Nadire Bahadi

Yeni yıl öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak en güzel ürünlerini vatandaşın beğenisine sunan esnaf bu yıl umduğu satışı gerçekleştiremedi. Giyimden kozmetiğe, hediyelik eşyadan altına bir çok alanda esnaf indirime giderken, gerek maaşların geç ödenmesi gerekse 13’üncü maaşlarla ilgili yaşanan kaos vatandaşın tedbirli davranmasına neden oldu. Vatandaşın alım gücünün her geçen gün kötüye gittiğini belirten esnaf, geçmiş yıllara göre bu yılbaşında en düşük satışların yaşandığını kaydetti.

“En büyük etken maaşlar”

Yılbaşı öncesi satışların artacağı ve piyasanın canlanacağı yönündeki beklentilerin boşa çıktığını ifade eden esnafın bu yılbaşında yüzü gülmedi. Vatandaşların yılbaşı nedeni ile yapılan indirimlere umulan ilgiyi göstermediğini belirten esnaf en büyük etkenin maaşların geç ödenmesi olduğunu vurguladı. Vatandaşın bu yıl yılbaşı için sadece kendi ihtiyaçlarına önem verdiğini söyleyen esnaf, maaş sıkıntısı yaşayan vatandaşın yılbaşı hediyelerini lüks harcama gibi gördüğünü kaydetti. Bu yılbaşının diğer yıllara göre durgun olduğunu belirten esnaf, “insanlar bu yıl daha çok zaruri ihtiyaçlarını karşılama, bunun dışındaki harcamaları kısmaya yönelik hareket etti” şeklinde konuştu.

Esnaf ne dedi?

Derya Alp: Aralık ayı itibari ile yeni yıl baloları ve hediyeliklere yönelik satışlarımız başladı ancak bu hazırlıklar 13’üncü maaşların verilip verilmeyeceği yönündeki açıklamalarla durakladı. Esnafın işleri bu yıl yılbaşı üstü siyasilerin azizliğine uğradı vatandaş da bu açıklamalar karşısında alışverişleri azalttı. Maaşların geç ödenmesi de satışlarımızı etkiledi.

Mehmet Fatih Kul: Geçmiş yıllarda aralık ayının gelmesi ile vatandaşın yılbaşına yönelik hazırlıkları başlarken bu yıl ayın son haftası işlerimiz biraz yoğunlaştı. Vatandaşın alım gücü gözle görülür şekilde düşmüş durumda. Gün geçtikçe yaşanılan ekonomik sıkıntı gün yüzüne çıkıyor. Bu yıl maaşların geç ödenmesi ve 13’üncü maaşların ödenmemesi piyasayı olumsuz etkiledi. Maaşlardaki geç ödemeler yılbaşı üstü vatandaşın hevesini kursağında bıraktı, esnafın hazırlığı da boşa gitti.

Mehmet Ali Kadıoğlu: Bu yılbaşında işler geçmiş yıllara göre oldukça düşüktü. Geçmiş yıllarda vatandaş ayın 24- 25’inde ödeniyordu. Yeni yıl öncesi esnaf 1 hafta boyunca yoğun çalışıyordu. Ancak bu yıl 13’üncü maaşlar ödenmemesi, maaşların ise yeni yıldan 2 gün önce ödenmesi nedeni ile esnaf sadece 2 gün iş yapabildi.

Fatma Benli: Bu yılbaşında yapılan tüm hazırlıklara, indirimlere rağmen beklenileni ne yazık ki bulamadık. Geçmiş yıllarda yeni yıl öncesi ödenen vatandaş hem hediyelik hem de ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken, bu yıl 13’üncü maaşların ödenmemesi ve maşların yılbaşına 2 gün kala ödenmesi işlerimizi olumsuz etkiledi.

Ecmen Avcı: Yılbaşı satışlarımız her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. 14 yıllık kuyumculuk sektöründeyim bu yıl ki kadar kötü bir yılbaşı geçtiğini görmedim. Maaş konusunda yaşanılan sıkıntılar hem vatandaşı hem de esnafı olumsuz etkiledi. Zorunlu ihtiyaçlarını zar zor karşılayan vatandaş yılbaşında hediye almayı lüks harcama olarak görüyor.

Özsan Güzeloğlu: Yılbaşından önce 13’üncü maaşların ödenmemesi satışlarımızı kötü etkiledi. Ne yazık ki her geçen yıl, bir önceki yılı aratır oldu. Esnaf içi 13’üncü maaş bir umuttu ancak bu gerçekleşmeyince çarşı esnafı olarak hayal kırıklığına uğradık. Alınan maaşların bir kısmı tabii ki vatandaşın kredi kartı ve artan borçlarına gidecekti biliyorduk ancak az da olsa yılbaşında bir hareketlilik bekliyorduk. Umarız 2016 yılında liderler belirli dönemlerde vatandaşına verdiği sözleri tutar ve anlaşma gerçekleşir.

Tan Amber: Satışlarımız ay içerisinde çok kötü gitmese de umulduğu gibi olmadı. Maaşlar konusunda yaşanan belirsizlik nedeni ile vatandaşlar daha küçük hediyelere ya da hediye almamaya yöneldi. Bunun en büyük sebebinin yaşanan su krizi ve beraberinde gelen 132üncü maaşların ödenmemesi sorunu olduğunu düşünüyorum. Yeni yıl öncesinde çok iyi hazırlanıp en iyi ürünleri uygun fiyatlara çekmemize rağmen iyi bir satış yakalayamadık.

Hüseyin Fellahoğlu: Satışlar bu yıl beklenilen gibi olmadı. Geçen yıla oranla daha kötü geçti. Vatandaşın alım gücü düştü. 5 yıldır maaşlara zam gelmiyor. İnsanların zorunlu giderleri olduğu için aldığı maaşlar yetmiyor dolayısı ile gerek kendilerine gerekse hediye olarak altın alımları da geri plana atılıyor.