Raif DOĞRU

Kuzey Kıbrıs’ta satışların azlığından ve iflas korkusundan söz edilirken, diğer yandan birçok ithal ürünün fiyatı ‘dövizdeki yükseliş’ iddiasıyla sürekli artıyor.

Güney Kıbrıs ise, alış-verişleri canlandırmak ve kuzeyden daha çok müşteri çekebilmek amacıyla fiyatlarda inanılmaz indirimler uyguluyor.

Diyalog ekibinin dün bizzat Lefkoşa’nın Rum kesimindeki bazı süpermarketlerde yaptığı araştırmada, çok sayıda ihtiyaç malzemesinin fiyatlarında yüzde 30 ile 50’ye varan oranlarda indirim olduğu tespit edildi.

Birçok peynir çeşidinde yüzde 30, bazı deterjanlarda ise yüzde 40 indirimler uygulanıyor. Örneğin daha önce 6,19 Euro’ya satılan 1.5 litrelik Perwoll çamaşır deterjanı şimdi 4,19 Euro oldu. Yine 2,6 litre Dixan sıvı çamaşir deterjanı 9,95 yerine 5,95 Euro’ya satılıyor.

Nescafe Gold 100 gram fiyatı 4,30’dan, 2,95’e, Vernel yumuşatıcı bir litre 2,85’den 1,85’e, 6 adet 200 ml Perrier water 4,80’den 2,99’a düştü.

Yetkililer harekete geçmeli

Güneydeki fiyat indirimlerinin, KKTC yetkilileri tarafından değerlendirilmesi ve aşırı kar oranlarıyla çalışan firmaların uyarılması gerekiyor.

“Güneye geçemeyenler, her ne fiyat olursa olsun bizden almak zorundadır” düşüncesinin yanlışlığına dikkat çeken uzmanlar “önemli olan güneydeki fiyatlarla rekabet edebilecek önlemlerin alınmasıdır. Bazı ithalatçılar yüksek oranlarda kar yapacak diye, halkın alım gücünün zayıflatılması ve binlerce insanın güneye kaçırılması doğru değildir” diyor.