ÇÖZÜM VURGUSU

Kıbrıs Türk halkının çözüme olan ihtiyacına vurgu yapan Mustafa Yektaoğlu, çözüm istencinin önemine dikkat çekti ve ülkenin içinde bulunduğu durumu eleştirdi. Yektaoğlu “Kuzey Kıbrıs’ta şuanda açık hava hapishanesinde yaşıyoruz” yorumunu yaptı ve Yektaoğlu halkın büyük çoğunluğunun çözüm istediğini, bunun dünya ile bütünleşmek anlamına geleceğini kaydetti.

PROVOKASYONLARA DİKKAT ÇEKTİ

Son günlerde gündeme gelen ırkçı yaklaşımları da eleştiren Yektaoğlu, “bavullarınızı hazırlayın” şeklindeki iddiaları da sert dille eleştirdi ve “Bunlar hep provokasyondur, çok kötü ve ırkçı yaklaşımlardır” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda CTP-BG’nin verdiği desteği de dayanışma şeklinde tanımlayan Yektaoğlu, “Müzakere masasında artık bir sonuç alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Rana Sarro ÖZADALI

Deneyimli siyasetçilerden, Meclis Eski Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, ülke siyasetini, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini, ülkenin iç siyasetini ve Kıbrıs’ta bir çözüme duyulan ihtiyacı Detay Gazetesi’ne değerlendirdi.

“İLK DEFA BÖYLE DEMOKRATİK BİR SEÇİM GEÇİRDİK”

Meclis Eski Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, seçim süreci ile ilgili olarak, “ilk defa böyle sakin bir seçim geçirdik. Geçmişte, seçim sırasında, toplum içerisinde bir takım gereksiz tartışmalar, kavgalar, bazı olaylar da oluyordu. İlk defa böyle demokratik bir seçim geçirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

“POLİTİKAYA TOPLUMUN GÜVENİ AZALDI”

KKTC’de 19 Nisan’da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimine katılımın epeyce düşük olmasından ise üzüntü duyduğunu belirten Mustafa Yektaoğlu, bunun nedenini ise, toplumun önünü çok fazla görememesi ve politikaya olan güvenin düşmesine bağladı.

Bilindiği gibi, KKTC’de 19 Nisan’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda seçmenin sadece yüzde 62.35 oy kullanırken, oy kullanmayanların oranı yüzde 37.65 oldu.

“TOPLUMDA BENMERKEZCİLİK ÖNE ÇIKTI”

Toplumda, bilhassa da politikada ‘benmerkezcilik’ ve bireyciliğin öne çıktığını söyleyen Yektaoğlu, “bireyciliği, bencillik kaplamış durumda, tabi bu söylediğim genel değildir. Dolayısıyla toplumun içerisinde bireyciliğin artması, hem politik, hem sosyal yozlaşmalara sebep oluyor ve benmerkezcilik ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“BUNLAR IRKÇI YAKLAŞIMLARDIR”

Deneyimli siyasetçi Mustafa Yektaoğlu, UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, “Bu seçimde adeta “Rum Milliyetçiliği”ne dönüşen duruşa dikkat. Türkiye kökenlilere bavullarınızı hazırlayın” diyenler var” şeklindeki sosyal medyadaki söylemi konusunda da ise şunları söyledi:

“Bunlar hep provokasyondur. Bu gibi açılımlar, belirli merkezlerden çıkan maksatlı çıkışlardır ve provokasyonlardır. Kıbrıs’ta artık böyle politikalar tutulmaz ve pek de rağbet görmez. Ancak bazı radikal kesimler tarafından görebilir, ki bunların modası geçti. Bir şarkı vardı ya, ‘geç bunları’, hikâye oldu bunlar artık. Çok kötü ve ırkçı yaklaşımlardır. Bunların hiçbir zaman toplum tarafından da rağbet görmeyeceğine inanıyorum” dedi.

