Girne’de kurduğu üniversite için “Kyrenia” ismini kullanması yasaklanan Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ), mahkeme kararlarını hiçe sayarak “Girne” ismini kullanamaya başlaması üzerine açılan davada Yüksek İdare Mahkemesi, YDÜ’yü “Girne/Kyrenia” ismini kullanmaktan men ederken, YDÜ’nün Girne/Kyrenia isminin şirket ismi olarak kullanması da ara emriyle yasaklandı.

YDÜ’nün, “Kyrenia” ismini kullanmasının yasaklanmasının ardından mahkeme kararlarını hiçe sayarak, “Girne” ismini kullanmaya başlaması üzerine yargıya başvuran Girne Amerikan Üniversitesi haklı mücadelesine bir destek daha buldu. YDÜ’nün şirket ismi olarak “Girne” ismini kullanmaması yönünde ara emri alındı.

“Şirketin adını değiştirdiler”

Mahkeme dün, bir diğer davada ara emriyle “Univercity of Kyrenia LTD” isminin kullanılmaması yönünde karar aldı. Girne Amerikan Üniversitesi’nin avukatı Oktay Çınar konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Yakın Doğu Üniversitesi’nin, Girne’de “Univercity of Kyrenia LTD” adında bir şirket kurduğunu, GAÜ tarafından açılan dava sonucunda ise mahkemenin, “üniversite” kelimesinin ayırt edici bir yanı olmadığını, “Girne” isminin de coğrafi bir isim olduğunu belirterek, kullanılmaması yönünde karar aldığına dikkat çekti. Bu ismin kullanılmasını öngören idari kararın iptal edildiğini söyleyen Çınar, bunun üzerine YDÜ’nün “Kıbrıs Girne Üniversitesi LTD” adı altında bir şirket kurduğunu belirtti. 

“Coğrafi isim kullanılamaz dedi…”

Bunun üzerine tekrar dava ve ara emri dosyaladıklarını vurgulayan Çınar şöyle konuştu: 

“Mahkeme ‘Girne’ ismini coğrafi bulurken, bu kez de ‘Kıbrıs Girne Üniversitesi’ adını kullanmaya başladılar. Bir coğrafi isim yerine iki coğrafi isim mahkeme kararlarına hiç uymuyordu. Mahkemenin gerekçeleri dikkate alınmadı. Bunun üzerine biz yeniden dava açtık. Dün bu davanın ara emri duruşması vardı. Mahkeme bu ismin kullanılmasını da engelledi. Tek taraflı yaptığımız bir müracaattı.” 

“Geçen haftaki başka bir dava…”

Geçen hafta sonuçlanan davanın farklı içeriği olduğunu anımsatan Oktay Çınar, geçen haftaki ara emri sonucunun okul ismini, dünkünün ise şirket ismini kapsadığını, geçen haftakinin sonucunda okulda “Girne” isminin kullanılmasının Yüksek İdare Mahkemesi tarafından men edildiğini, dün çıkan ara emrinin ise nihai karar olmadığını, ara emri prensipleri içinde hareket edildiğini sözlerine ekledi.