Mehmet KARA

Kıbrıs kültürünü en iyi şekilde yansıtan yerlerin başında gelen tarihi Samanbahçe Evleri ilgi bekliyor.

Samanbahçe Evleri, Kibns Vakıflar İdaresi tarafından inşa edilen ilk sosyal konutlar olup, ihtiyaç sahibi ailelere makul bedeller karşılığında kiraya verildiğini kaydeden bölge sakinleri, “hemen hemen her gün birçok turist bölgeyi ziyaret ediyor.

Burası Kibns mimarisinin yaşatılmaya çalışıldığı bir bölge. Ancak bölgede yer yer çöp birikintilerini görmek mümkün” şeklinde konuştu.

Bölgenin daha temiz olması için vatandaşların sadece kapılarının önünü değil, sokağı dahi temizlemek zorunda kaldığını kaydeden bölge sakinleri, duyarsız kimseler tarafından çöplerin sağa sola atıldığım dile getirdi.

"Bir yıldır ışıklar yanmıyor"

Öte yandan Samanbahçe Evleri’nin yanındaki otoparkın ışıklarının yaklaşık bir yıldır yanmadığını belirten bölge sakinleri, aydınlatma ücretini ödemelerine rağmen böyle bir sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Bölgede yaşayan halk ayrıca, otoparkın karanlık olmasından faydalanan bazı kişilerin burayı içki içmek için mesken haline getirdiğini söyleyerek yetkililerin konuyla ilgili önlem almasını istedi.

Samanbahçe Evleri Kıbrıs kültürünü yansıtıyor

Samanbahçe Evleri tarihsel öneme sahip. 19. yüzyılda bölgede nüfusun hızlı bir şekilde artmasıyla, maddi durumu yetersiz olanlar için toplu konut ihtiyacı ortaya çıktı. Bu bakımdan, Samanbahçe Evleri, Kıbrıs ’taki sosyal konutların ilk örneği olarak görülmekte. Samanbahçe Evleri, tek tipte ve bitişik nizamda inşa edilen konutlardan oluşuyor. Mahallenin merkezinde bulunan altıgen planlı ve kubbe örtülü meydan çeşmesi, bir zamanlar mahallenin su ihtiyacını karşılamaktaydı. 2003-2004 yılları arasında Avrupa Birliği'nin katkılarıyla UNDP-PFF tarafından restore edilen 72 konutluk Samanbahçe Evleri, Kıbrıs kültürünü en iyi şekilde yansıtan yerlerden biri olarak görülüyor