“SOLDAKİ DAYANIŞMA DOĞRU BİR DAYANIŞMADIR”

Yektaoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna yönelik, sol dayanışması konusunda ise, “Soldaki dayanışma bence doğru bir dayanışmadır, çünkü solun önünde bir de halkın amacı vardır. O da tüm dünya ile Kıbrıs Türk halkının sosyal, ekonomik, siyasal bakımdan bütünleşmesidir. Dünyada artık Birleşmiş Milletlerde bir yerimiz olmasıdır. Bu yüzden barışı istiyoruz, barış derken de tabii müzakere masasından bahsediyorum. Müzakere masasında artık bir sonuç alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

“DÜNYA ÇATIŞMALARLA BİR YERE VARAMAYACAĞINI ANLADI”

Meclis Eski Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, dünyada barış için çabalar olduğunu işaret etti ve Kıbrıs’ta da çözümün önemini şöyle anlattı:

“Amerika ile İran nükleer konusunda anlaşmış durumda. Amerika, şuanda Küba ile anlaşmış durumda ki bu dünyanın en eski politik sorunlarından biriydi. Bu arada dünyanın birçok yerinde gerek Filistin gerek bir takım ülkelerde barış için çabalar var. Dünya böyle çatışmalar ile bir yere varamayacağını anladı. Daha beter ekonomik düzenler, sosyal düzenler bozuluyor. Gereksiz çok fazla kan akıyor. Bu arada Kırım ve Ukrayna meselesinde de, uygar dünya, Rusya Federasyonu’na karşı çeşitli tavırlar oldu. Bunlar hepsi gösteriyor ki, şiddet yolu ile değil anlaşma yolu ile müzakereler sürmeli ve sorunlara çare bulunmalıdır. Çünkü ne kadar şiddet gösterilirse gösterilsin, bir gün gelip o müzakere masası etrafında buluşmaları olacaktır. Çözüm yeri silahlar, çözüm yeri şiddet değildir, çözüm müzakere masasında olan, demokratik şartlar içerisinde olması gereken bir durumdur” diye konuştu.

“AÇIK HAVA HAPİSHANESİNDE YAŞIYORUZ”

Kıbrıs Türk halkının çözüm istediğine dikkati çeken Yektaoğlu, “çözüm istememekle, çözüme karşı umutların yitirilmesi başkadır” diyerek, statükonun devamını isteyen çok az bir kesim olduğunu, bunların da kendi çıkarlarını düşünmelerinden kaynaklandığını anlattı. “Kuzey Kıbrıs’ta şuanda açık hava hapishanesinde yaşıyoruz” diyen Yektaoğlu, “ışığı gördüğü zaman elbette ki bu halk çözümü istiyor, dünya ile bütünleşmek istiyor. Halkımızın büyük bir çoğunluğu çözüm istiyor” dedi.

“KIBRIS TÜRK HALKI İÇİN ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ…”

Kıbrıs Türk halkının 40-50 senedir çeşitli ambargolar altında olduğuna işaret eden Yektaoğlu, “dünya ile ekonomik, siyasal ve spor alanında bütünleşmiş durumda değildir. Ne yazık ki Rum tarafı da, ‘Kıbrıs adası benimdir. Siyasi olarak söz hakkı benimdir’ diyerek, yoluna devam ediyor. Ve bir türlü müzakere masasında da bir anlaşma sağlanamıyor. Ama bu ilelebet böyle devam edecek demek değildir. Elbette ki, Kıbrıs Türk halkı, eşit şartlar altında birleşebilmelidir. Turizmi kolayca yapabilmelidir” diye konuştu.

“TÜM OLANAKLARI RUM TARAFI KULLANIYOR”

Kıbrıs üzerinden 1200 uçak geçtiğini, bunların hepsinin parasını Rum tarafının aldığı, Kıbrıs’ın denizlerinden geçen gemilerin kirasını, Rum tarafının aldığına dikkati çeken Yektaoğlu, tanınmış devlet olmanın tüm olanaklarını, tüm rantını Rum tarafının kullandığını vurguladı. Kıbrıs içerisinde yaşayan iki halktan biri olarak tüm hakları, siyasi, demokratik hakların sağlanması ve Kıbrıs’ın Kuzeyi’nin dünya ile bütünleşmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta çözümün siya

si eşitlikle mümkün olabileceğini, siyasi eşitliğin, Kıbrıs Türk tarafının olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Yektaoğlu, “benim öngördüğüm çözüm, mutlak surette, Birleşmiş Milletler Parametrelerinde, 11 Şubat’ta imzalanan ortak metin çerçevesinde müzakere masasında haklarımızı almamız gerekiyor” diye konuştu.