dile getirdi. Suyun yıllardan beridir depolandığının altını çizen Yediyıldız, suyun bugün boşa aktığını herkesin bildiğini ancak kimsenin bu durumla ilgilenmediğini belirtti. Yediyıldız, belediye başkanından suyun aktığı yere bir depo yapılamasını istediklerini ancak bu isteklerinin de cevapsız kaldığını dile getirdi.

Özman: Yetkililer duruma bir çare bulsun

Hayvancı Özdil Özman da suyun boş yere aktığına vurgu yaparak, her gün bir ton suya ihtiyaçları olduğunu hatırlattı. 

Özman, ihtiyaçları olan suyu bulamadıkları şu günlerde, suyun boşa akmasının kendilerini hem zor duruma soktuğunu hem de fazlasıyla üzdüğünü belirtti. 

Hayvanları için içme suyu kullandıklarını dile getiren Özman, yetkililerin duruma çözüm bulmasını istediklerini belirtti.

Kafadar: Köyde, lağım sorunu da mevcut!

Köyde su sorunu yanı sıra bir de lağım sorunu mevcut. Köyde bahçesi bulunan Suat Kafadar, yaşadıkları sorunu şu şekilde anlattı, “Bulunduğumuz yerin yukarı tarafında beş ev mevcut. Bu beş evin lağım suları için borular döşendi ancak bu borular bulunduğumuz bölgeye getirildi ve kapakları kapatılmadan bırakıldı. Bu en çok da insan sağlığı için büyük tehlike arz ediyor. Bunun yanında lağım suları, boş arazilere akıyor. Geceleyin bahçemizde, balkonumuzda rahat rahat oturamıyoruz. Sivri sinekler ve kötü koku, bizleri mahvediyor. Yetkililerden bu sorunlarımıza bir çare bulmalarını istiyoruz.”